VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/10/01

Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka


Dobrý deň ,

chcela by som sa opýtať ci budem mať nárok na materské,
ak po rodičovskej dovolenke  nenastúpim do práce z titulu rizikového tehotenstva s druhým dieťaťom .
Teraz som zamestnaná na dobu neurcitu ale bojim sa ze ked mi končí rodičovská dovolenka a nachlasim ze som zas tehotna tak zamestnavatel ma prepusti .

Dakujem za odpoved .


4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Na túto problematiku Vám poskytnú informácie na príslušnej pobočke soc. poisťovne.

Podobný problém.
Otázka - Budem mať nárok na materské, ak po rodičovskej dovolenke nenastúpim do práce z titulu rizikového tehotenstva? Môžem poberať nemocenské?

Anne sa skončí rodičovská dovolenka v septembri 2011. Termín druhého pôrodu má v januári 2012. Anna má od začiatku rizikové tehotenstvo, do pôrodu preto nenastúpi do práce.

Má Anna nárok na nemocenské počas trvania rodičovskej dovolenky alebo po skončení rodičovskej dovolenky?

Ak by Anna ukončila rodičovskú dovolenku už v auguste 2011, mohla by súčasne poberať nemocenské aj rodičovský príspevok? Ak áno, v akej výške? Poslednú hrubú mzdu mala vo výške 500 EUR. Bude mať v takom prípade nárok na materské? Ak áno, v akej výške?

eporadca povedal(a)...

Odpoveď Sociálna poisťovňa:

Všeobecne platí, že nástupom na rodičovskú dovolenku sa zamestnankyni prerušuje nemocenské poistenie (vznik prerušenia povinného nemocenského poistenia sa posudzuje rovnako ako zánik povinného nemocenského poistenia). V prípade uplatnenia si nároku na nemocenské počas poberania rodičovského príspevku nárok na nemocenské nevznikne z dôvodu prerušenia nemocenského poistenia.

Pri ukončení rodičovskej dovolenky (za predpokladu trvania pracovného pomeru) dôjde k obnoveniu prerušeného povinného nemocenského poistenia zamestnankyne, a teda aj k opätovnému vzniku povinného nemocenského poistenia zamestnankyne, čím sa splní jeden zo základných predpokladov nároku na nemocenskú dávku z nemocenského poistenia zamestnankyne a nárok na nemocenskú dávku pri splnení zákonom stanovených podmienok poistenkyni vznikne.

V prípade, ak nastúpi Anna počas rodičovskej dovolenky do zamestnania, obnoví sa jej nemocenské poistenie zamestnanca a nárok na nemocenskú dávku jej vznikne pri splnení zákonom stanovených podmienok nároku. V takomto prípade je zamestnávateľ povinný oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne skončenie čerpania rodičovskej dovolenky a ukončenie prerušenia nemocenského poistenia z uvedeného dôvodu. Ak následne poistencovi vznikne dočasná pracovná neschopnosť, nárok na nemocenské v takomto prípade vzniká od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, nakoľko došlo k obnoveniu povinného nemocenského poistenia. Od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do desiateho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnávateľ vyplatí náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti.

eporadca povedal(a)...

Rozhodujúce obdobie pre výpočet nemocenskej dávky (nemocenského v prípade dočasnej pracovnej neschopnosti a materského) je spravidla predchádzajúci kalendárny rok, tzn. rozhodujúce obdobie v prípade nároku na nemocenské dávky, ktorý si Anna uplatní z nemocenského poistenia zamestnanca, bude rok 2010 (nakoľko dočasná pracovná neschopnosť I nárok na materské, ktoré vzniká šesť až osem týždňov pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom vzniknú v roku 2011).

Keďže bola poistenkyňa po celý rok 2010 na rodičovskej dovolenke, t. j. zo zamestnania nemala žiadny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie, výška nemocenskej dávky sa určí z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.

Ak by zamestnávateľ určil predpokladaný príjem 500 EUR, výška nemocenskej dávky nemocenské pri dočasnej pracovnej neschopnosti by bola okolo 270 EUR (55% z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu). V prípade nemocenskej dávky materské by výška nemocenskej dávky bola okolo 300 EUR (60% z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu).

Čo sa týka poberania rodičovského príspevku počas nároku na nemocenskú dávku, s touto otázkou odporúčame obrátiť sa na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, pretože rodičovský príspevok je štátna dávka, ktorú vypláca táto inštitúcia.

Odpoveď pripravilo Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne.
zdroj: http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/materske-po-rodicovskej-dovolenke/

eporadca povedal(a)...

Skúste si ešte na danej stránke pozrieť aj iné otázky.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodica/ii-peniaze-pre-rodicov/materske-po-rodicovskej-dovolenke/