VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/10/11

Výpočet starobného dôchodku

Dobrý deň prajem.

chcel by som sa spýtať:

1. Ráta sa do výpočtu starobného dôchodku aj príjem z odstupného?
2. Existuje dôchodkové pripoistenie v sociálnej poisťovni (SP), ktoré by som si mohol platiť aj napriek tomu, že nie som zamestnaný? A ak áno, ako to funguje? Musím sa prihlásiť do SP? Koľko by som si musel platiť aby sa mi to oplatilo?

Ďakujem za rady

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

K výpočtu starobného dôchodku.
1:
Pre lepšiu orientáciu poslúži:
Stránka soc. poisťovne
http://www.socpoist.sk/uplatnenie-naroku--inm/1286s#Uplatnenie%20n%C3%A1roku

eporadca povedal(a)...

K ukončeniu pracovného pomeru neodmysliteľne patria aj administratívne (papierové) náležitosti, ktoré sú dôležité z mnohých dôvodov. Dajte si pozor na to, aby vám zamestnávateľ vyhotovil tieto dôležité dokumenty:

v prvom rade dohodu o ukončení pracovného pomeru (riadne oboma stranami podpísanú), alebo výpoveď – bude vám to treba pre úrad práce,
potvrdenie o zamestnaní (tzv. zápočet rokov), ktoré obsahuje dátum, spôsob a dôvod ukončenia prac. pomeru, dobu trvania pracovného pomeru, druh vykonávaných prác, údaje pre zápočet predchádzajúcich období práceneschopností, údaje o nároku a čerpaní dovolenky, o započítaní odpracovaných rokov pre účely dovolenky, pre účely posudzovania praxe, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v koho prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú majú byť zrážky ďalej vykonávané, prípadne ďalšie oznámenia (o dosiahnutom vzdelaní, zmenenej pracovnej schopnosti a iné) – potrebné buď pre nového zamestnávateľa pri nástupe, alebo pre úrad práce pri požiadaní o sprostredkovanie zamestnania. Tento dokument si prefoťte a dobre odložte, môže sa vám v budúcnosti ešte viackrát zísť (dokonca aj keď budete žiadať o starobný dôchodok),
pracovný posudok (referencie) zamestnávateľ vystavuje na žiadosť zamestnanca v termíne do 15 dní od jeho požiadania, nie však skôr ako dva mesiace pred ukončením pracovného pomeru. Pracovný posudok obsahuje hodnotenie práce zamestnanca, jeho kvalifikácie , schopností a ďalších skutočností , ktoré majú vzťah k výkonu práce. Tento posudok vám poslúži pre nového zamestnávateľa.

Tieto dokumenty by ste mali dostať najneskôr v posledný deň trvania vášho pracovného pomeru.

Potom sú tu ešte písomnosti, ktoré je zamestnávateľ povinný vyhotoviť, avšak z objektívnych dôvodov (napr. z hľadiska spracovávania miezd) ich môže vyhotoviť až po určitom čase. Medzi tieto písomností patrí:

potvrdenie o príjme pre účely úradu práce (na výpočet podpory v nezamestnanosti) – toto potvrdenie vám zamestnávateľ vydá na požiadanie , avšak spravidla až po zúčtovaní mzdových náležitostí posledného mesiaca kedy ešte pracovný pomer trval,
potvrdenie o príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň, o dani vybranej zrážkou z týchto príjmov a o daňovom bonuse na vyživované deti – buď pre nového zamestnávateľa k vykonaniu ročného zúčtovania dane alebo ako podklad k daňovému priznaniu, ktoré si budete podávať sami – toto potvrdenie môže zamestnávateľ spravidla vydať až po ročnej mzdovej uzávierke.

Je nutné spomenúť , že zamestnávateľ má povinnosť zaslať na príslušnú správu sociálneho zabezpečenia váš evidenčný list dôchodkového poistenia, ktorý je veľmi dôležitý pre priznanie nároku na starobný dôchodok (potvrdzuje odpracovanú dobu u tohto zamestnávateľa) alebo jeho výpočet (potvrdzuje dosiahnuté príjmy u tohto zamestnávateľa).
Rada na záver: založte si obal, do ktorého si uložíte kópie všetkých dokumentov, ktoré pri ukončení pracovného pomeru získate, pretože nikdy neviete, kedy a načo sa vám môžu zísť a dbajte, aby vám tá jedna kópia tam vždy ostala.

zdroj:http://www.praca-ako.sk/vypoved/administrativne-nalezitosti-ukoncenia-pracovneho-pomeru/

eporadca povedal(a)...

