VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/21

Preukaz ZŤP a cukrovka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: manžel má cukrovku. Môže si vybaviť preukaz ZTP? Ak áno kde a ako sa vybavuje?

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Preukaz sa vyhotovuje fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorej bolo vydané rozhodnutie o peňažnom príspevku na kompenzáciu, alebo rozhodnutie o preukaze. Pri rozhodovaní o preukaze (bez navrhovania kompenzácií) sa žiadosti, doložené lekárskym nálezom podávajú na oddelení posudkových činností úradu prace sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého bydliska. V prípade písomného styku je potrebné korešpondenciu zasielať na adresu sídla úradu. Podkladom k rozhodnutiu je lekársky posudok. Ak je fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na sprievodcu, vyhotovuje sa jej preukaz fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom.

eporadca povedal(a)...

"Podstatné však je, aby si ľudia uvedomili, že človek, ktorý je ťažko zdravotne postihnutý, nemusí byť invalidný, a naopak. Tieto dva pojmy si ľudia často mýlia,” vysvetľuje Mária Kiššová, vedúca oddelenia peňažných príspevkov ÚPSVaR v Piešťanoch. "Ak ten, čo žiada o invalidný dôchodok, splní podmienky dané zákonom, dostáva invalidný dôchodok. Jeho žiadosť posudzuje Sociálna poisťovňa, kým o vydaní preukazu ŤZP rozhodujú úrady. Ťažko zdravotne postihnutý pritom nedostáva náhradu mzdy, ale môže dostať príspevok na kompenzáciu,” hovorí. Pri žiadosti sa posudzuje strata, resp. zníženie telesných a zmyslových schopností, ktoré nemusia mať vplyv na schopnosť pracovať, ale majú vplyv na aktívny život. "Chodia k nám klienti, ktorí pri žiadosti o kompenzačné príspevky argumentujú tým, že sú invalidnými dôchodcami nad 70 percent. Lenže ak nie sú držiteľmi preukazu ŤZP, na príspevky nárok nemajú,” hovorí.
zdroj:http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/22941-ako-si-vybavit-invalidny-dochodok/

eporadca povedal(a)...

Do pozornosti: témy s rovnakou problematikou

http://eporadna.blogspot.sk/2012/11/som-drzitelkou-preukaz-ztp-s.html

http://eporadna.blogspot.sk/2012/11/preukaz-ztp-ztp-s.html

http://eporadna.blogspot.sk/2012/09/vymena-tzp-tzp-s.html

bazalka povedal(a)...

Napíšete konkrétny typ cukrovky ani spôsob liečby. Je tam rozdiel v percentuálnom ohodnotení miery funkčnej poruchy. Preukaz ZŤP patrí osobe s min. 50% miery funkčnej poruchy (podľa prílohy 3 zákona 447/2008). Kým diabetes 2. typu kompenzovateľný diétnymi opatreniami a perorálnymi antidiabetikami je ohodnotený na 30-40% miery funkčnej poruchy, u diabetu 1. typu, ako aj 2. typu avšak liečeného inzulínom je už miera funkčnej poruchy 50%, v prípade výskytu komplikácií ešte vyššie.

zuzana povedal(a)...

Dobry den kcem sa spitat mam cukrovku1.tipu 4krat dene si picham inzulin uz to mam 4 roky podavala som si aj ID aleho nepriznali vraj nemam komplikacie niesom slepa ze az ked budem slepa ho mozem znova podat takto sa vyjadril pan doktor.Mam aj karticku ztp poberam aj peniaze na cukrovku ďietne stravovanie vimerali mi miara poklesova cinost30%..akcem sa spitat kedi si mozem znova poziadat ID..