VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/10/29

Osobná asistent - nároky, požiadavky


Môj priateľ je ťažko zdravotne postihnutý,neni sme zobratý a vybavili sme príspevok na osobnú asistenciu ktorú vykonávam ja.Nastala taká vec,že som otehotnela.A tak sa chcem spýtať,že či môžem poberať materský príspevok popri osobnej asistencii??
A či sa nebudeme náhodou posudzovať ako rodina keď sa dieťa narodí? a či sa zmení aj výška príspevku na osobnú asistenciu po narodení dieťaťa?
Za odpovede vám ďakujem vopred.

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň


1: Nastala taká vec,že som otehotnela.A tak sa chcem spýtať,že či môžem poberať materský príspok popri osobnej asistencii??

Materský príspevok
Materská je dávka, ktorej výška závisí od zaplatených nemocenských odvodov do Sociálnej poisťovne. Ide o nárokovú dávku, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa. Kedy má na ňu poistenkyňa nárok? Vtedy, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. Ak si poistenkyňa takéto poistenie neplatila, nemá na materské nárok. Taktiež, ak v čase odchodu na materskú dovolenku nebola nemocensky poistená (a nie je v ochrannej lehote), nemá nárok na materské.

Nárok na materské vzniká od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu a trvá 34 týždňov. Ak žena porodila súčasne dve a viac deti a aspoň o dve sa stará, má materskú v trvaní 43 týždňov. Pri osamelej matke je dĺžka materskej 37 týždňov.

Ak sa materské vyplácalo menej ako šesť týždňov pred očakávaným dňom pôrodu alebo sa nevyplácalo, pretože došlo k predčasnému pôrodu, má žena nárok na materské do konca 34. týždňa od vzniku nároku, ak ide o osamelú matku, tá má v tomto prípade nárok do konca 37. týždňa od vzniku nároku a ak ide o matku, ktorá porodila dve a viac detí súčasne a aspoň o dve z nich sa stará má nárok na materské do konca 43.týždňa od vzniku nároku.

Poskytovanie a výška materského

Materská sa poskytuje za dni a jej výška je od januára 2012 65% denného vymeriavacieho základu (do konca roku 2011 to bolo 60% DVZ). Maximálna výška materskej môže byť 65% z 1,5 násobku priemernej mzdy. (65% z 1153,50€).
zdroj:http://www.echoz.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=100:materska-a-rodiovsky-prispevok-od-januara-2011&catid=27:pracovnopravne-poradenstvo&Itemid=20

eporadca povedal(a)...

Osobná asistencia
Osobný asistent

Osobnú asistenciu môže vykonávať len fyzická osoba, ktorá dovŕšila najmenej 18 rokov veku a má spôsobilosť na právne úkony.

Osobnú asistenciu nemôže vykonávať fyzická osoba, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby v činnostiach, ktoré má vykonávať ako osobný asistent.

Osobný asistent môže vykonávať osobnú asistenciu najviac desať hodín denne. Toto obmedzenie neplatí, ak sa osobná asistencia vykonáva v čase, keď sa fyzická osoba s ŤZP zdržiava mimo miesta svojho trvalého pobytu alebo prechodného pobytu.

Ak osobnú asistenciu vykonáva rodinný príslušník fyzickej osoby s ŤZP (pozri hore), tak ju môže vykonávať najviac štyri hodiny denne.

Osobný asistent vykonávajúci tlmočenie (v posunkovej reči, artikulačné alebo taktilné) musí príslušnému úradu preukázať znalosť komunikovať s fyzickou osobou so sluchovým postihnutím osobitným potvrdením, osvedčením alebo certifikátom, ktoré vydáva osoba akreditovaná na vzdelávanie tlmočníkov.

Osobný asistent vykonáva osobnú asistenciu na základe zmluvy:

o výkone osobnej asistencie uzatvorenej medzi fyzickou osobou s ŤZP a osobným asistentom,
uzatvorenej medzi fyzickou osobou s ŤZP a agentúrou osobnej asistencie.

