VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/02/28

Nedodržaním tejto podmienky... oznámenia predpokladaného nástupu - môžu so mnou ukončiť pracovný pomer bez odstupného?

Dobrý deň,
chcela by som poradiť. Dňa 19.3.2014 mi končí rodičovská dovolenka. Chcem nastúpiť do zamestnania. Nedodržala som podmienku § 166  odst.3 a neoznámila som mesiac dopredu, že chcem nastúpiť. Urobím tak 3.3.2014 písomne - priamo na firme. Nedodržaním tejto podmienky... oznámenia predpokladaného nástupu - môžu so mnou ukončiť pracovný pomer bez odstupného?

Ďakujem

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Nie nemôže Vám dať z tohto dôvodu výpoveď. Veď vy si ju aj splníte, keď zamestnávateľovi oznámite svoj nástup do práce, nie v lehote mesiaca ako je v zákonníku práce uvedené,ale aj tak to nie je dôvod na výpoveď.

eporadca povedal(a)...

Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce (t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

eporadca povedal(a)...

Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keď sa zamestnankyňa v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa stala nadbytočnou.

eporadca povedal(a)...

Odstupné sa určuje z priemerného mesačného zárobku. Rozhodujúcim obdobím na určenie priemerného zárobku je predchádzajúci kalendárny štvrťrok. Ak zamestnanec v tomto období nepracoval, použije sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok, t.j. zárobok, ktorý by zamestnanec pravdepodobne dosiahol, keby pracoval.

viac na http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000171/1337364/Chcem-sa-vratit-po-rodicovskej--Ako-je-to-s-vypovedou-a-odstupnym-