VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/10/17

Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpektovať ho II.

 Pokračovanie
 http://www.eporadna.blogspot.sk/2012/10/ako-lepsie-rozumiet-cloveku-s-demenciou.html

Opatrovatelia by si mali osvojiť nasledujúce
Demencia nie je nič, za čo sa treba hanbiť, nie je nikoho vinou. Demencia môže spôsobiť, že chorý svojím správaním provokuje okolie, nerobí to však úmyselne. Ľudia s demenciou si často pamätajú minulosť oveľa lepšie ako súčasnosť a sú šťastní, ak môžu spomínať, pokiaľ nie sú spomienky bolestivé.

Správne oslovenie 
Naše vnímanie toho kto vlastne sme, je úzko spojené s menom, pod ktorým nás ostatní ľudia poznajú.
Je dôležité sa uistiť, že tí, ktorí oslovujú pacienta to robia jemu vyhovujúcim a zrozumiteľným spôsobom.
Mnohí ľudia sú šťastní, ak sú oslovovaní krstným menom alebo menom, ktoré používajú ich priatelia a rodina. Iní zasa uprednostňujú oslovenie pán a pani.
foto: Jaroslav Sýkora
Opatrovateľ môže pochádzať z kultúrneho prostredia, ktoré má iný spôsob používania mien a oslovovania ľudí. Je potrebné, aby používal vhodné meno alebo zdvorilé oslovenie prijateľné pre pacienta.


Kultúra a náboženstvo

Ubezpečme sa, že každý kto sa stará o osobu s demenciou, hoci len na krátko, sa oboznámil s dôležitými detailami jej vierovyznania, kultúrnych a náboženských zvykov a rešpektuje ich. Môže sa to týkať stravovania, odievania, používania šperkov, ale aj spôsobov vyzliekania, úpravy vlasov, umývania sa alebo toalety. Rôzne formy dotyku, v niektorých kultúrach považované za samozrejmé, sa v iných môžu považovať za neslušné. Tiež je dobré vysvetliť opatrovateľom dôležitosť zachovania všetkých sviatkov, modlitieb, slávností a iných tradícii v prostredí pacienta.

Zdroj:
Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpekt, Nadácia Memory, Bratislava

Žiadne komentáre: