VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/04/14

Ako to bude s výškou a povinnosťou všetkých odvodov z príjmov z osobnej asistencie? Nemá nejaké úľavy ako dôchodca?

Zdravím do e-poradne,

veľmi pekne vás prosíme o kvalifikovnú radu.

Otec práve dovŕšil dôchodkový vek a stále podniká na živnosť. Popri tom by mi chcel ešte robiť aj osobného asistenta. Príjmy z asistencie teda môže uviesť budúci rok v daňovom priznaní, ktoré aj tak každý rok podáva. Odvody zo živnosti si platí mesačne. Ako to bude s výškou a povinnosťou všetkých odvodov z príjmov z osobnej asistencie? Nemá nejaké úľavy ako dôchodca? Musí ich platiť mesačne a v akej percentuálnej sadzbe?

Ďakujeme veľmi pekne.

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Daňová povinnosť

Príjem z osobnej asistencie podlieha dani z príjmu podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Osobná asistencia je podľa § 6 ods. 2 písm. b) príjmom z činností, ktoré nie sú živnosťou ani podnikaním. Osobný asistent má teda povinnosť platiť daň z príjmu osobnej asistencie a podať daňové priznanie. Nemusí sa to však týkať všetkých asistentov, daňové priznanie sa podáva v závislosti od výšky dosiahnutého príjmu za rok.

Zdravotné poistenie

Od 1. januára 2006 platí za osobných asistentov poistenie štát v prípade, že osobný asistent nemá iný príjem (napr. zo zamestnania či živnosti).

Zákon súčasne neurčuje hranicu príjmu osobného asistenta, preto platí, že osobný asistent môže zarobiť ľubovoľnú sumu a nie je povinný platiť z príjmu odvody na zdravotné poistenie.

Zákon o zdravotnom poistení č. 660/2005 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon o zdravotnom poistení č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení v znení neskorších predpisov ustanovuje, že za osobných asistentov platí zdravotné poistenie štát.

V § 11 ods. 8 písm. sa uvádzajú osoby, za ktoré platí poistné štát:
n) fyzickú osobu, ktorá vykonáva osobnú asistenciu občanovi s ťažkým zdravotným postihnutím.

V § 11 ods. 8) písm. t) vymenúva, ktoré príjmy sú vyňaté zo zákona o zdravotnom poistení, t. j., z ktorých príjmov sa neplatia odvody na zdravotné poistenie:

príjmy z výkonu činnosti osobného asistenta
príjmy z prenájmu
príjmy, z ktorých sa vyberá daň zrážkou, okrem príjmu zo závislej činnosti, pri ktorom sa neuplatňujú nezdaniteľné časti základu dane a daňový bonus podľa osobitného predpisu.

Skutočnosť, že príjem z osobnej asistencie sa považuje za príjem vyňatý = oslobodený od platenia zdravotných odvodov, ovplyvňuje aj osobných asistentov, ktorí sú

zamestnanci alebo
samostatne zárobkovo činné osoby,
pretože takíto asistenti si platia zdravotné poistenie len z príjmu zamestnanca alebo SZČO, ale nie z príjmu dosiahnutého osobnou asistenciou.

eporadca povedal(a)...

Odvody do Sociálnej poisťovne

V súlade s §5 Zákona o sociálnom poistení (ďalej len "ZSP") sa za SZČO považuje fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov veku a je registrovaná na účely Zákona o dani z príjmov v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, okrem fyzickej osoby, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.

eporadca povedal(a)...

Poraďte sa
Agentúre osobnej asistencie Služby poskytujeme bezplatne v plne bezbariérových priestoroch (prístup, pohyb po kancelárii vrátane toalety).

E-mail: omd@omdvsr.sk
Tel.: 02/43 41 16 86, 43 41 04 74
Mobil: 0911 268 688 (Telekom) 0907 262 293 (Orange) 0948 529 976 (Telefónica – O2)
Ostatné kontaktné údaje

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR
AGENTÚRA OSOBNEJ ASISTENCIE

Vrútocka 8, 821 04 Bratislava 2

IČO: 00624802
DIČ: 2021127779
Číslo účtu: 2624340950/1100

eporadca povedal(a)...

Pokiaľ výška príjmu osobného asistenta za rok 2013 presiahne sumu 1 867,97 EUR, je osobný asistent povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb. Povinnosť podania daňového priznania vznikne osobnému asistentovi aj ak vyššie uvedenú hranicu nedosiahne, ak vykáže daňovú stratu.