VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/08

Zmena z čiastočného invalidného dôchodku na plný invalidný dôchdok

Dobrý deň,
Chcel by som sa informovať ohľadom invalidného dôchodku.V súčasnosti som uznaný na 50% invalidného.ČID poberám už niekoľko rokov.
Zaujímalo by ma,či mám nárok požiadať o posúdenie zvýšenia stupňa miery poklesu vykonávať zárobkovú činnosť,nakoľko prakticky musím chodiť do zamestnania ako bežný zdravý občan, robím na smeny,avšak moje zdravotné ťažkosti ma čím viac dosť zaťažujú,som veľmi často PN. Je možné dosiahnuť plnú invaliditu? Na koho sa obrátiť. Ďakujem. Juraj. Bratislava

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je uvedená v prílohe č. 4 k zákonu o sociálnom poistení. Určuje sa podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, a so zreteľom na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú.

Určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť možno zvýšiť najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Na určenie zvýšenia hodnoty sa vychádza z predchádzajúceho výkonu zárobkovej činnosti, dosiahnutého vzdelania, skúsenosti a schopnosti rekvalifikácie. Obdobne to platí, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je dôsledkom viacerých zdravotných postihnutí podmieňujúcich dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Ak v prílohe č. 4 k zákonu o sociálnom poistení nie je uvedené zdravotné postihnutie, ktoré je príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, určí sa miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách podľa takého zdravotného postihnutia uvedeného v tejto prílohe, ktoré je s jeho funkčným dopadom najviac porovnateľné.

http://www.socpoist.sk/lekarska-posudkova-cinnost-dochodkoveho-poistenia/947s?&lang=sk

eporadca povedal(a)...

Trvanie invalidity na účely posúdenia trvania nároku na dôchodkovú dávku sa preskúmava pri kontrolných lekárskych prehliadkach:

v lehote určenej pri predchádzajúcom posudzovaní alebo aj skôr, ak posudkový lekár zistí posudkovo významné skutočnosti, ktoré odôvodňujú vykonanie kontrolnej lekárskej prehliadky,
na podnet inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby.

http://www.socpoist.sk/lekarska-posudkova-cinnost-dochodkoveho-poistenia/947s?&lang=sk

eporadca povedal(a)...

Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav na účely invalidity sa posúdi opätovne, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=198

eporadca povedal(a)...

Zodpovedná inštitúcia
Informácie získate

Sociálna poisťovňa a jej pobočky podľa miesta trvalej adresy žiadateľa

Anonymný povedal(a)...

Ak sa váš zdravotný stav akokoľvek zmenil máte nárok, vždy 1 x ročne požiadať o prehodnotenie Vášho zdravotného stavu.Ak t.č. máte 50 %
pokles zárobkovej činnosti možno to bude t.č. 60 % a pri opätovnom prehodnotení bude 70 % a viac. Tým nechcem povedať, že Vám prajem zhoršenie zdravotného stavu.
Prajem veľa úspechov. Anna