VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/08/24

Čo sú to NSO?


Čo sú to NSO?

Nervovosvalové ochorenia predstavujú veľkú skupinu rôznorodých postihnutí kostrových svalov a periférnych nervov. Ich spoločným príznakom je postupný vývoj slabosti svalov, často sprevádzaný zmenšovaním ich objemu. Odlišujú sa rýchlosťou, ktorou sa ochorenie zhoršuje a vekom nástupu pridružených komplikácií.

Nervovosvalové ochorenia sú progresívne ochorenia, teda také, ktoré sa postupom času zhoršujú.

Nervovosvalové ochorenia postihujú dospelých aj deti v ranom období, ženy aj mužov, a to bez rozdielu veku. Odhaduje sa, že na Slovensku žije spolu 5 000 ľudí s nejakou formou nervovosvalového ochorenia.

Nervovosvalové ochorenia zahŕňajú niekoľko desiatok špecifických ochorení, okrem svalových dystrofií napríklad spinálne svalové atrofie, ochorenie Charcot – Marie – Tooth, amyotrofickú laterálnu sklérózu, metabolické myopatie a mnohé ďalšie.

Muskulárna – SVALOVÁ – dystrofia je široký termín pre geneticky podmienené ochorenia svalov, ktoré sa prejavujú svalovou slabosťou, stratou sily a atrofiou, čiže úbytkom svalstva. Postihnuté bývajú aj svaly dýchacie a hltacie alebo srdcový sval (kardiomyopatia). Často sa vyskytujú deformity chrbtice či skrátené svaly končatín (kontraktúry).

V počiatočnom štádiu je viditeľná knísavá chôdza (tzv. kačacia chôdza), zvláštne našľapovanie do schodov (na špičky) a myopatické šplhanie (prichytanie sa zábradlia), neschopnosť behať či bez podpery sa postaviť z drepu.

Napriek pokroku v medicíne neexistuje liek, ktorým by bolo možné svalovú dystrofiu a iné NSO vyliečiť. Kvalitnou starostlivosťou a pravidelnou rehabilitáciou je však možné zhoršovanie ochorenia spomaliť, predchádzať vzniku zdravotných komplikácii a zvýšiť komfort života ľudí so svalovou dystrofiou.

Vyžadujú preto interdisciplinárnu starostlivosť viacerých špecialistov ako neurológa, genetika, rehabilitačného lekára, fyzioterapeuta, kardiológa, pneumológa, ortopéda a ortopedického protetika, špecialista na výživu a ďalších podľa potreby. Kvalitná starostlivosť by mala zahŕňať pravidelnú rehabilitáciu v domácom prostredí, kúpeľnú liečbu a individuálnym požiadavkám prispôsobené kompenzačné pomôcky (mechanický a elektrický vozík, polohovacia posteľ, antidekubitný matrac a sedačka do vozíka, zdvihák a iné).

Život s nervovosvalovým ochorením prináša každému postihnutému a jeho rodine veľa vážnych problémov a výrazne zasahuje do jej fungovania.

Zdroj:

 http://www.omdvsr.sk/index.php/o-ochoreni/co-su-to-nso.html

 http://www.csz.sk/?str=poradna_info&menu=19&detail=34

 

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Duchenneova muskulárna dystrofia (DMD) je najťažšou a zároveň najčastejšou formou svalovej dystrofie. Postihuje jedného z 3 500 narodených chlapcov po celom svete. Na Slovensku by malo žiť cca 250 chlapcov trpiacich na toto ťažké ochorenie. Prejavuje sa v rannom detskom veku, v puberte sú už odkázaní na vozík a plne imobilní. Ochorenie ústi do respiračného zlyhania okolo 20. roku života (v 90 percent prípadov). Nevyhnutnosťou je napojenie na dlhodobú umelú pľúcnu ventiláciu, teda na dýchací prístroj, ktorý im umožňuje fungovať v rámci domáceho prostredia a rodiny.
Ľahšou formou je tzv. Beckerova svalová dystrofia, pri ktorej sú pacienti mobilní podstatne dlhšie a aj ostatné komplikácie nastupujú neskôr, v ľahšej forme alebo vôbec.
Vo výskume dnes prebiehajú sľubné klinické skúšky viacerých liečebných postupov. Zatiaľ nie je vyliečenie možné. Na kvalitu a dĺžku života však môžu mať významný vplyv rôzne zákroky a terapeutické postupy, ako napr. starostlivosť o kardiovaskulárny, respiračný a pohybový systém, starostlivosť o zažívací trakt a samotná výživa, liečba kortikosteroidmi a pod.

zdroj:http://www.omdvsr.sk/index.php/duchennova-svalova-dystrofia/dmd-bmd.html

eporadca povedal(a)...

Spinálna svalová atrofia
(SMA; spinal muscular atrophy)

Spinálne svalové atrofie zahŕňajú skupinu geneticky podmienených ochorení. Ich príčinou je degenerácia motorických buniek predných rohov miechy, prípadne motorických bulbárnych (bulbárny – týkajúci sa predĺženej miechy) jadier, čo vedie k úbytku svalových buniek. Pacienti so SMA buď vôbec nenadobudnú schopnosť sedieť, stáť, chodiť alebo ak aj áno, objavením sa príznakov choroby túto schopnosť postupne strácajú. Chorobou nie sú postihnuté kognitívne (rozpoznávacie) funkcie ani emociálny vývoj.

