VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/02/13

Boccia - poznáte?

Šport pre každého. Vyskúšali ste si?

9 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Boccia (Boča) je triafacia športová hra, v ktorej sa väčšie gule hádžu k cieľu - malej guľke. Medzinárodná federácia boccie (CBI) usporadúva od roku 1947 Majstrovstvá sveta a od r. 1954 aj Majstrovstvá Európy.

Boccia je nenáročná na priestor a herné náčinie, môže ju hrať každý aj vo vysokom veku. Na vyššej hráčskej úrovni je už boccia náročná na švihovú silu paže, zručnosť hodu a koncentráciu.

Základné pravidlá
Hráči sa usilujú hodiť - prikotúľať svoju guľu čo najtesnejšie k malej guľke a oddialiť od nej súperovu. Preto hádžu guľou rôznym oblúkom do tesnej blízkosti malej guľky alebo priamo na súperovu guľu. Gule sa držia nadhmatom a hádžu švihom zdola. Spiatočná rotácia guľu pribrzďuje.
zdroj:http://www.sporting.sk/

eporadca povedal(a)...

Hody: Punto, Raffa a Volo

Hod Punto znamená, že sa veľká guľa kotúľa s úmyslom čo najviac sa priblížiť k palinu (malej guli).

Podstata Raffy spočíva v tom, že s pomocou alebo bez pomoci podlahy hodíme guľu na inú, či už veľkú alebo malú guľu nášho družstva alebo súpera, na ktorú sme vopred upozornili rozhodcu.

Hod Volo spočíva v tom, že sa snažíme priamo trafiť vlastnú alebo súperovu guľu alebo palino tak, ako to predtým oznámime rozhodcovi resp. súperovi. Guľa zahraná hodom Volo teda letí celú dráhu vzduchom a mala by dopadnúť na vybraný cieľ.

Každý hráč má 1 minútu na hodenie gule.

Bodovanie
Každý zápas sa skončí pri 15. bode. Ako jeden bod sa ráta každá guľa, ktorá bude k palinu bližšie ako najbližšia guľa súpera, t.j. v jednej výmene je možné dosiahnúť až 4 body.
http://www.sporting.sk/

eporadca povedal(a)...

Hracia plocha
Boccia sa hrá na dokonale vodorovnej priamej ploche. Hracia plocha je ohraničená drevenými mantinelmi, ktorých výška je 25 cm. Dĺžka plochy je 24 - 26,5 m, šírka 3,80 - 4,50 . Pri rekreačnej hre nie je nutné ohraničenie plochy mantinelmi, vhodné je však vyznačiť hraciu plochu.
Náš tip : antukové tenisové ihrisko.
Všetko o hráčoch
Družstvá môžu byť trojaké:
1. Jeden proti jednému ( 1 - 1) - obaja hráči majú po 4 gule
2. Dvaja proti dvom ( 2 - 2 ) - všetci hráči majú po 2 gule
3. Traja proti trom ( 3 - 3 ) - všetci hráči majú po 2 gule

Vybavenie hráčov:
Malá guľa (palino) je zo syntetickej hmoty, je okrúhla a ťažisko musí mať v strede. Jej priemer je 4 cm. Hmotnosť 60 g.
Veľké gule : priemer 11 cm, hmotnosť 920 - 1000 g.
Hmotnosť a farba sú rovnaké pri všetkých členoch družstva
zdroj: http://www.sporting.sk

eporadca povedal(a)...

Boccia [čítaj "boča"] je špeciálny šport určený pre telesne postihnutých športovcov, ktorí majú poruchu funkcie všetkých štyroch končatín. Od roku 1984 sa zaraďuje medzi paraolympijské disciplíny, medzi olympijskými disciplínami nemá ekvivalent. V súčasnosti sa boccia hráva vo viac ako 50 krajinách sveta.
Boccia sa hráva v interiéri na rovnom a hladkom povrchu (parkety, gumený povrch a podobne).
zdroj:http://sk.wikipedia.org

eporadca povedal(a)...

Cieľ hry

Každý hráč/pár/tím má k dispozícii 6 lôpt. Jeden hráč/pár/tím má červené lopty, druhý modré. Úlohou každého hráča/páru/tímu je dostať svoje lopty bližšie k hlavnej lopte bielej farby (lopta sa volá "jack"), ako súper.

