VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/02/28

Ked budem mat rozsudok ze plati na syna tak dostanem spat NV na dceru?

Dobrý vecer!
Som slobodná mamicka. Z prvého vztahu mám dcéru,na ktorú som poberala náhradné výzivné. V septembri 2013 sa mi narodil syn. S jeho otcom sme "spolu",ale nezijeme spolu. Moze mi UPSVaR zastavit vyplatenie náhr.výz?! Sme spolocne posudzované osoby? Ked budem mat rozsudok ze plati na syna tak dostanem spat NV na dceru? Dakujem!

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Myslím si, že by ste na dcéru mali poberať náhradné výživné. Ak, ako píšete na syna Váš druh bude uhrádzať vyživovaciu povinnosť.
Podmienky

Ak je splnená jedna z uvedených podmienok má oprávnená osoba nárok na náhradné výživné ak:

si riadne plní povinnú školskú dochádzku, ak ide o dieťa, ktoré je povinné plniť povinnú školskú dochádzku,
má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a zdržiava sa na území Slovenskej republiky; to neplatí ak sa oprávnená osoba zdržiava v cudzine z dôvodu štúdia v cudzine,
priemerný mesačný príjem za posledných šesť kalendárnych mesiacov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o náhradné výživné, nepresahuje 2,2-násobok sumy životného minima.
Viac informácii nájdete na
http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmotna-nudza/nahradne-vyzivne.html?page_id=227

eporadca povedal(a)...

árok na náhradné výživné vznikne, ak sú splnené nasledovné podmienky:

neplnenie vyživovacej povinnosti povinnou osobou v plnej výške v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a ak exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie exekútorovi, alebo
oprávnenej osobe nevznikol nárok na sirotský dôchodok alebo sirotský výsluhový dôchodok, alebo suma sirotského dôchodku, alebo sirotského výsluhového dôchodku je nižšia ako suma minimálneho výživného ustanoveného zákonom o rodine.