VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/02/29

Voľby

Moja otázka sa týka volieb.  Chcem ísť voliť, ale vo volebnom obvode, kam mám ísť, sú schody. Aké mám teda možnosti ako ZŤP občan? Ďakujem za odpovede. Peter

9 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Tak to je ďalší príklad diskriminácie v praxi. Môj názor,skúste požiadať volebnú komisiu o pomoc.Možno potom by sa zamysleli nad absurditou aká vznikla.Potom dajte vedieť ako ste dopadli.A

Anonymný povedal(a)...

my to robimy tak, ze vojdeme do budovy a asistent vybehne po schodoch do volebnej miestnosti, nahlasi komisii, ze cakame dole a zidu ku mne a tak volim. Ked som bola mladsia - asistent ma tahal po schodoch.
Tiez si myslim, ze uz by to mali prisposobit pre vsetkych, lebo aj seniori i mamicky s detmi maju s tym problem. ale roky sa to nemeni. pri nas volebna miestnost je vzdy na poschodi. Zuzka

eporadca povedal(a)...

Na problémy mnohých zdravotne postihnutých s uskutočňovaním volebného práva upozorňuje Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike. Pritom zdravotne postihnutí tvoria 10 percent obyvateľov Slovenska. Chce, aby zdravotne postihnutí boli lepšie informovaní o voľbách. Všetkým 26 politických stranám, kandidujúcim v predčasných parlamentných voľbách do Národnej rady SR 10. marca, preto ponúkla možnosť predstaviť svoj program na jej webstránke http://www.nrozp.sk.

eporadca povedal(a)...

Strany mohli na webstránke zverejniť časti volebného programu a názory na aktuálne otázky týkajúce sa občanov so zdravotným postihnutím a ich rodín. Urobiť tak mali do utorka 21. februára, pričom do tohto termínu túto možnosť prezentácie využili štyri - Kresťanskodemokratické hnutie, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Sloboda a Solidarita a Strana maďarskej koalície, na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR Branislav Mamojka.

Zverejňovaním volebných materiálov kandidujúcich politických strán chce Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR pomôcť zdravotne postihnutým voličom vytvoriť si nezávislý názor na volebné programy strán. Od strán popri informáciách o ich volebnom programe chceli aj odpovede na tri otázky.
zdroj:http://www.webnoviny.sk/volby-2012/zdravotne-postihnuti-volici-maju-pri/467526-clanok.html?from=panel_plainarticle

eporadca povedal(a)...

pokračovanie...
Pýtali sa ich, ako chcú zaistiť zapracovanie Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím do nášho práva. Tiež ich zaujímalo to, či úsporné opatrenia v súvisiace s krízou nebudú mať dopad na zdravotne postihnutých. V neposlednom rade chceli tiež odpoveď na to, či plánujú zmeny v systéme invalidných dôchodkov. Zástupcovia Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím budú dnes s viacerými predstaviteľmi politických strán diskutovať osobne v rámci Dňa o osobách so zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

...........
Problémy majú zrakovo postihnutí aj svaloví distrofici
Volebné právo je jedným z najdôležitejších politických práv občanov, medzi ktorých na Slovensku patrí aj viac ako 10 percent ľudí so zdravotným postihnutím. Pri rozhodovaní sa vo voľbách musia zdravotne postihnutí riešiť množstvo problémov súvisiacich so zdravotným postihnutím - mnohí majú nielen sťažený prístup k informáciám a do volebných miestností, no jednotlivé skupiny zdravotne postihnutých riešia aj svoje špecifické problémy.

Zrakovo postihnutí, ktorí majú v súčasnosti volebné materiály v Braillovom písme a vo volebnej miestnosti im pomáha asistent, veria, že v budúcnosti sa voľby elektronizujú. To by im zaistilo tajnosť volebného aktu, pri ktorom už nebudú potrebovať pomoc asistenta. Sluchovo postihnutí by zas privítali, ak by všetky televízne relácie o voľbách boli povinne tlmočené do posunkovej reči.

eporadca povedal(a)...

.....
Vážne problémy má aj časť mentálne postihnutých a duševne chorých, ktorí sú zbavení spôsobilosti na právne úkony, čo ich zbavuje medzi iným práva voliť a byť volený. Podľa Ivety Mišovej zo Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR súdy pri pozbavení spôsobilosti na právne úkony neskúmajú, či človek môže voliť.

Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím však garantuje takýmto osobám možnosť voliť a byť zvolený. V Európe umožňujú voliť všetkým Rakúsko, Holandsko, Taliansko, Írsko, Švédsko, Fínsko a Veľká Británia. Slovenská republika pritom podpísala dohovor a aj Opčný protokol k dohovoru o právach osôb so zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

Mentálne postihnutí a duševne chorí, čo voliť môžu, zas majú často problém s komplikovanými textami volebných materiálov alebo programov politických strán. Potešilo by ich tiež, ak by členovia volebných komisií boli poučení o tom, ako komunikovať s takto postihnutými ľuďmi.

Napokon telesne postihnutí považujú za hlavný problém dostupnosť volebných miestností. Často sa nachádzajú v budovách, do ktorých vedú schody a ak táto prekážka aj nie je, miestnosti nebývajú len na prízemí, no i na poschodiach, kam opäť vo väčšine prípadov vedú iba schody.

Podľa podpredsedu Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR a zástupcu Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR Tibora Köböla telesne postihnutých síce navštevujú členovia volebných komisií s prenosnou urnou, no telesne postihnutí by radi hlasovali priamo vo volebných miestnostiach.

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike preto vyzvala novinárov, aby pomohli zmapovať dostupnosť predčasných parlamentných volieb pre občanov so zdravotným postihnutím, ale aj pre starších.
zdroj: http://www.webnoviny.sk/volby-2012/zdravotne-postihnuti-volici-maju-pri/467526-clanok.html?from=panel_plainarticle

Anonymný povedal(a)...

Dúfam, že volebná komisia nezabudne na svoju povinnosť Vám umožniť voliť a prísť s urnou ku Vám. Držím vá palce - pre správnu voľbu. Alfi