VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2012/10/31

Výška invalidného dôchodku

Dobrý den prajem potreboval by som poradiť v otázke  inavildného dôchodku.Som  na invalidnom  mám 70%  a dostávam 129eur teraz ma dali do plného invla.dôchodku ako sa mi zmení dávka viete mi poradiť o kolko sa mi zdvihne ak sa vobec zdvihne za odpoved vopred dakujem

2012/10/29

Charakteristika invalidného dôchodku - priznanie, postup

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, že približne do akej výšky by mi priznali čiastočný invalidný dôchodok, pokiaľ mám schopnosť ľavej ruky úplne nulovú (od zápästia nižšie). Zatiaľ mám iba ZŤP.
A môžem ten dôchodok poberať aj popri štúdiu? 
Ďakujem.  

Osobná asistent - nároky, požiadavky


Môj priateľ je ťažko zdravotne postihnutý,neni sme zobratý a vybavili sme príspevok na osobnú asistenciu ktorú vykonávam ja.Nastala taká vec,že som otehotnela.A tak sa chcem spýtať,že či môžem poberať materský príspevok popri osobnej asistencii??
A či sa nebudeme náhodou posudzovať ako rodina keď sa dieťa narodí? a či sa zmení aj výška príspevku na osobnú asistenciu po narodení dieťaťa?
Za odpovede vám ďakujem vopred.

2012/10/25

MOTOmed






http://www.youtube.com/watch?v=9B_CYnVyto0&feature=relmfu




Pohybové léčebné přístroje MOTOmed




- pro vozíčkáře

- při pohybových potížích

- pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko

Denně prováděný pohyb s využitím pohybových léčebných přístrojů MOTOmed může

- udržovat pohyblivost

- zmírnit poškození vyvolaná nedostatkem pohybu

- redukovat (omezit) křeče

- mobilizovat zbytkové síly svalů

- podpořit chůzi

- přispívat k dobrému pocitu a k samostatnosti

- pasivní cvičení: motor vás rozpohybuje a uvolní

- assistivní cvičení: s podporou motoru budete trénovat aktivně

- aktivní cvičení: vlastní silou budete pracovat proti jemně nastavitelnému odporu

zdroj:http://www.amsajo.sk/
http://www.motomed.cz/medizin_01_de/themen_01_de/start_01/fset_start_01.html

2012/10/22

ZŤP preukaz- Výhody pre diabetikov

dobry den na tejto stranke http://eporadna.blogspot.sk/2011/08/vyhody-drzitela-preukazu-ztp-ztp-s_19.html som citala vase rady. chcela by som sa opytat ci mi neviete porad. moj priatel ma cukrovku typu 1 picha si inzulin a ma preukaz ztp ci ma aj on nejake vyhody a kde sa to da vybavit. dakujem.

2012/10/19

Dôchodok z mladosti

Dobrý deň. Prosím Vás o radu ohľadom ID z mladosti. Mám 20 rokov, študent VŠ a požiadal som o ID z mladosti podľa prílohy v zákone moja diagnóza je v rozsahu 60% - 90%. Chcem požiadať o spätné vyplatenie ID z mladosti za 3 roky. Problém je v tom že neviem či pri ID z mladosti je automaticky vyplatený spätne dôchodok? Alebo treba nijakú žiadosť?

 Doteraz poberá môj otec daňový bonus a aj prídavky na dieťa bude to treba za tie 3 roky spätne vrátiť????

2012/10/17

Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpektovať ho II.

 Pokračovanie
 http://www.eporadna.blogspot.sk/2012/10/ako-lepsie-rozumiet-cloveku-s-demenciou.html

Opatrovatelia by si mali osvojiť nasledujúce
Demencia nie je nič, za čo sa treba hanbiť, nie je nikoho vinou. Demencia môže spôsobiť, že chorý svojím správaním provokuje okolie, nerobí to však úmyselne. Ľudia s demenciou si často pamätajú minulosť oveľa lepšie ako súčasnosť a sú šťastní, ak môžu spomínať, pokiaľ nie sú spomienky bolestivé.