Kategórie
V boccii sú hráči podľa druhu postihnutia rozdelení do štyroch kategórií:
BC1: Hráči, ktorí majú spazmy v rukách; pri hre potrebujú asistenta, ktorý im podáva lopty a manipuluje s invalidným vozíkom podľa pokynov hráča
BC2: Hráči, ktorí majú spazmy v rukách; pri hre však nepotrebujú asistenta
BC3: Hráči, ktorí môžu/nemusia mať spazmy v rukách, no nedokážu odhodiť alebo iným spôsobom dostať loptu do kurtu; pri hre potrebujú špeciálnu rampu, po ktorej púšťajú lopty a asistenta, ktorý manipuluje s rampou aj s invalidným vozíkom podľa hráčových pokynov, asistent musí byť otočený chrbtom ku hre, aby nemohol ovplyvniť zápas
BC4: Hráči, ktorí nemajú spazmy v rukách; pri hre nepotrebujú asistenta

Anonymný povedal(a)...

Slovensko a Boccia

Prvý kontakt s bocciou na Slovensku nastal po paralympijských hrách v Atlante v roku 1996, kedy priniesli MUDr. Danica Studená a MUDr. František Pisarčík historicky prvý set loptičiek určených pre hru boccia. Tento nový druh športu začala u nás ako prvá trénovať v tom čase študentka FTVŠ v Bratislave Zuzana Gabková, ktorá študovala odbor trénerstvo zdravotne oslabených, a popri tom sa venovala práci s telesne postihnutými v rámci SZTPŠ. Svoju pozornosť zamerala na vtedajší Ústav sociálnej starostlivosti - dnes Domov sociálnych služieb pre deti, dospelých a zariadenie chráneného bývania GAUDEAMUS na Mokrohájskej ulici v Bratislave. Od toho momentu sa začala odvíjať úspešná éra nového a dovtedy nepoznaného športového odvetvia. Športovci, ktorí mali a majú záujem venovať sa boccii, musia prejsť národnou klasifikáciou, kde musia spĺňať kritériá postihnutia vhodného pre tento šport na základe diagnózy a funkčného hľadiska všetkých končatín pri neurologickom vyšetrení. Táto práca priniesla svoje plody - dvojica Martin Strehársky a Róbert Ďurkovič sa medzitým prebojovala dvakrát na PH - do Atén 2004 a Pekingu 2008. Na prvej z nich obsadili v súťaži párov kategorie BC4 štvrté miesto a rovnaké umiestnenie si M. Strehársky zapísal aj v súťaži jednotlivcov. V prvej desiatke sa umiestňujú pravidelne aj na MS, ME či Svetovom pohári. Na ME 2009 v Portugalsku vybojoval Róbert Ďurkovič bronzovú medailu


Zdroj: http://www.spv.sk/paralympijske-sporty/kategoria/boccia

eporadca povedal(a)...

Disciplíny
Jednotlivci BC1, BC2, BC3, BC4 - hrá 1 hráč proti 1 hráčovi; hráč má k dispozícii 6 lôpt; počas smeny má na odohratie svojich lôpt 5 minút

Tímy- hrajú 3 hráči proti 3 hráčom; každý hráč má k dispozícii 2 lopty (3 hráči v tíme × 2 lopty pre každého = spolu 6 lôpt pre tím); počas smeny má na odohratie svojich lôpt 6 minút
Každý tím má svojho kapitána, ktorý ako jediný člen tímu/páru môže komunikovať s rozhodcom.
zdroj: wikipédia

eporadca povedal(a)...

Priebeh hry

Každý zápas začína losovaním farieb. Hráč/pár/tím s červenými loptami začína hrať ako prvý. Ako prvú loptu hodí "jacka".
Následne je jeho úlohou dostať svoju loptu čo najbližšie k "jackovi". Keď tak urobí, na rade je hráč/pár/tím s modrými loptami. Jeho úlohou je dostať svoju loptu ešte bližšie ako ju má hráč/pár/tím s červenými loptami. Hrá dovtedy, kým sa mu to nepodarí. Keď sa mu to podarí, opäť je na rade hráč/pár/tím s červenými, a opäť hrá dovtedy, kým nebude mať jednu zo svojich lôpt bližšie k "jackovi". Takto hra pokračuje, až kým hráči/páry/tímy neminú všetky svoje lopty. Keď ich minú, rozhodca porovná počet najbližších lôpt jednej farby s prvou najbližšou loptou súperovej farby. Koľko lôpt je bližšie, toľko bodov hráč/pár/tím dostane. Ak hráč/pár/tím nestihne odohrať všetky svoje lopty v časovom limite, zvyšné lopty nemôže odhodiť. Časový limit plynie iba tej strane, ktorá práve hrá.

eporadca povedal(a)...

Paralympijský športovci - Boccia

Zoznam slovenských športovcov v disciplíne Boccia na letných paralympijských hrách:
Ďurkovič Róbert
Strehárský Matrin
zdroj:http://www.spv.sk/paralympijski-sportovci/kategoria/boccia