VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/01/15

Pre mňa je to už neúnosné.....

Dobrý deň,

obraciam sa na Vás s prozbou o radu ako ďalej. Možno sa na Vás s takýmto problémom ešte nikto neobratil a bude sa Vám zdať to banálne ale pre mňa je to už neúnosné.   Pátrala som aj po nejakom zákone,ktorý by túto vec riešil,ale zbytočne.Prejdem k danému problému.Mám suseda,ktorý každý deň má dámsku návštevu čo sa návštev týka normálne,ale je to za účelom sexu a tu sme u problému.Správajú sa hlučne,posteľ vrzgá až príliš a dáma má veľmi hlasité prejavy pri sexe,keď sedím na sedačke ako by som bola priamo pri nich a to je každý deň poobede.Prídem z práce a nič iné nepočúvam len túto dvojicu,pravidelne.Dala som im najavo poklepom na stenu,svoj nesúhlas,ale zbytočne. Minule ku mne došla návšteva a viete si predstaviť ten trapas,keď sa za chrbtom návštevy začal odohrávať tento akt,preto si nemôžem nikoho k nám pozvať-je to nepríjemné pre nich a tiež aj mňa.Preto sa Vás pýtam,ako mám postupovať v danej veci. Písala som na viaceré miesta ale odpovede som sa nedočkala,možno ste moja posledná možnosť.

Za pochopenie ďakujem.

S pozdravom     

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Susedské vzťahy nie sú oblasťou na ktorú sa zameriavame,preto zoberte odpoveď ako usmernenie a možnosť posunúť problém ďalej.

V prvom rade, je najlepšie danú vec prekonzultovať so susedom /ak sa to dá/, aby nedošlo k nepríjemnostiam a takz. šumu v medziľudskom nažívaní. Možno sa dohodnete bez zapojenia iných subjektov.

eporadca povedal(a)...

Pokiaľ komunikácia nie je možná :

Podľa §127 Občianskeho zákonníka - "vlastník/nájomca veci (bytu/domu) sa musí zdržať všetkého čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami“.

Právo na ochranu pokojného užívania bytu či domu má jeho vlastník, ale aj nájomca – oprávnený držiteľ.

eporadca povedal(a)...

Predložte sťažnosť na suseda domovníkom a domovník po preskúmaní problému, môžu písomne vyzvať suseda o dodržiavaní bytového poriadku alebo na spoločnej schôdzi vlastníkov bytu
Podľa § 11 ods. 5 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov č. 182/1993

eporadca povedal(a)...

Podľa § 11 ods. 5 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov č. 182/1993 – „ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome svojím konaním zasahuje do výkonu vlastníckeho práva ostatných vlastníkov bytov alebo nebytových priestorov v tomto dome takým spôsobom, že obmedzuje alebo znemožňuje výkon vlastníckeho práva iným tým, že hrubo poškodzuje byt alebo nebytový priestor, spoločné časti domu, spoločné zariadenia domu, spoločné nebytové priestory, príslušenstvo alebo sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo neplní povinnosti uložené rozhodnutím súdu, môže súd na návrh spoločenstva alebo niektorého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome nariadiť predaj bytu alebo nebytového priestoru“. Týmto spôsobom sa postupuje cez správcu bytového domu alebo spoločenstvo vlastníkov podľa toho, ako má bytový dom upravenú správu.

Vlastník / nájomca musí rešpektovať aj účel, na ktorý je byt určený stavebným úradom – byt je určený rozhodnutím stavebného úradu vydaným na základe stavebného zákona na účely bývania. To znam. vlastník bytu ani nájomca nemôže byt užívať na iné účely ako bývanie napr. na podnikanie. Pri porušení tejto povinnosti sa možno obrátiť na stavebný úrad alebo na súd.

Úpravu práv a povinností vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome obsahuje aj zmluva o spoločenstve vlastníkov bytov.

Práva a povinnosti nájomcu sú upravené v Občianskom zákonníku (§685 a nasl.) a v nájomnej zmluve. Sankciou za porušenie môže byť výpoveď z nájmu.

Pokiaľ susedia robia nadmerný hluk v nočných hodinách porušujú §47 ods. 1 písm. b) zákona o priestupkoch č. 372/1990 – rušenie nočného kľudu – príslušným orgánom na riešenie je polícia a obvodný úrad.

eporadca povedal(a)...

Ak predsa problém pretrváva obráťte sa na :
môžete podať sťažnosť na mestský úrad pre porušovanie verejného poriadku; v rámci mesta pôsobí aj komisia verejného poriadku pre:
-podnety na zabezpečenie verejného poriadku,
-podnety pre ochranu majetku mesta a občanov,
-podnety na ochranu životného prostredia,
-podnety na zabezpečenie poriadku, čistoty a hygieny v uliciach, iných verejných priestranstvách a verejne prístupných miestach,
-prípravu všeobecne záväzných nariadení mesta v rámci pôsobnosti MsP;

eporadca povedal(a)...

Obec tak urobí vydaním rozhodnutia v správnom konaní, obec neskúma právny stav, obmedzuje sa len na zisťovnie či nastal zrejmý zásah do pokojného stavu (faktického stavu), napr. ohliadkou na mieste. Toto rozhodnutie je predbežné a jeho účelom je poskytnutie ochrany pred zrejmým zásahom do práva, zabezpečenie pokoja a poriadku. Ochrana sa poskytne tam, kde zrejmý zásah trvá alebo existuje nebezpečenstvo z jeho opakovania.
Konanie sa začína na návrh oprávneného, z návrhu musí byť zrejmé, kto ho podáva (meno adresa prípadne štátne občianstvo alebo dátum narodenia), akej veci sa týka (občianske spolunažívanie - obťažovanie susedov nad mieru primeranú pomerom napr. hlukom) a čo navrhuje (zákaz obťažovania susedov napr. hlučnou hudbou počas celého dňa a noci). Samozrejme treba opísať, čo sa deje, čo susedia robia. Návrh je potrebné podať písomne (zaslať na Referát verejného poriadku alebo priamo starostovi) alebo ústne do zápisnice - v podateľni. Proti rozhodnutiu starostu v správnom konaní je možné podať opravný prostriedok - odvolanie, o ktorom rozhoduje súd. Odvolanie nemá odkladný účinok. Právoplatné rozhodnutie možno vykonať. Návrh možno podať odo dňa zásahu do pokojného stavu až do doby, keď sa stav, vzniknutý rušením, sám nestane pokojným. Predbežné opatrenie je vždy opatrením dočasným. Obec nerozhoduje o náhrade škody, o škode rozhoduje vždy súd.