VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/19

Ukončenie pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke

Pekny den,
prosim o radu, momentalne sa nachadzam na rodicovskej dovolenke(maly sa narodil 24.12.2011)
od ekonomky mojho zamestnavatela som dostala info, Zamestnavatel ide zrušiť podnikanie na fyzickú osobu . A ako zamestnanec som tam vraj ostala iba ja. Odhlášku zamestnávateľa na sociálnej poisťovni jej teda neurobia, lebo ja sama som u neho v stave.Poprosila ma ,aby som podpísala dohodu o ukončení pracovného pomeru, tak by ma odhlásila zo sociálnej poisťovne a taktiež by odhlásila aj zamestnavatela ako zamestnávateľa.

Chcela by som sa teda opytat,ako by som mala dalej postupovat,so zamestnavatelom pred nastupom na matersku som sa nerozisla v dobrom a urcite do prace po rodicovskej nenastupim.
Ak podpisem vypoved,ake mam dalsie povinosti?......
Ak by som v tom case otehotnela?prisla by som o nejake davky?

Dakujem za skoru odpoved

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa

Počas trvania rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa . Až po skončení ochrannej lehoty môže dať zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) ( t.j. z dôvodu nadbytočnosti), za predpokladu, že zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.



Zákaz výpovede počas trvania rodičovskej dovolenky neplatí, ak je dôvodom výpovede skutočnosť podľa 63 ods. 1 písm a) Zákonníka práce, t.j skutočnosť, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ.

http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000177/1320175/Skoncenie-pracovneho-pomeru-po-rodicovskej-dovolenke

eporadca povedal(a)...

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu podľa §63 ods. 1 písm.a ) alebo b) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.



Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace. Počas materskej a rodičovskej dovolenky Váš pracovný pomer stále trvá, preto aj tento čas sa počíta do doby trvania pracovného pomeru.



Nárok na odstupné

Takže ak zamestnanec počas výpovednej doby nechce zostať pracovať u zamestnávateľa a požiada o skončenie dohodou, má nárok na odstupné. Dôležité je, aby zamestnanec požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej lehoty. Ak zamestnanec odpracuje celú výpovednú dobu, pri skončení pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Upozorňujeme, že ak dá výpoveď zamestnanec, zamestnávateľ nemá povinnosť vyplatiť mu odstupné. Pre nárok na podporu v nezamestnanosti nie je rozhodujúci spôsob skončenia pracovného pomeru, ale dĺžka trvania poistenia v nezamestnanosti.
http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000177/1320175/Skoncenie-pracovneho-pomeru-po-rodicovskej-dovolenke

eporadca povedal(a)...

Ukončenie prac. pomeru

K ukončeniu pracovného pomeru neodmysliteľne patria aj administratívne (papierové) náležitosti, ktoré sú dôležité z mnohých dôvodov. Dajte si pozor na to, aby vám zamestnávateľ vyhotovil tieto dôležité dokumenty:

v prvom rade dohodu o ukončení pracovného pomeru (riadne oboma stranami podpísanú), alebo výpoveď – bude vám to treba pre úrad práce,
potvrdenie o zamestnaní (tzv. zápočet rokov), ktoré obsahuje dátum, spôsob a dôvod ukončenia prac. pomeru, dobu trvania pracovného pomeru, druh vykonávaných prác, údaje pre zápočet predchádzajúcich období práceneschopností, údaje o nároku a čerpaní dovolenky, o započítaní odpracovaných rokov pre účely dovolenky, pre účely posudzovania praxe, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v koho prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú majú byť zrážky ďalej vykonávané, prípadne ďalšie oznámenia (o dosiahnutom vzdelaní, zmenenej pracovnej schopnosti a iné) – potrebné buď pre nového zamestnávateľa pri nástupe, alebo pre úrad práce pri požiadaní o sprostredkovanie zamestnania. Tento dokument si prefoťte a dobre odložte, môže sa vám v budúcnosti ešte viackrát zísť (dokonca aj keď budete žiadať o starobný dôchodok),
pracovný posudok (referencie) zamestnávateľ vystavuje na žiadosť zamestnanca v termíne do 15 dní od jeho požiadania, nie však skôr ako dva mesiace pred ukončením pracovného pomeru. Pracovný posudok obsahuje hodnotenie práce zamestnanca, jeho kvalifikácie , schopností a ďalších skutočností , ktoré majú vzťah k výkonu práce. Tento posudok vám poslúži pre nového zamestnávateľa.

eporadca povedal(a)...