Správne oslovenie 
Naše vnímanie toho kto vlastne sme, je úzko spojené s menom, pod ktorým nás ostatní ľudia poznajú.
Je dôležité sa uistiť, že tí, ktorí oslovujú pacienta to robia jemu vyhovujúcim a zrozumiteľným spôsobom.
Mnohí ľudia sú šťastní, ak sú oslovovaní krstným menom alebo menom, ktoré používajú ich priatelia a rodina. Iní zasa uprednostňujú oslovenie pán a pani.
foto: Jaroslav Sýkora
Opatrovateľ môže pochádzať z kultúrneho prostredia, ktoré má iný spôsob používania mien a oslovovania ľudí. Je potrebné, aby používal vhodné meno alebo zdvorilé oslovenie prijateľné pre pacienta.


Kultúra a náboženstvo

Ubezpečme sa, že každý kto sa stará o osobu s demenciou, hoci len na krátko, sa oboznámil s dôležitými detailami jej vierovyznania, kultúrnych a náboženských zvykov a rešpektuje ich. Môže sa to týkať stravovania, odievania, používania šperkov, ale aj spôsobov vyzliekania, úpravy vlasov, umývania sa alebo toalety. Rôzne formy dotyku, v niektorých kultúrach považované za samozrejmé, sa v iných môžu považovať za neslušné. Tiež je dobré vysvetliť opatrovateľom dôležitosť zachovania všetkých sviatkov, modlitieb, slávností a iných tradícii v prostredí pacienta.

Zdroj:
Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpekt, Nadácia Memory, Bratislava

2012/10/16

Hmotná núdza - nárok

Dobrý den
 Ja by som sa chcel informovať, či mam narok na pomoc v hmotnej nudzi nakolko bývam samostane v rodinom dome po starej mame, som študentom vysokej skoly druheho stupna, a mam 26rokov. rodičia mi prispievaju minimum v minulom roku som poberal socialne stipendium.mal by som teda narok na tu pomoc v hmotnej nudzi.
za odpoved dakujem
s pozdravom I.Z.

2012/10/12

Dávame do pozornosti

Família  - sonda do života súčasnej rodiny
 
Reláciu Família vysiela Slovenská televízia od roku 2001. Za ten čas sa zaradila medzi úspešné cykly Dvojky, získala si množstvo divákov a teší sa stále  pozitívnemu diváckemu ohlasu. Témy, ktorým sa venuje, sa dotýkajú každého z nás. Rozpráva o radostiach a starostiach súčasnej rodiny, o takých bežných, každodenných, ale aj o vážnych problémoch, životných zlomoch a ťažkých chvíľach, ktoré rodinu stretli a nejakým spôsobom jej život ďalej ovplyvnili. Môžeme sa s nimi konfrontovať, môžu nás inšpirovať, či ponúknuť nový pohľad.  Ich životné skúsenosti môžu pomôcť iným, ktorí niečo podobné prežívajú a nevedia ako ďalej. Sú to teda príbehy skutočných, len zdanlivo obyčajných ľudí, rodín žijúcich vedľa nás. Nepoddávajú sa osudu, ale bojujú a napriek všetkému, čo zažili, vedia sa usmievať a tešiť z každého nového dňa a z každej peknej chvíle.
 
zdroj:http://www.stv.sk/relacieaz/dvojka/familia/
Videoarchív: http://www.stv.sk/online/archiv/familia/?date=2012-09-28&id=50449

2012/10/11

Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpektovať ho

Keď sa staráme o človeka s demenciou chceme si byť istí, že sa s ním zaobchádza vždy s rešpektom a dôstojne, ako s osobnosťou, napriek tomu, že má skreslené chápanie reality.
Postihnutí demenciou, ktorých mentálne schopnosti sa zhoršujú, sa postupne stávajú zraniteľnejšie a potrebujú oporu a povzbudenie. Opatrovatelia by mali urobiť všetko, aby im pomohli udržať si pocit hodnoty človeka.