Odstupné pri skončení pracovného pomeru a odchodné sa pre daňové účely posudzujú ako iné zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti podľa zákona o dani z príjmu. V aplikačnej praxi nie sú právne problematické plnenia zamestnávateľa vo výške minimálnych mzdových nárokov zamestnanca, ktoré sa započítavajú do daňového základu pre účely dane z príjmu, obdobne ako plnenia zamestnávateľa vyplývajúce z normatívnej časti uzatvorenej kolektívnej zmluvy. Problematickým pre účely dane z príjmu sú plnenia odchodného alebo odstupného, ktoré zamestnávateľ poskytne zamestnancovi na základe pracovnej zmluvy. Tieto plnenia odmietajú daňové úrady uznať zamestnávateľovi ako výdavok znižujúci jeho daňový základ pre účely dane z príjmu. Tento postup nepovažujeme za správny, pretože Zákonník práce výslovne nezakotvuje, akou právnou formou je zamestnávateľ oprávnený zvýšiť zákonnú minimálnu úroveň odstupného alebo odchodného. Pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov ako súkromnoprávnych vzťahov treba aplikovať zásadu:„je dovolené všetko, čo nie je zakázané“. Z ustanovenia § 76 Zákonníka práce celkom jednoznačne vyplýva, že zamestnávateľ je oprávnený zvýšiť minimálnu zákonnú úroveň odstupného a odchodného, a preto je právne irelevantné, akú právnu formu k tomuto zvýšeniu použije. Môže to byť nielen kolektívna zmluva, ale aj pracovná zmluva alebo iný vnútorný predpis zamestnávateľa, najčastejšie pracovný poriadok.

http://www.epi.sk/Main/Default.aspx?Template=~/Main/TArticles.ascx&MID=221&phContent=~/EDL/ShowArticle.ascx&ArticleId=7190

eporadca povedal(a)...

2. Existuje dôchodkové pripoistenie v sociálnej poisťovni (SP), ktoré by som si mohol platiť aj napriek tomu, že nie som zamestnaný?

Dôchodkové poistenie je jedným z piatich typov sociálneho poistenia, ktoré od 1. januára 2004 zaviedol zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. Pred 1. januárom 2004 existovalo dôchodkové zabezpečenie ako súčasť sociálneho zabezpečenia.

V rámci dôchodkového poistenia existujú dva podsystémy:

starobné poistenie ako poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia
invalidné poistenie ako poistenie pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia.

(§ 2 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení)

Zo systému starobného poistenia sa poskytuje:

starobný dôchodok
predčasný starobný dôchodok
vdovský dôchodok
vdovecký dôchodok
sirotský dôchodok

Zo systému invalidného poistenia sa poskytuje:

invalidný dôchodok
vdovský dôchodok
vdovecký dôchodok
sirotský dôchodok
http://www.socpoist.sk/dochodkove-poistenie-qcg/48006s

eporadca povedal(a)...

Ako možná alternatíva k pripoisteniu
III. pilier - doplnkové dôchodkové sporenie
Dobrovoľné doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier) je príspevkovo definované, financované prostredníctvom kapitalizácie, vykonávané doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami na základe zákona č. 650/2004 Z. z. o doplnkovom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, s účinnosťou od 1. januára 2005.

Účastníkom sa môže stať zamestnanec, ktorý uzatvoril zmluvu o doplnkovom dôchodkovom sporení s doplnkovou dôchodkovou spoločnosť (táto zmluva sa nazýva účastnícka zmluva) alebo iná fyzická osoba, ktorá ku dňu uzatvorenia účastníckej zmluvy dovŕšila najmenej 18 rokov veku. Prostredníctvom doplnkového dôchodkového sporenia si účastník sporí finančné prostriedky v DDS, ktorá tieto prostriedky investuje za účelom ich zhodnotenia. Výsledná suma závisí od výšky finančných prostriedkov, ktoré účastník, resp. jeho zamestnávateľ počas celého obdobia sporenia do DDS odviedli a od miery ich zhodnotenia. Výška mesačných príspevkov účastníka na doplnkové dôchodkové sporenie je dohodnutá v účastníckej zmluve. Platenie príspevkov zamestnávateľa a ich výšku možno dohodnúť v kolektívnej zmluve v rozsahu ustanovenom zákonom. Výška príspevkov zamestnávateľa, ktorý platí príspevky za svojich zamestnancov - účastníkov - je súčasťou zamestnávateľskej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnávateľom a DDS. Zamestnávateľ však nie je povinný zamestnávateľskú zmluvu uzatvoriť s výnimkou zamestnávateľa účastníkov vykonávajúcich uvedené rizikové práce, za ktorých zamestnávateľ platí príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie povinne, pričom účastník vykonávajúci tieto rizikové práce počas obdobia výkonu uvedených prác príspevky platiť môže, ale nemusí.

zdroj:http://www.employment.gov.sk/iii.-pilier.html

eporadca povedal(a)...

Ešte jeden zdroj k 2. Vašej otázke:
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-49495950-ocakavate-tazkosti-zvazte-pripoistenie

eporadca povedal(a)...

V poslednom zdroji je uvedená odpoveď na Vašu otázku, ale vždy je potrebné sa opýtať príslušného pracovníka v soc. poisťovni, aby Vám pre Vaše individuálne účely vedel poradiť, či je konkrétny druh pripoistenia výhodný. S pozdravom