Tieto dokumenty by ste mali dostať najneskôr v posledný deň trvania vášho pracovného pomeru.

Potom sú tu ešte písomnosti, ktoré je zamestnávateľ povinný vyhotoviť, avšak z objektívnych dôvodov (napr. z hľadiska spracovávania miezd) ich môže vyhotoviť až po určitom čase. Medzi tieto písomností patrí:

potvrdenie o príjme pre účely úradu práce (na výpočet podpory v nezamestnanosti) – toto potvrdenie vám zamestnávateľ vydá na požiadanie , avšak spravidla až po zúčtovaní mzdových náležitostí posledného mesiaca kedy ešte pracovný pomer trval,
potvrdenie o príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o dani vybranej zrážkou z týchto príjmov a o daňovom bonuse na vyživované deti – buď pre nového zamestnávateľa k vykonaniu ročného zúčtovania dane alebo ako podklad k daňovému priznaniu, ktoré si budete podávať sami – toto potvrdenie môže zamestnávateľ spravidla vydať až po ročnej mzdovej uzávierke.

Je nutné spomenúť , že zamestnávateľ má povinnosť zaslať na príslušnú správu sociálneho zabezpečenia váš evidenčný list dôchodkového poistenia, ktorý je veľmi dôležitý pre priznanie nároku na starobný dôchodok (potvrdzuje odpracovanú dobu u tohto zamestnávateľa) alebo jeho výpočet (potvrdzuje dosiahnuté príjmy u tohto zamestnávateľa).
Rada na záver: založte si obal, do ktorého si uložíte kópie všetkých dokumentov, ktoré pri ukončení pracovného pomeru získate, pretože nikdy neviete, kedy a načo sa vám môžu zísť a dbajte, aby vám tá jedna kópia tam vždy ostala.
http://www.praca-ako.sk/vypoved/administrativne-nalezitosti-ukoncenia-pracovneho-pomeru/

eporadca povedal(a)...

Ak by som v tom case otehotnela?prisla by som o nejake davky?

prečítajte si článok
http://www.echoz.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=100:materska

Podľa §106 zákona 461/2003 o sociálnom poistení poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti, ak sa mu vypláca rodičovský príspevok.
Súbeh príspevku na starostlivosť o dieťa a dávok v nezamestnanosti tiež nie je možný a to zo samotnej podstaty príspevku na starostlivosť o dieťa. Ten sa poskytuje v prípade, ak fyzická osoba vykonáva zárobkovú činnosť, teda nie je nezamestnaná.

§ 106 Zák o soc.poistení
Poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti za dni, počas ktorých

a) má nárok na výplatu nemocenského,
b) má nárok na výplatu ošetrovného,
c) má nárok na výplatu materského,
d) sa mu vypláca rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu.45b)

http://www.szk.sk/files/legislativa/2003-461_znenie_20130101.pdf

eporadca povedal(a)...

Je tu možnosť,aby rodičovský príspevok poberal Váš manžel.

Čiže, ak požiadate o odňatie rodičovského príspevku, môže Váš manžel požiadať o rodičovský príspevok, ale nárok na zvýšený rodičovský príspevok mu vznikne vtedy, ak bol v posledných dvoch rokoch pred narodením dieťaťa nemocensky poistený 280 dní.
Pokiaľ ste v posledných troch rokoch odo dňa v ktorom uplatníte nárok na dávky v nezamestnanosti boli poistená dva roky, nárok na dávky v nezamestnanosti Vám vznikne. Doba poberania materského a rodičovského sa započítava do doby poistenia v nezamestnanosti.Ale pred týmto krokom si dobre spočítajte výšku dávky v nezamestnanosti.Na deň to bude to 55% denného vymeriavacieho základu, čo je podiel príjmov( vymeriavacích základov) za posledné tri roky a počtu dní za ktoré bolo zaplatené poistné. Do týchto dní sa nebude zahŕňať obdobie poberania materského a rodičovského príspevku.