VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/08/08

NEBOJTE SA CESTOVAŤ S BARLAMI ALEBO VOZÍKOM

Túžite po dovolenke, ale v ceste vám stojí invalidný vozík, barle alebo palička? Nebojte sa, svetové hotely myslia aj na hendikepovaných turistov. Zabudnite však na last minute!
Pri hľadaní hotela bez bariér sa s presnými požiadavkami obráťte na cestovnú kanceláriu. Urobte tak v dostatočnom predstihu, najmä ak potrebujete aj izbu prispôsobenú špeciálnym  požiadavkám. Máva širšie vstupy a špeciálne upravenú kúpeľňu.
Nečakajte na last minute! Hotely majú k dispozícii väčšinou iba pár upravených izieb, niekedy len dve na celý komplex! V prípade bezbariérových prístupov do reštaurácie a na pláž je to jednoduchšie, tie poskytuje viac hotelov. Pre istotu sa však vždy spýtajte, či vám dá cestovná kancelária bezbariérovú hotelovú izbu alebo len bezbariérový hotel,“ radí Silvia Ladvenicová z cestovnej kancelárie Kartago tours. Hotely pre hendikepovaných bývajú v katalógoch aj špeciálne označené – tak ako hotely stvorené pre rodiny s deťmi, milovníkov luxusu či dobrého jedla.
Až deväťdesiat percent hotelov v ponuke našich cestovných kancelárií má výťah. „Ak sa v hoteli výťah nenachádza, ide väčšinou o zariadenie vilového typu, ktoré v takomto prípade poskytujú ubytovanie na prízemí,“ hovorí Pavol Frankovič z cestovnej kancelárie Ruefa Reisen. Pokiaľ je hotel bezbariérový, má také aj prístupy na pláž. Ak však nestojí priamo na pláži, bezbariérovú cestu na ňu vám nikto nezaručí.
Zdroj:


1 komentár:

eporadca povedal(a)...

AJ NA LETISKÁCH TO IDE
Podľa nariadenia EÚ nesmú byť hendikepovaní cestujúci na letiskách diskriminovaní. Platí to už päť rokov, takže sa vám nemôže stať, že by od vás letecká spoločnosť požadovala poplatok za používanie invalidného vozíka. Rovnako býval v minulosti problém aj v tom, že na palube mohli byť najviac štyria ľudia s vozíkmi. Aj to je minulosť vo všetkých štátoch EÚ a všetkých leteckých spoločnostiach, ktoré majú v EÚ sídlo.
Ak letíte na dovolenku napríklad do Egypta s cestovnou kanceláriou, o všetky záležitosti s vašou prepravou až do hotela sa postará ona. Musíte jej však nahlásiť, že potrebujete v priestoroch letiska asistenčnú službu. Ak sa vyberiete na dovolenku na vlastnú päsť, letenku už máte kúpenú a na letisku by ste uvítali asistenta, oznámte to aspoň štyridsaťosem hodín pred odletom svojej leteckej spoločnosti. Po príchode na letisko vyhľadajte kontaktné miesto pre asistenčné služby, ktoré sa obyčajne nachádza pri vchode do odletovej haly. Pridelený pracovník si vás vyzdvihne a bude vám pomáhať pri všetkých formalitách na letisku až po nastúpenie na palubu. Letecká spoločnosť sa o vás musí postarať aj pri vystupovaní z lietadla.

Zdroj:
http://www.pluska.sk/izdravie/fit-krasa/lifestyle/05/nebojte-cestovat-barlami-alebo-vozikom.html