VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/01/20

Čo mam vlastne zacat vybavovat ako prve ?

Rada by som ziskala nejake informacie ohladne opatrovania clena  rodiny u nas na Slovensku . Moja situacia je taka , ze som  vnucka co sa chce starat o svoju vlastnu staru mamu . Robim v zahranici . Ak prijdem domov co mam vlastne zacat vybavovat ako prve ? Alebo vlastne ake kroky mam podniknut ? Dakujem .

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Miesto, kde Vám poskytnú potrebné informácie je príslušný UPSVaR. A ten určí na základe stupňa postihnutia, potrebnej doby opatrovania atď. príspevok na opatrovanie.

Žiadosť o priznanie peňažného príspevku sa podáva písomne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa miesta trvalého pobytu žiadateľa. Žiadosť musí obsahovať odôvodnenie.

Odporúčame vám, aby ste sa pred podaním žiadosti informovali na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny o všetkých náležitostiach tejto žiadosti a o ďalších písomnostiach, ktoré je k nej potrebné priložiť.

Viac na http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/tazke-zdravotne-postihnutie/penazne-prispevky/pp-opatrovanie/

eporadca povedal(a)...

Osoba s ŤZP je podľa komplexného posudku odkázaná na opatrovanie, ak je odkázaná na pomoc inej osoby pri jednotlivých činnostiach (stravovanie a pitný režim, vyprázdňovanie močového mechúra a hrubého čreva, osobná hygiena, celkový kúpeľ, obliekanie, vyzliekanie, zmena polohy, sedenie a státie, pohyb po schodoch, pohyb po rovine, orientácia v prostredí, dodržiavanie liečebného režimu, potreba dohľadu) a rozsah tejto pomoci je aspoň 8 hodín denne.


Na stránke UPSVaRu sa dozviete všetko potrebné, nájdete na nej aj dokumenty na stiahnutie

http://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna-pomoc/tazke-zdravotne-postihnutie/penazne-prispevky/pp-opatrovanie/