VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/03/04

Osobná asistencia a rodičovský príspevok

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či môžem vykonávať osobnú asistenciu ak poberám rodičovský príspevok na štvormesačné dieťa.Nezanikne mi tým nárok na rodičovský príspevok?Ďakujem... 

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa. Toľko oficiálna definícia podľa zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ďalej v texte iba „zákon." K 1.1.2013 sa jeho suma zvýšila zo 194,70 eur mesačne až na 199,60 eur. Rodičia dvojičiek a viacerčiat dostanú o málo viac.

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

eporadca povedal(a)...

Čo je to riadna starostlivosť o dieťa?

Z § 3 ods. 3 zákona vyplýva, že riadna starostlivosť o dieťa je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výživa dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodržiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.

Záleží len na rodičovi, či sa o dieťa bude starať osobne, alebo sa oň postará druhý rodič, babka, súkromná opatrovateľka, či jasle. Podmienka riadnej starostlivosti o dieťa sa považuje za splnenú aj vtedy, ak oprávnená osoba zabezpečí riadnu starostlivosť inou plnoletou fyzickou osobou alebo právnickou osobou (§ 3 ods. 4 zákona).

Ak rodič umiestni dieťa do škôlky alebo do jaslí, je na jeho zvážení, či by sa mu finančne neoplatil viac príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť v tomto zariadení, najviac však vo výške 230 eur. Za predpokladu, že rodič spĺňa podmienky ustanovené zákonom pre poberanie príspevku na starostlivosť o dieťa, môže si vybrať, či bude poberať rodičovský príspevok alebo príspevok na starostlivosť o dieťa. Nemôže však poberať oba príspevky súčasne.

eporadca povedal(a)...

Oprávnená osoba

Oprávnená osoba podľa tohto zákona je

a) rodič dieťaťa,
b) fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu alebo na základe rozhodnutia úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, alebo
c) manžel rodiča dieťaťa, ak žije s rodičom dieťaťa v domácnosti.

http://www.employment.gov.sk/rodicovsky-prispevok.html

eporadca povedal(a)...

Rodičovský príspevok a zárobková činnosť oprávnenej osoby

Oprávnená osoba môže byť v pracovnom pomere, môže byť zamestnaná na dohodu, môže podnikať a zároveň poberať rodičovský príspevok. Pracovnými aktivitami neohrozí poberanie tejto dávky.

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

eporadca povedal(a)...


Ak sa riadne stará o to isté dieťa viac oprávnených osôb, nárok na rodičovský príspevok má len jedna oprávnená osoba určená podľa ich dohody. To platí rovnako, ak súd zverí maloleté dieťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov podľa osobitného predpisu alebo súd schváli dohodu rodičov podľa osobitného predpisu (§ 3 ods. 5 zákona).
Dcéra má dva roky, syn rok. Máme nárok na dva príspevky?

Ak je v rodine viac detí, podľa § 3 ods. 6 vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok a len jednej oprávnenej osobe určenej podľa ich dohody. Môžete mať hoci tri deti vo veku do troch rokov, budete poberať len jeden RP, tak ako rodič, ktorý má jedno dieťa do troch rokov veku.

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/

eporadca povedal(a)...

Viac informácii na http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/rodicovsky-prispevok/


http://www.employment.gov.sk/rodicovsky-prispevok.html

eporadca povedal(a)...

Výška príspevku

Výška rodičovského príspevku je

- 199,60 eura mesačne (od 1. januára 2013)
- ak oprávnená osoba zabezpečuje riadnu starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok v sume 199,60 eura sa zvyšuje o 25 % na každé dieťa, ktoré sa narodilo súčasne
- rodičovský príspevok je mesačne 50 % sumy rodičovského príspevku, ak oprávnená osoba nedbá najmenej tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky ďalšieho dieťaťa v jej starostlivosti; rodičovský príspevok sa v tejto sume poskytuje najmenej počas troch kalendárnych mesiacov od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom škola oznámila úradu práce, sociálnych vecí a rodiny uvedenému v § 5 ods. 1, že oprávnená osoba nedbá najmenej tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky ďalšieho dieťaťa v jej starostlivosti.

Ak sa oprávnenej osobe vypláca za celý kalendárny mesiac materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte v sume nižšej, ako je suma rodičovského príspevku, rodičovský príspevok je počas obdobia vyplácania materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte v sume určenej ako rozdiel medzi sumou rodičovského príspevku a sumou materského alebo obdobnej dávky ako materské v členskom štáte.

Obdobná dávka ako materské vyplácaná v členskom štáte v cudzej mene sa prepočíta na eurá podľa referenčného výmenného kurzu určeného a vyhláseného Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v prvý deň v mesiaci, za ktorý si oprávnená osoba uplatňuje nárok na rodičovský príspevok, a zaokrúhľuje sa na najbližší eurocent nadol.

Sumy rodičovského príspevku platné k 31. decembru sa upravujú od 1. januára koeficientom, ktorým sa upravili sumy životného minima podľa osobitného predpisu. Upravené sumy rodičovského príspevku sa zaokrúhľujú na najbližších desať eurocentov.

Sumy rodičovského príspevku ustanoví každoročne opatrenie, ktoré vydá Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky a vyhlási jeho úplné znenie uverejnením v Zbierke zákonov Slovenskej republiky najneskôr do 31. decembra.

Rodičom, ktorým vznikol nárok na rodičovský príspevok vo výške 164,22 eura pred 1. januárom 2011, sa po 1. januári 2011 automaticky bez žiadosti oprávnenej osoby zvyšuje na sumu 190,10 eura alebo zvýšeného o 25 % na ďalšie súčasne narodené dieťa. Po 1. januári aj tento rodič môže popri poberaní rodičovského príspevku pracovať a je na jeho rozhodnutí akou formou zabezpečí starostlivosť o dieťa.

Rodičom, ktorým v roku 2010 vznikol nárok na rodičovský príspevok v sume 256 eur, sa príspevok v tejto sume bude vyplácať aj po 1. januári 2011 až kým dieťa nedovŕši vek dvadsiatich mesiacov. Po uplynutí uvedenej doby sa aj tomuto rodičovi bude vyplácať rodičovský príspevok v sume 190,10 eura mesačne. Takisto rodič, ktorý poberá rodičovský príspevok vo výške 256 eur, môže po 1. januári 2011 súčasne vykonávať zárobkovú činnosť.

http://www.employment.gov.sk/rodicovsky-prispevok.html