VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/03/21

Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou

Kognitívne funkcie sú myšlienkové procesy, ktoré nám umožňujú spoznávať, pamätať si, učiť sa, prispôsobovať meniacim sa podmienkam prostredia. Sú to vnímanie, pamäť, koncentrácia, rýchlosť myslenia, porozumenie informáciám ale aj schopnosť riešiť problémy, plánovanie a úsudok. Pri Alzheimerovej chorobe sú postupne postihnuté všetky tieto schopnosti. Predpokladáme, že ich cielená stimulácia a aktivizácia spomaľuje prechod do vyšších štádií. Aktivizačné a stimulačné aktivity by mali zohľadňovať aktuálne schopnosti ale aj predchádzajúce zručnosti a záujmy pacienta.

Aktivizačný program

Predstavuje zvyčajne drobné úlohy, ktoré pacienta prirodzeným spôsobom nútia vyvíjať činnosť a tým aj udržiavať vlastné schopnosti.

Aktivizácia počas dňa

Pre človeka s Alzeimerovou chorobou je dôležite, aby režim dňa bol stály. Často zmeny počas dňa môžu viesť k stavom dezorientácie. Stereotyp prináša pacientovi pocit istoty, že vie čo bude nasledovať. 

Večer sa pokúsime s pacientom zhrnúť, čo celý deň robil, napríklad.

Večer sa pokúsime s pacientom zhrnúť, čo celý deň robil, napríklad:
Čo dnes jedol na raňajky, na obed, na večeru.
Čo príjemné cez deň zažil, čo ho najviac zaujalo.
Či stretol nejakých známych /zaujímavých/ príjemných ľudí?
Čo by chcel robiť nasledujúci deň.
Ak rozhovor chceme viesť vo forme otázok položme ich tak , aby pacient dokázal na ne odpovedať. Dôležitý je náš prejav záujmu o odpoveď. Nemal by cítiť, že ho "skúšame".

Prečítajme si spolu jednoduchú správu z novín na zaujímavú tému a porozprávajme sa o nej. Vyberajme správy, o ktorých predpokladáme, že im bude rozumieť a budú ho zaujímať. Venujme pozornosť téme článku a nie faktom t.j menám osôb, názvu článku, dátumom a číslam a pod. Práve s konkrétnymi informáciami môže mať pacient z dôvodu poruchy krátkodobej pamäti problém. Rozhovor zamerajme viac na názor a skúsenosti pacienta z pohľadu danej témy. 

Začínajme rozhovor napríklad podobnými vetami:
Je dôležité, aby sa písalo o .... /téma, ktorej sa venuje článok/?
Ako by bolo dobré riešiť situáciu .....
Čo to pre nás znamená......

Pokračovanie.....

 Zdroj: Ako udržiavať kognitívne schopnosti pacienta s Alzheimerovou chorobou, Nadácia Memory, Bratislava

Žiadne komentáre: