VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/08/06

Dobrovoľné nemocenské positenie

Dobrý deň,
chcem sa opýtať od februára 2011 si platím DNP pričom k 15.1.2012 som ho zrušila a nanovo založila od 1.2.2012. Celý ten čas platím z maxima, od kedy mám nárok na vyplatenie maximálnej pn-ky, keďže neviem odkedy sa presne počíta splnená podmienka 26 týždňov nepretržitého poistenia, prvú platbu som mala zaplatiť a aj zaplatila do 8.3.2012.Nakoľko som absolvovala umelé oplodnenie a hrozí mi rizikové tehotenstvo, je to premňa dosť dôležité.  Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Každému poistencovi, ktorý sa na DNP prihlásil ešte pred 1.februárom 2012, sa spočíta, koľko dní DNP získal k 31.januáru:

ak má k 31.januáru 2012 viac ako 270 dní - vychádza to tým poistencom, ktorí sa prihlásili na DNP pred 8.májom 2011 - DNP mu zo zákona zanikne, nemusí podávať odhlášku.

ak má k 31.januáru 2012 menej ako 270 dní, - vychádza to tým poistencom, ktorí sa prihlásili na DNP po 8.máji 2011 - DNP mu nezanikne, bude pokračovať ďalej, bude si platiť poistné aj naďalej v tej istej sume (4,4 % z vymeriavacieho základu), a to najdlhšie do dňa, kým nezíska 270 dní “starého” DNP - týmto dňom mu toto “staré” DNP definitívne zanikne zo zákona, nemusí podávať odhlášku.

Pre tých, ktorí sa trápia, či sa budú počítať dni od prvého prihlásenia sa na DNP alebo od posledného prihlásenia sa na DNP, odpoveď je od posledného prihlásenia sa na DNP. Do konca januára 2012 má každý poistenec, bez ohľadu na to, či je prihlásený na DNP 5 rokov alebo 5 mesiacov, možnosť odhlásiť sa zo súčasného DNP a opätovne sa prihlásiť – ešte za “starých” podmienok. Získa tým možnosť zostať v “starom” režime DNP a pokračovať v ňom ďalších 270 dní od posledného prihlásenia sa na DNP.

zdroj:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/dobrovolne-nemocenske-poistenie/dobrovolne-nemocenske-poistenie-vyhodene-peniaze/

eporadca povedal(a)...

Na spomenutej stránke je dobrý príklad Dominiky, ktorý kopíruje Váš prípad- pozrite si
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/dobrovolne-nemocenske-poistenie/dobrovolne-nemocenske-poistenie-vyhodene-peniaze/

eporadca povedal(a)...

Zužitkovať dobrovoľné nemocenské poistenie v podobe nemocenskej dávky, napríklad materského, je možné iba vtedy, ak tehotenstvo dopredu plánujete, pre tento prípad sa poistíte a táto situácia (tehotenstvo) aj reálne nastane.

Ak si v súčasnosti platíte DNP, lebo ste

plánovali tehotenstvo (a chceli ste poberať materské) alebo
vás čakala náročná operácia, po ktorej budete PN (a chceli ste poberať nemocenské) alebo
bývajú vaše deti často choré (a chceli ste poberať ošetrovné)

avšak zatiaľ žiadna z týchto situácií nenastala - nemali ste dôvod čerpať žiadnu z nemocenských dávok, kvôli ktorým ste sa prihlásili na DNP, lebo

nie ste tehotná,
nie ste po operácii,
deti sú zdravé ako nikdy

a splníte podmienku 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia, čím vám zo zákona “staré” DNP zanikne (buď k 1.februáru 2012 alebo neskôr):

zdroj:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/dobrovolne-nemocenske-poistenie/dobrovolne-nemocenske-poistenie-vyhodene-peniaze/