Pamätajme
Každá osoba s demenciou je jedinečnou individualitou so svojimi vlastnými, často veľmi rôznorodými životnými skúsenosťami, vlastnými potrebami a pocitmi aj vlastnými názormi na to, čo sa jej páči a čo nie.
Postihnutie demenciou je rozdielne. Je potrebné počítať so schopnosťami, záujmami a preferenciami týchto pacientov v takom stave, v akom sa javia v súčasnosti. Myslíme aj na to, že všetko sa môže prehlbovaním demencie meniť. Opatrovatelia majú byť pripravení reagovať na potreby pacientov pružne a citlivo.















Základné informácie

Čím viac základných informácii vieme poskytnúť o osobe s demenciou, aj o jej súčasnej situácii, o to ľahšie bude inými vnímaná ako osobnosť. Bude sa cítiť istejšie pri nachádzaní témy na rozhovor alebo pri navrhovaní aktivity, z ktorej má radosť

 Pokračovanie.......

Zdroj:
Ako lepšie rozumieť človeku s demenciou a rešpekt, Nadácia Memory, Bratislava

Výpočet starobného dôchodku

Dobrý deň prajem.

chcel by som sa spýtať:

1. Ráta sa do výpočtu starobného dôchodku aj príjem z odstupného?
2. Existuje dôchodkové pripoistenie v sociálnej poisťovni (SP), ktoré by som si mohol platiť aj napriek tomu, že nie som zamestnaný? A ak áno, ako to funguje? Musím sa prihlásiť do SP? Koľko by som si musel platiť aby sa mi to oplatilo?

Ďakujem za rady

2012/10/03

Diskriminácia z dôvodu zdravotného postihnutia

Diskriminácia z dôvodu zdravotného postihnutia alebo ČO TO JE?

Diskriminácia z dôvodu zdravotného postihnutia je každé obmedzovanie, rozlišovanie či znevýhodňovanie ľudí so zdravotným postihnutím, ktoré vyúsťuje do znemožnenia užívania ich práv v politickej, hospodárskej, sociálnej, kultúrnej, či občianskej oblasti na rovnakom základe s ostatnými. Je to neopodstatnené nerovnaké zaobchádzanie s ľuďmi zo strany štátu alebo iných ľudí, ktorí majú istú moc, právomoci alebo sa pohybujú v prostrediach, kde sú ľudia jeden od druhého istým spôsobom závislí. Štát by mal dohliadať na to, aby ľudia neboli v spoločnosti znevýhodnení len preto, že ich telesné či duševné schopnosti sú iné, než schopnosti väčšiny.


 Zdroj:
 http://www.diskriminacia.sk/?q=s_disabled/sm_terms

2012/10/01

Zariadenie opatrovateľskej služby

pekný deň,
chcela by som sa v mene mamičky spýtať na jednu vec.
Mamička dostala od obce na základe žiadosti o socianu službu odkázanosť č. IV.
má byť zaradená do zariadenia opatrovateľskej služby.
Tu mi však povedali že s ňou budú robiť zmluvu o pobyte každé tri mesiace , lebo im to ustanovuje zákon , zapamätala som si len paragraf č. 36 čo mi vraveli.
Vraj zákon to rieši len slovom na určitý čas.
Ja viem že mamička tam už zostane navždy kôli rodinným pomerom.
Konajú správne?
velmi pekne ďakujem

Rizikové tehotenstvo a materská dovolenka


Dobrý deň ,

chcela by som sa opýtať ci budem mať nárok na materské,
ak po rodičovskej dovolenke  nenastúpim do práce z titulu rizikového tehotenstva s druhým dieťaťom .
Teraz som zamestnaná na dobu neurcitu ale bojim sa ze ked mi končí rodičovská dovolenka a nachlasim ze som zas tehotna tak zamestnavatel ma prepusti .

Dakujem za odpoved .