Medzi najčastejšie prejavy ochorenia patrí hypotónia (zníženie, pokles svalového napätia pod normálnu úroveň), svalová slabosť, areflexia (chýbanie reflexov) a svalová hypotrofia (nedostatočná výživa, obmedzený rast orgánov alebo tkaniva).

eporadca povedal(a)...

Pravdepodobnosť výskytu je 1 na 6 000 novonarodených detí. Uvádza sa aj pravdepodobnosť výskytu 1 na 8 000 až 10 000 novonarodených detí.

Hoci spinálna svalová atrofia je oficiálne zaradená do kategórie tzv. vzácnych ochorení, medzi smrteľnými dedičnými chorobami zaujíma druhé miesto.
Čo spôsobuje SMA?

Spinálna svalová atrofia je autosomálne recesívne genetické ochorenie. K tomu, aby dieťa bolo postihnuté SMA, musia byť obaja rodičia prenášačmi abnormálneho génu a obaja odovzdávajú mutovaný gén na svoje dieťa. Aj keď obaja rodičia sú prenášačmi, pravdepodobnosť, že dieťa zdedí genetickú poruchu je 25 % alebo 1:4. p že dieťa zdedí je 5%

Pri SMA chýba alebo je mutovaný gén SMN1, ktorý kóduje syntézu proteínu SMN a táto bielkovina zodpovedá za normálnu funkciu motorického neurónu, ktorý riadi prácu svalov. Nositeľom týchto mutácií je 1 človek z 35.

Každý zdravý človek má dve kópie génu SMN1.

V približne 95 % pacientov s SMA je absencia génu SMN1, ktorý je prítomný u zdravých jedincov. Približne u 95 % pacientov je genetickými testami dokázaná homozygotná delécia 7. alebo 7. a 8. exonu génu SMN1.

Proteín tvorený viacnásobnými kópiami génu SMN2 čiastočne kompenzuje redukované množstvo proteínu SMN1. Vo všeobecnosti sú symptómy pri jedincoch s tromi alebo viacerými kópiami génu SMN2 menej vážne a začínajú sa prejavovať neskôr ako pri jedincoch iba s dvoma kópiami tohto génu.

Konkrétny typ SMA sa vo všeobecnosti stanovuje na základe klinického stavu dieťaťa – medzinárodná klasifikácia SMA podľa ISMAC.
Aké sú možnosti diagnostiky SMA?

Krvný test – analýza DNA - Laboratórny dôkaz ochorenia SMA je založený na identifikácii homozygotnej delelécie 7. alebo 7. a 8. exonu génu SMN1. Diagnostický test pracuje s 98 %-nou pravdepodobnosťou pozitivity.

EMG (elektromyografické vyšetrenie) - Zachytáva elektrickú aktivitu svalov, lokalizuje postihnutie nervového systému. Overuje sa správne nervové zásobovanie tzn. inervácia svalstva.

Svalová biopsia - Predstavuje odobratie malej vzorky svalového tkaniva na vyšetrenie.
Aké druhy SMA poznáme?

Rozoznávame viacero druhov spinálnej svalovej atrofie. Klasifikácia SMA odráža v akom veku sa prejavia prvé príznaky ochorenia a či ochorenie umožňuje sedieť, stáť alebo chodiť.

SMA typ I - akútna infantilná forma (Werdnigov – Hoffmannov syndróm)
Dieťaťu postupne ochabujú svaly a väčšinou prestane byť schopné aj samostatne dýchať. Problémy môže spôsobovať prehĺtanie a kŕmenie, ktoré je niekedy nevyhnutné riešiť sondou (PEG).

SMA typ II – prechodná neskoro infantilná forma (chronický typ Werdningov – Hoffmannovej choroby)
Dieťa nechodí, je však schopné sedieť, niekedy aj liezť. Pri tomto druhu býva zlyhanie dýchania po zápale pľúc alebo inej infekcii dýchacích ciest častou príčinou úmrtia.

SMA typ III – juvenilná alebo skoro adultná forma (Kugelbergov – Welanderov syndróm)
Prejavuje sa obyčajne až v puberte aj neskôr. S SMA typu III môže postihnutý človek žiť pomerne dlho.

SMA typ IV – vlastná adultná forma (Aranov – Duchenneo syndrom)
Býva niekedy považovaná za variantu predchádzajúcej formy. Postihnutého výraznejšie neinvalidizuje ani neskracuje jeho vek.

Rozdelenie SMA nájdete aj http://www.omdvsr.sk/index.php/o-ochoreni/druhy-nso.html

Ďalšie podrobnejšie informácie nielen z oblasti starostlivosti, ktorá zahŕňa možnosti liečby a potrebné zdravotnícke pomôcky ale aj výskumu SMA nájdete aj na súkromnej internetovej stránke www.nataliakollar.sk
http://www.omdvsr.sk/index.php/spinalna-svalova-atrofia/sma.html