VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/02/25

Diagnóza Polyneuropatia- invalidný dôchodok

Dobrý deň,
veľmi pekne Vás prosím o radu. Máme v rodine taký problém, že moja teta 48- ročná zostala imobilná, diagnostikovanú má polyneuropatiu  a iné pridružené ochorenia, nemôže vôbec chodiť. Je u syna, ktorý pracuje, stará sa o ňu bývalý manžel. Pracovala vyše 20 rokov  v nemocnici ako zdravotná sestra a potom istú dobu žila nevhodným spôsobom života, zostala závislá na alkohole, istú dobu aj pracovala ako sanitárka, no bolo aj obdobie, kedy nebola prihlásená nikde a neplatila si ani poplatky do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Od novembra 2012 bola hospitalizovaná so značnými problémami s pečeňou a od tejto doby zostala pripútaná na lôžko. Prosím o radu, či má nárok aspoň na najnižší na invalidný dôchodok, alebo do akej kategórie spadá, keďže dlhé obdobie nepoberá žiadnu podporu, syn jej zabezpečuje lieky, stravu, všetko potrebné. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. 
S pozdravom

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Postup pri vybavovaní invalidného dôchodku nájdete na:
http://eporadna.blogspot.sk/2013/02/postup-pri-vybavovani-invalidneho.html

Podľa Prílohy č.4 zákona o sociálnom poistení č.461/2003 Z.z
Kapitola VI-choroby nervového systému
položka 10 Polyneropatia je zahrnutá do druhu zdr. postihnutia.

eporadca povedal(a)...

Ohľadom restov Vašej tety voči Soc. poisťovni je potrebné sa informovať na pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska,kde sú kompetentní Vám podať spoľahlivú informáciu o potrebnom postupe.

eporadca povedal(a)...

Zdravotný stav žiadateľa o dôchodok hodnotí posudkový lekár na základe písomnej žiadosti. Tú treba podať na pobočke soc. poisťovne podľa miesta trvalého pobytu

eporadca povedal(a)...

Polyneropatia
Všeobecný opis ochorenia

Polyneuropatie sú ochorenia, ktoré postihujú periférny nervový systém a ktoré vykazujú senzibilné, motorické symptómy. K prvým symptómom patria bolesti, nepríjemné pocity ako mravenčenie, pálenie alebo neríjemné pocity teploty ako i poruchy senzibility, to znamená nerozoznanie resp. znížené vnímanie dotyku a bolesti. K častosti polyneuropatie neexistujú žiadne spoľahlivé údaje, odhaduje sa však asi jeden prípad na 2000 obyvateľov na celom svete. Najčastejšou príčinou je pokročilá cukrovka (diabetes), alkoholizmus a ťažká porucha funkcie obličiek (urémia); zriedkavejšie je neuropatia vrodená alebo podmienená infekciami, nedostatkom vitamínov alebo jedmi z prostredia.

Čítajte viac: http://primar.sme.sk/c/4117198/polyneropatia.html#ixzz2Lu9V5auw

Anonymný povedal(a)...

Skúste sa ohľadom tety informovať na UPSVARe či je možnosť vybaviť opatrovateľský príspevok, poprípade osobnú asistenciu- podmienky opatrovateľského príspevku nájdete aj tomto blogu- v starších príspevkoch.
Alebo dávku v hmotnej núdzi:http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmotna-nudza/davka-a-prispevky-v-hmotnej-nudzi.html?page_id=226

http://portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=846

Oceňujem Vašu pomoc a prajem veľa síl do budúcna