VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/02/06

Stravovanie v DSS

Dobry den,
pozdravujem Vas. Mohli by ste mi prosim odpovedat na nasled. otazky ohladom stravovania v DSS? (ak je zriadovatelom zariadenia VUC)
- aka je povinnost stravovania pri celorocnej pobytovej forme? - celodenna, prip. 2 hlavne jedla,..?
- nie je moznost upravit stravnu jednotku na 1/2 mnozstvo? - pre imob. klientov
- je stanoveny pocet dni, ktore moze klient stravit mimo zariadenia a mat pritom odhlasenu stravu?
- je moznost odhlasit stravu v pripade pohybu mimo areal zariadenia? (vychadzky, vylety a pod.)
-je moznost odhlasit stravu z roznych osob. dovodov? (post, zdrav. ocista a pod.)
Za Vase odpovede Vam vopred ďakujem., Adka M. 

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň
Aspoň niečo, čo by Vám mohlo pomôcť.
Za celodenné stravovanie sa považujú raňajky, obed, večera a dve vedľajšie jedlá (desiata a olovrant), pre diabetikov ešte aj druhá večera. V zariadení sa zabezpečuje pre klientov dva druhy diét – diabetickú a kašovitú. Klient, ktorému sa poskytuje starostlivosť v domove sociálnych služieb celoročne, je povinný odoberať v rámci tejto starostlivosti aspoň dve jedlá denne. Počet ďalších odoberaných jedál je predmetom dohody s klientom, ktorému sa táto starostlivosť poskytuje. Podľa zákona 448/2008 pri ambulatnej soc. službe v zariadení sa stravovanie nemusí poskytovať.

O výbere stravy rozhoduje stravovacia komisia, ktorá sa stretáva dvakrát mesačne a ktorej členom je okrem zamestnancov zariadenia a lekára aj zástupca klientov, ktorý sa vyjadruje v mene ostatných klientov ku skladbe jedálneho lístka. Veľký dôraz pri zostavovaní jedálneho lístka sa kladie na sezónnosť potravín, na pestrosť. Preferujeme potraviny s nízkou energetickou hodnotou, no zároveň s vysokou biologickou hodnotou. Každý deň sa podáva ovocie a zelenina. Striedame jedlá sýte s ľahko-stráviteľnými.

Odhlásenie zo stravovania (odberu jedál):
je možné pri prerušení poskytovania starostlivosti z dôvodu:

1. poskytovania zdravotnej starostlivosti v zdravotníckom zariadení
2. povoleného pobytu prijímateľa mimo domova (u príbuzných)
3. rekreačného, zotavovacieho pobytu

pri pobyte mimo domova organizovanom DSS, sa prijímateľ odhlási zo stravovania v DSS. DSS je povinné zabezpečiť stravovanie v inom stravovacom zariadení v cene zmluvnej stravnej jednotky, ktorú si klient hradí v zmysle bodu 5. Vyššiu stravnú jednotku je možné uhradiť len s písomným súhlasom prijímateľov, resp. ich zákonných zástupcov.


A

eporadca povedal(a)...

Stravovanie v DSS sa poskytuje v súlade so zásadami zdravej výživy, s prihliadnutím na vek a zdravotný stav prijímateľov sociálnej služby, ktorým sa stravovanie poskytuje, a podľa stravných jednotiek. Za celodenné stravovanie sa považujú raňajky, desiata, obed, olovrant a večera.
Zákon o sociálnych službách neupravuje počet jedál, ktoré je fyzická osoba povinná odoberať. DSS si priamo v zmluve o poskytovaní sociálnej služby s klientom dohodne aj podmienky poskytovania stravovania, vrátane počtu jedál, za predpokladu, že na oboch stranách sú na to vytvorené podmienky.
zdroj:internet

eporadca povedal(a)...

Domovy poskytujú celodenné stravovanie.
- za celodenný odber stravy sa považujú: raňajky, obed, večera a dve vedľajšie jedlá, pri diabetickej diéte sú to tri vedľajšie jedlá
- v rámci stravovania v zariadení má prijímateľ povinnosť odobrať aspoň dve jedlá denne
- pri nástupe prijímateľa do zariadenia je potrebné prijímateľa prihlásiť na odber stravy vopred alebo ráno najneskôr do 7,30 hod.
- odber počtu jedál je predmetom písomnej dohody medzi poskytovateľom (DSS) a odberateľom (prijímateľom, resp. jeho zákonným zástupcom)
zdroj: internet

eporadca povedal(a)...

Odhlásenie zo stravovania (odberu jedál):
je možné pri prerušení poskytovania starostlivosti z dôvodu:
- poskytovania zdravotnej starostlivosti v zdravotníckom zariadení
- povoleného pobytu prijímateľa mimo domova (u príbuzných)
rekreačného, zotavovacieho pobytu
- pri pobyte mimo domova organizovanom DSS, sa prijímateľ odhlási zo stravovania v DSS. DSS je povinné zabezpečiť stravovanie v inom stravovacom zariadení v cene zmluvnej stravnej jednotky, ktorú si klient hradí v zmysle bodu 5. Vyššiu stravnú jednotku je možné uhradiť len s písomným súhlasom prijímateľov, resp. ich zákonných zástupcov.
- je možné najneskôr 1 deň vopred alebo ráno do 7.30 hod.
- v prípade neodhlásenia zo stravy, DSS účtuje stravu ako keby bola odobratá.
zdroj: internet