VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/28

Čo so starým autom ?

Dobry den,
som v hmotnej nudzi, a som majitelkou stareho auta, ktore by som chcela darovat, nakolko jeho technicky stav si vyzaduje opravu, a je mi ho luto dat zosrotovat. Bola som sa informovat na Urade prace v mieste svojho bydliska o tom ci sa da auto darovat alebo predat za symbolicku cenu. Bolo mi povedane , ze auto mozem dat zosrotovat a priniest o tom doklad, aj o vyradeni z evidencie.Chcela by som vediet, ci sa da take stare auto predat, alebo darovat tak aby ma na 6mes. nevyradili z evidencie a vlastne by som zostala bez prijmu, alebo existuje len jedna moznost dat auto do srotu. Pracu sa mi zatial nedari najst, nakolko mam 3deti, a nevyhovuje mi praca na smeny. A mat auto to su vlastne naklady- len rocna poistka je dost.
Dakujem za vybavenie.
 
 S pozdravom      

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Možnosti: čo so starým autom.
Zošrotovať
Aké doklady potrebujete pri odovzdaní starého vozidla? Pre fyzické osoby sú to najmä u majiteľa doklad totožnosti (alebo u splnomocnenej osoby s overeným splnomocnením a s dokladom totožnosti) a osvedčenie o evidencii vozidla (prípadne technický preukaz a osvedčenie o evidencii), alebo Potvrdenie o dočasnom odhlásení vozidla z evidencie.

V prípade nežijúcich osôb ako pôvodných držiteľoch vozidla treba priniesť Osvedčenie o dedičstve, v ktorom je určená osoba, ktorá zdedila povinnosti pôvodného majiteľa a prítomnosť tejto osoby s dokladom totožnosti (prípadne splnomocnená osoba s overeným splnomocnením).

Právnické osoby potrebujú priniesť výpis Obchodného registra a štatutár právnickej osoby oprávnený konať musí prísť s dokladom totožnosti (alebo splnomocnená osoba s overeným splnomocnením a s dokladom totožnosti).

Po prevzatí vozidla spracovateľom (ľudovo nazývaného tiež šrotoviskom), alebo na zbernom mieste obdrží posledný držiteľ vystavené potvrdenie o prevzatí starého vozidla.

Ten držiteľ starého vozidla, ktorý doviezol alebo inak dopravil staré vozidlo na svoje náklady a odovzdal ho spracovateľovi starých vozidiel v spracovateľskom zariadení, mal do 30.11.2009 nárok na vyplatenie finančného príspevku vo výške 33,19 EUR od Recyklačného fondu (§ 52 ods. 2 a 3 zákona o odpadoch). Tento nárok však už nie je v platnosti.

Držiteľ zároveň dostane vrátené Evidenčné čísla vozidla.
Ako vyradiť vozidlo z evidencie?

Po odovzdaní vozidla treba ísť na Dopravný inšpektorát. Na vyradenie vozidla je potrebné priniesť osvedčenie o evidencii vozidla, tabuľku s evidenčným číslom, potvrdenie o prevzatí starého vozidla vystavené spracovateľom (autovrakoviskom) a doklad o zaplatenom zákonnom poistení vozidla za príslušný kalendárny rok.

Majiteľ s dokladom totožnosti alebo splnomocnená osoba by mala prísť overeným splnomocnením a s dokladom totožnosti, ak ide o právnickú osobu - výpis z obchodného registra / živnostenský list a pečiatka, štatutár oprávnený konať s dokladom totožnosti alebo splnomocnená osoba s overeným splnomocnením a s dokladom totožnosti. Zaplatíte kolok 5 € - musíte si taktiež priniesť so sebou.

O vyradení vozidla z evidencie vydá okresný dopravný inšpektorát jeho majiteľovi/držiteľovi písomné potvrdenie.

S písomným potvrdením o vyradení vozidla evidencie je potrebné informovať poisťovňu a žiadať o ukončenie povinného zmluvného poistenia prípadne aj havarijného poistenia a preplatenia nespotrebovaného poistného. V prípade právnických osôb je potrebné odhlásiť vozidlo z cestnej dane na Daňovom úrade a žiadať o vrátenie nespotrebovanej časti cestnej dane.

Spracované podľa: http://www.ezap.sk/, http://auto.pravda.sk/
dostupné:http://www.odpady-portal.sk/Dokument/100551/autovrakoviska-srotoviska-kam-odviest-stare-auto.aspx

eporadca povedal(a)...

Darovanie auta je možné, ale je potrebné dodržať určité náležitosti, ktoré sa týkajú darovania- vzor zmluvy http://www.vzory-zmluv-zadarmo.sk/tag/darovacia-zmluva/

eporadca povedal(a)...

Užitočné informácie nájdete na:
http://auto.sme.sk/c/5915498/tema-so-starym-autom-je-trapenie.html