VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/02/02

Nemocenské dávky a dávky v hmotnej núdzi

Dobrý deň, prosím Vás mohli by ste mi poradiť v tejto veci: Som nezamestnaná, môj manžel tiež a máme dve maloleté  školopovinné deti.  Berieme dávku v hmotnej núdzi 352,27 Eur. Manžel je dobrovoľne nemocenský poistený a teraz ochorel. Môžu mu byť vyplatené nejaké nemocenské dávky, tak aby nám nezastavili výplatu dávok v hmotnej núdzi?  Napr. pri dohode o vykonaní práce môže zarobiť 139,90 Eur. Do tejto výšky môže mať vyplatené nemocenské dávky?  Veľmi pekne ďakujem. S pozdravom
Adriana

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Vaša otázka patrí na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny podľa miesta bydliska. My Vám radi poskytneme všeobecné informácie na danú tému. Tak prosím, obrate sa na príslušné oddelenie za účelom získania podrobných informácii.

eporadca povedal(a)...

Uplatnenie zákonných nárokov
Ak si občan v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú, neuplatnia svoje zákonné nároky, ktorými si môžu zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť si v hmotnej núdzi, nepovažujú sa za občanov v hmotnej núdzi.
Takýmito zákonnými nárokmi sú najmä:
· výživné,
· úhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca,
· dávky nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia, úrazového poistenia, garančného poistenia, poistenia v nezamestnanosti,
· nároky z pracovnoprávnych vzťahov,
· dávky výsluhového zabezpečenia,
· opakované štátne sociálne dávky okrem prídavku na dieťa.
zdroj: upsvar.sk

eporadca povedal(a)...

Preddavkové priznanie dávky a príspevkov
Dávka a príspevky s výnimkou aktivačného príspevku pre dlhodobo nezamestnaných, ktorí sa zamestnali alebo začali vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť a s výnimkou dávky pre rodiča s dieťaťom do jedného roku veku sa môžu priznať preddavkovo, ak sa začalo konanie o:
· peňažnom príspevku za opatrovanie,
· poskytnutie náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca,
· dávky nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia, úrazového poistenia, garančného poistenia, poistenia v nezamestnanosti,
· opakovanej štátnej sociálnej dávky,
· konanie o určenie otcovstva, konanie o výživnom,
· náhradnom výživnom,
· konanie o nárokoch z pracovného pomeru,
· ak sa nezačalo konanie o náhradnom výživnom, ale bol podaný návrh na výkon súdneho rozhodnutia na vymoženie výživného maloletého dieťaťa na účely začatia konania o náhradnom výživnom.
Po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia vydaného v konaní úrad rozhodne o dávke a príspevkoch, pričom zohľadní výšku priznaných zákonných nárokov.
Úrad zároveň rozhodne o doplatení dávky a príspevkov alebo o ich vrátení.
Úrad zúčtuje dávku a príspevky s opakovanou štátnou sociálnou dávkou, peňažným príspevkom za opatrovanie alebo s náhradným výživným.
zdroj: upsvar.sk