VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/08/02

Predlženie materskej dovolenky

Dobry den,
chcela by som sa poradit, ako postupovat pri predlzeni rodicovskej dovolenky pri nepriaznivom zdravotnom stave dietata.
Rodicovska dov. mi konci 21.8.2012 /3 roky/ a zdravotny stav dcerky sa skomplikoval.
Lekarka mi vypisuje ziadost o posudenie zdravotneho stavu pre poberanie soc.davok, ale moj problem je v tom, ze kym to stihnem podat posudkovej komisii na schvalenie nestihnem to do toho 21.8., ked uz budem musiet nastupit do zamestnania.
Neviem, ako mam teda postupovat za ten cas, co budem cakat na posudenie a vyrozumenie od posudkovej komisie.
Rozmyslala som, ze nastupim do zamestnania a vezmem si hned dovolenku, aby som mohla byt doma s dcerou a potom podla rozhodnutia poziadam zamestnavatela o predlzenie rodicovskej dovolenky.Je to takto mozne?
Na urade soc.veci a rodiny mi velmi neporadili.Vraj to oni nevedia.
Dakujem velmi pekne za radu.
Marcela

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň

Lekár Vám nemôže dať tkz. marodku? Na ktorej by ste ostali s dcérou?
Aj možnosť dovolenky je reálna, ale pokiaľ by ste na základe lekárskeho vyšetrenia mohli ostať marodovať s dcerou, výber je na Vás. To musíte posúdiť sama.

eporadca povedal(a)...

§ 166 ods. 2 ZP:

Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

§ 166 ods. 3 ZP:

Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.

Zdroj:
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-kazdeho/m/materska-dovolenka-zeny-a-rodicovska-dovolenka-muza.html

eporadca povedal(a)...

Orgán, ktorý posudzuje dlhodobo nepriaznivý stav dieťaťa je úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Mamička musí podať žiadosť o posúdenie zdravotného stavu na účely štátnych sociálnych dávok. Na základe posudku môže požiadať o predĺženie rodičovskej dovolenky, pričom najdlhšie jej môže byť predĺžená do šiestich rokov veku dieťaťa. Po odsúhlasení žiadosti dostáva matka naďalej rodičovský príspevok, ale nesmie pracovať. Dieťa, ak to jeho zdravotný stav dovoľuje, môže navštevovať škôlku na maximálne 4 hodiny denne.
Zdroj:
http://www.modrykonik.sk/forum/tema/predlzenie-rodicovskej-dovolenky-s-dcerou-kvoli-zraku/

eporadca povedal(a)...

Môže dať zamestnávateľ žene na materskej dovolenke (mužovi na rodičovskej dovolenke) alebo žene či mužovi na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 2 Zákonníka práce) výpoveď, či dokonca s nimi okamžite skončiť pracovný pomer?

Okamžité skončenie pracovného pomeru je výnimočným spôsobom skončenia pracovného pomeru. Ide o jednostranný právny úkon zamestnávateľa, ktorý smeruje ku skončeniu pracovného pomeru so zamestnancom okamihom doručenia jeho písomného vyhotovenia zamestnancovi. Zamestnávateľ môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne, a to len z dôvodov taxatívne uvedených v Zákonníku práce.

§ 68 ods. 1 ZP:

Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec

a) bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin,

b) porušil závažne pracovnú disciplínu.

§ 68 ods. 3 ZP:

Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou na materskej dovolenke alebo so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, alebo so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Môže však s nimi s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1) z dôvodov uvedených v odseku 1 skončiť pracovný pomer výpoveďou.

eporadca povedal(a)...

§ 64 ods. 1 písm. c) ZP:

Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.

§ 64 ods. 2 ZP:

Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

§ 64 ods. 3 písm. b) ZP:

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1); ak je daná zamestnankyni alebo zamestnancovi výpoveď z tohto dôvodu pred nástupom na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku tak, že by výpovedná doba uplynula v čase tejto materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou a rodičovskou dovolenkou.

Všimnite si!!! Z vyššie citovaných ustanovení ZP vyplýva nasledovné: so zamestnankyňami na materskej dovolenke a so zamestnancami na rodičovskej dovolenke podľa § 166 ods. 1 ZP, nielenže nesmie zamestnávateľ skončiť pracovný pomer okamžite, ale im nesmie dať ani výpoveď, a to ani z dôvodu, pre ktorý je možné okamžite skončiť pracovný pomer.

Na rozdiel od vyššie uvedených skupín zamestnancov, s tehotnou zamestnankyňou, so zamestnankyňou a zamestnancom na rodičovskej dovolenke podľa § 166 ods. 2 ZP, s osamelou zamestnankyňou alebo s osamelým zamestnancom, ak sa stará o dieťa mladšie ako tri roky, alebo so zamestnancom, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, nemôže síce zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, no môže im dať výpoveď z dôvodu, pre ktorý by s nimi pracovný pomer mohol okamžite skončiť.

Pozor!!! Zákaz výpovede sa nevzťahuje na prípady skončenia pracovného pomeru na určitú dobu, na skončenie pracovného pomeru dohodou, ako ani na výpoveď danú zamestnancom.

§ 72 ods. 1 ZP:

V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

§ 72 ods. 2 ZP:

Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť.
Zdroj:http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-kazdeho/r/rodicovska-dovolenka-zeny-alebo-muza.html

eporadca povedal(a)...

Pre lepšiu informovanosť je dobre si preitať celé znenie článku
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-kazdeho/r/rodicovska-dovolenka-zeny-alebo-muza.html