VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/03/15

Spätné vyplatenie starobného dôchodku

V marci roku 2007 mi vznikol nárok na starobný dôchodok, pracoval som ďalej do konca septembra 2007 a od tej doby som nezamestnaný. Rozhodol som sa v súčasnosti podať žiadosť o priznanie starobného dôchodku so spätnou platnosťou.
Poradte mi, čo je pre mňa výhodnejšie, žiadať priznanie starobného dôchodku od 1.10.2007, alebo len od roku 2009, pretože žiadať spätné vyplatenie dôchodku je možné len tri roky dozadu. Zaroveň ak viete uvedte aj možný rozdiel vo výške jednotlivých priznaných dôchodkov.
Ďakujem za odpoveď

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Dobrý deň

V prvom rade odkážem na odsek 2 zákona č.461/2003 Z.z
§ 66
Určenie sumy starobného dôchodku
(1) Suma starobného dôchodku sa určí ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta platia rovnako.
(2) Ak poistenec bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a nepoberal tento dôchodok alebo jeho časť, suma starobného dôchodku sa určí podľa odseku 1 a pripočíta sa k nej suma určená ako súčin súčtu osobných mzdových bodov získaných za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Takto určená suma starobného dôchodku sa zvýši o 0,5% za každých 30 dní dôchodkového poistenia získaných po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku alebo jeho časti.

Zákon č. 461/2003 Z. z. rozlišuje dva spôsoby zvýšenia starobného dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal po splnení podmienok nároku na tento dôchodok. Spôsob zvýšenia pritom závisí od toho, či poistenec požiadal o priznanie starobného dôchodku hneď po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok alebo nie. Poistencovi, ktorý o priznanie starobného dôchodku nepožiadal odo dňa splnenia podmienok nároku na starobný dôchodok, vzniká nárok na výhodnejšie zvýšenie.

http://www.hrclub.sk/zakony/461-2003/-66-urcenie-sumy-starobneho-dochodku-

eporadca povedal(a)...

Nárok na dôchodok plynutím času nezaniká, nárok na výplatu dôchodku má však len tri roky dozadu.

Zákon o sociálnom poistení
§ 227
Práva a povinnosti poistencov a príjemcov dávok
(1) Poistenec a poberateľ dávky majú právo
a) uplatniť si nárok na dávku a nárok na jej výplatu,
b) požiadať Sociálnu poisťovňu o vydanie potvrdenia o nároku na dávku, o nároku na jej výplatu a o jej sume.


§ 114
Premlčanie nároku na výplatu dávky
(1) Nárok na výplatu dávky alebo jej časti sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý dávka alebo jej časť patrili.
(2) Lehota ustanovená v odseku 1 neplynie počas konania o dávke a v období, v ktorom účastníkovi konania, ktorý musí mať opatrovníka, nebol opatrovník ustanovený.
http://www.porada.sk/t162479-ziadost-o-starobny-dochodok-spatne.html