VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/08/31

Paralympijské hry v Londýne otvoril strhujúci ceremoniál


29.08.2012 | 23:30 LONDÝN - Strhujúcim otváracím ceremoniálom s tanečníkmi, ohňostrojmi i akrobaciou odštartovali v Londýne na Olympijskom štadióne najväčšie paralympijské hry v histórii

.
Na slávnosti sa zúčastnilo množstvo hendikepovaných športovcov, ale aj kráľovná Alžbeta II., princ William a jeho manželka vojvodkyňa z Cambridge.
Diváci v hľadisku i vo viac ako 100 krajinách vďaka prenosu pri televíznych obrazovkách videli aj vzdušnú akrobaciu. Počas ôsmich týždňov ju nacvičilo 50 zdravotne postihnutých, medzi nimi aj zranení vojaci.
    
Londýnska paralympiáda potrvá jedenásť dní a súboje o medaily zvedie 4300 športovcov zo 160 krajín.
    
Slovensko bude v Londýne reprezentovať 34 športovcov, pričom celá výprava má 66 členov. Pred štyrmi rokmi v Pekingu získali Slováci šesť cenných kovov, dva zlaté, tri strieborné a jeden bronzový. 


zdroj:


5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Vývoj paralympijských hier
V r. 1944 britská vláda vytvorila liečebno-rehabilitačné centrum pre vojenských vyslúžilcov - vozičkárov s poranením chrbtice, ktoré viedol Sir Ludwig Guttmann - neurochirurg nemocnice v Stoke-Mandeville v Aylesbury (Anglicko). Súčasťou liečby bolo oboznámenie pacientov s niektorými druhmi športu, o neskôr - presnejšie 28. júla 1948 - viedlo k vzniku súťaže, na ktorej sa zúčastnili 16 pacienti z viacerých rehabilitačných stredísk. Táto súťaž bola prvými stoke-mandevillskými hrami, a nebolo náhodou, že sa konali v rovnakom čase ako olympijské hry v Londýne. O štyri roky neskôr, t.j. v r. 1952 sa na hrách objavili aj pretekári z Holandska, a tak sa zrodilo medzinárodné hnutie známe pod názvom medzinárodné stoke-mandevillské hry vozičkárov, považované za predchodcu paralympijských hier. Sir Ludwig Guttmann, zakladateľ športu pre postihnutých, úspešne presadil svoju koncepciu paralympijských hier v r. 1960 (Rím) a v r. 1976 aj svoju koncepciu zimných paralympijských hier. Od r. 1960, kedy sa konali olympijské a paralympijské hry v Ríme, došlo k prudkému rozvoju paralympijských hier.

Zdroj: http://www.spv.sk/o-paralympijskych-hrach/vyvoj-paralympijskych-hier

eporadca povedal(a)...

Odporúčam si pozriť hymnu paralympíjskych hier. Doping každého handicapovaného športovca si môžete pozrieť na:
www.spv.sk/videa/hymna-londyn-2012

-tieto chvíle víťazstva nad samým sebou prinášajú veľmi emotívny zážitok.

eporadca povedal(a)...

Paralympijské športy:
Letné športy
Atletika
Basketbal
Boccia
Cyklistika
Goalball
Jazdectvo
Lukostreľba
Plávanie
Športová streľba
Tenis na vozíku
Stolný tenis
Tlak na lavičke
Volejbal stojacich
Zimné športy
Bežecké lyžovanie a biatlon
Curling na vozíku
Hokej na sánkach
Zjazdové lyžovanie

Bližšie informácie o jednotlivých paralympíjskych disciplínach nájdete na:
zdroj:
http://www.spv.sk/paralympijske-sporty

eporadca povedal(a)...

Naši paralympionici majú vlastnú poštovú známku
Novú poštovú známku „Paralympijské hry Londýn 2012“ dnes predstavili Jean – Jacques Ciazynski, člen predstavenstva generálneho partnera slovenských paralympionikov - SPP, Veľvyslankyňa Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska na Slovensku Susannah Montgomerry, vedúca filatelistického obchodu a propagácie Slovenská pošta, a.s., POFIS Monika Podolská a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš. Jedinečnú poštovú známku vydala Slovenská pošta, a.s., k 28. júnu 2012, pri príležitosti už XIV. letnej paralympiády.

Na novej poštovej známke je zobrazený paralympijský športovec na vozíčku s dominantou Londýna v pozadí, tzv. „London Eye“, ktorá pripomína zrkadlenie kolesa vozíčka. Autorom výtvarného návrhu známky je akademický maliar Peter Uchnár.
Bližšie pozri:
http://tlacovespravy.sme.sk/ts/1210/nasi-paralympionici-maju-vlastnu-postovu-znamku/

eporadca povedal(a)...

Aktuálne výsledky z paraolympiády nájdete na :
http://www.spv.sk/aktuality/paralympiada