VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/07

Predlženie rodičovskej dovolenky a avízo zamestnávateľovi

Dobrý deň, som na rodičovskej dovolenke do polovice apríla tohto roku. Keďže mám doma 2 deti, ktoré neviem do dátumu ukončenia rod. dovolenky umiestniť do škôlky, rozhodla som sa požiadať o predĺženie materskej dovolenky min. do septembra tohto roku. Je mi jasné, že treba osloviť zdrav. poisťovňu a soc. poisťovňu, kde vyplním prehlásenie o celodennej starostlivosti o dieťa. Čo však zamestnávateľ ? Môže mi dať výpoveď ? Ako ho mám informovať o predĺžení rod. dovolenky ?

8 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Rodičovská dovolenka a práca - presnejšie práca popri poberaní rodičovského príspevku nie je nijak obmedzená, či už máte dieťa do troch rokov alebo do šiestich s nepriaznivým zdravotným stavom. Dieťa môže navštevovať jasle či škôlku. Musíte si len dať pozor na odvody - ak začnete pracovať, v niektorých prípadoch prestávate byť poistencom štátu a musíte si začať odvody platiť sami.

eporadca povedal(a)...

edinou podmienkou rodičovského príspevku je riadna starostlivosť o dieťa, ktorá podľa zákona o rodičovskom príspevku je “starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa,” pričom podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú, ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa osobne alebo inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou.

To znamená, že dieťa môže navštevovať aj jasle či materskú školu, a to nie len súkromné zariadenie, ale napríklad aj obecnú materskú školu.

Nárok na rodičovský príspevok má rodič dieťaťa do troch rokov alebo rodič dieťaťa do šiestich rokov, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ak však popri tom pracujete a máte dieťa v jasliach, v súkromnej materskej škole či u opatrovateľky, môžete sa rozhodnúť aj pre príspevok na starostlivosť o dieťa. V tom prípade však už strácate nárok na rodičovský príspevok.
http://www.praca-na-materskej.sk/index.php/podmienky-paragrafy/rodicovska-dovolenka-a-praca

eporadca povedal(a)...

Predĺženie rodičovskej dovolenky nad tri roky dieťaťa je možné na základe ustanovenia § 166 ods. 2, v zmysle ktorého, ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.

Pokiaľ sa nejedná o nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa, nemožno rodičovskú dovolenku poskytnúť dlhšie ako do 3 rokov veku dieťaťa. Ak zamestnankyňa nemôže nastúpiť do zamestnania bezprostredne po ukončení rodičovskej dovolenky, môže požiadať zamestnávateľa o poskytnutie neplateného voľna tak, ako každý iný zamestnanec (napr. zamestnanci žiadajú o neplatené voľno, ak majú už vyčerpanú dovolenku a idú na študijný pobyt a pod.) . Neplatené voľno sa poskytuje v zmysle ustanovenia § 141 ods.3 Zákonníka práce, na žiadosť zamestnanca, ktorej však zamestnávateľ nie je povinný vyhovieť, t.j. zamestnanec na takéto predĺženie nemá právny nárok.

http://www.praca-na-materskej.sk/index.php/podmienky-paragrafy/rodicovska-dovolenka-a-praca

Anonymný povedal(a)...

A z akého dôvodu chcete požiadať zamestnávateľa o predlženie rodičovskej dovolenky ? Lebo to, že nemáte kde dať deti, nie je zákonný dôvod, ale ak niektoré z deti si vyžaduje Vašu ďalšiu starostlivosť z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu - tak to je dôvod.
Ináč je to na dobrej vôli zamestnávateľa, a nemusí Vám vyhovieť, a tiež to môže klasifikovať, že ste nenastúpila po vyčerpaní rodičovskej dovolenky,kedy Vás musí prijať, keď nenastúpite, túto povinnosť nemá.
Prajem správne rozhodnutie. Anna

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, chcela by som požiadať o predĺženú RD (nie z dôvodu zdravotného stavu dieťaťa). Malý bude mať v júni 3 roky a ja nastupujem na ďalšiu materskú dovolenku v auguste (zamestnávateľ má okopírovanú tehotenskú knižku). V podstate z toho vyplýva, že na 2 mesiace by som sa mala vrátiť do práce, čo mi ale nevyhovuje, lebo nemám kam dať malého, keďže do škôlky (ak ho zoberú) nastúpi až v septembri. Moja otázka znie, či ma môže kvôli tomu zamestnávateľ vyhodiť..? A stačí ísť len do soc.a zdravotnej poisťovne kvôli vybaveniu? Ďakujem za odpoveď.

eporadca povedal(a)...

Ak zamestnankyňa nemôže nastúpiť do zamestnania bezprostredne po ukončení rodičovskej dovolenky, môže požiadať zamestnávateľa o poskytnutie neplateného voľna tak, ako každý iný zamestnanec (napr. zamestnanci žiadajú o neplatené voľno, ak majú už vyčerpanú dovolenku a idú na študijný pobyt a pod.) . Neplatené voľno sa poskytuje v zmysle ustanovenia § 141 ods.3 Zákonníka práce, na žiadosť zamestnanca, ktorej však zamestnávateľ nie je povinný vyhovieť, t.j. zamestnanec na takéto predĺženie nemá právny nárok.

Možnosť je aj kombinovať PN a neplatené voľno. Potrebné je diskutovať so zamestnávateľom.

Potrebujete zájsť na soc. poisťovňu aj zdr.poisťovňu.

Unknown povedal(a)...

Dobrý deň, ja by som sa chcela iba spýtať, ako to je, ak žena ukončí poberanie rodičovského ( 3 roky dieťaťa) a pracuje na dohodu, kde zarobí viac ako 300 eur. Na ÚP je zaevidovanie zbytočné, pretože by ju hneď vyradili. Viete mi poradiť, či si odvody do zdravotnej poisťovne bude musieť platiť sama? Ďakujem.

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Zrejme áno - odvody si platíte podľa
obsahu dohody medzi Vami a zamestnávateľom
Prikladám článok

http://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/1468/category/socialne-a-zdravotne-odvody/article/odvody-dohodari-2014.xhtml