Osobný asistent je dôchodkovo poistený najviac po dobu 12 rokov, ak

vykonáva osobnú asistenciu v rozsahu najmenej 140 hodín mesačne a
podá prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu výkonu osobnej asistencie a
nie je dôchodkovo poistený z iných dôvodov (napríklad zamestnanie, výkon samostatne zárobkovej činnosti) a
mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo nedovŕšil dôchodkový vek.

Ak je osobný asistent dôchodkovo poistený podľa predchádzajúceho odseku a je zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, tak príspevky na starobné dôchodkové sporenie zaňho uhrádza štát.

Štát platí poistné na zdravotné poistenie za osobného asistenta, ak nie je zamestnancom ani samostatne zárobkovo činnou osobou a jeho príjem nepresahuje stanovenú hranicu.

Z odmeny za osobnú asistenciu si osobný asistent platí daň z príjmu fyzických osôb.

Osobného asistenta si vyberá fyzická osoba s ŤZP sama. Jedna fyzická osoba s ŤZP môže mať viacerých osobných asistentov.

eporadca povedal(a)...

Podmienky nároku

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa poskytne, ak:

ide o oprávnenú osobu, ktorou je fyzická osoba s ŤZP

odkázanú na osobnú asistenciu; fyzická osoba s ŤZP je podľa komplexného posudku odkázaná na osobnú asistenciu, ak je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby a osobnou asistenciou sa dosiahne účel uvedený vyššie,
vo veku od 6 do 65 rokov; po dovŕšení 65. roku veku možno peňažný príspevok na osobnú asistenciu poskytovať, len ak bol fyzickej osobe s ŤZP poskytovaný pred dovŕšením 65 rokov veku,

sa osobná asistencia vykonáva pri stanovených činnostiach,
sa vydá právoplatné rozhodnutie o poskytnutí peňažného príspevku na osobnú asistenciu, ktoré vydáva príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu nemožno poskytovať, ak:

osobnú asistenciu vykonáva

rodič dieťaťa, ktoré je fyzickou osobou s ŤZP vo veku od 6 do 18 rokov,
náhradný rodič dieťaťa, ktoré je fyzickou osobou s ŤZP vo veku od 6 do 18 rokov,
súdom ustanovený opatrovník fyzickej osoby s ŤZP,

sa fyzickej osobe poskytuje opatrovanie,
sa fyzickej osobe s ŤZP poskytuje opatrovateľská služba.

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa môže poskytovať aj vtedy, ak osobnú asistenciu vykonáva rodinný príslušník fyzickej osoby s ŤZP (manžel, manželka, rodičia, deti, starí rodičia, vnuci, súrodenci, nevesta, zať, svokor, svokra), rodinní príslušníci však môžu vykonávať len niektoré činnosti a najviac v rozsahu 1460 hodín ročne.

ZDROJ:http://www.employment.gov.sk/pp-na-osobnu-asistenciu.html#osobny-asistent

eporadca povedal(a)...

Podľa všetkého podmienky pre výkon osobnej asistencie spĺňate, ale ide skôr o to, či ste schopná danú starostlivosť o Vášho priateľa vykonávať aj v pokročilom štádiu tehotenstva.

eporadca povedal(a)...

2:či sa zmení aj výška príspevku na osobnú asistenciu po narodení dieťaťa?
Výška príspevku

Peňažný príspevok na osobnú asistenciu sa poskytuje vo výške, ktorá zodpovedá ročnému rozsahu osobnej asistencie určenej v eurách. Sadzba za 1 hodinu osobnej asistencie na účely výpočtu výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu je 1,39% sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (suma v € je uvedená v samostatnej tabuľke).

Výška sa znižuje o sumu zvýšenia dôchodku pre bezvládnosť. Ak príjem fyzickej osoby s ŤZP presahuje štvornásobok sumy životného minima (platné sumy životného minima sú uvedené v samostatnej tabuľke), výška príspevku sa zníži alebo sa príspevok neposkytne.

ZDROJ:http://www.employment.gov.sk/pp-na-osobnu-asistenciu.html#osobny-asistent