VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/04/09

MA MANZELKA NAROK NA PODPORU V NEZAMESTNANOSTI ???

Pracovala 16 rokov na poste, v aprili nastupila na matersku dovolenku..narodili sa nam dvojicky :-)
Z organizacnych dovodov dostala vypoved po nastupe na matersku dovolenku
Pred dovrsenim 3 roku si poziadala o predlzenie materskej z dovodu zhorseneho zdravotneho stavu dcerky...chodime na rehabilitacie...pohybove ustrojenstvo.
Po skonceni predlzenej materskej ma narok na podporu v nezamestnonosti,, pripadne na nejake socialne davky...a ake ?!

este jedna otazka.... mozu deti pocas predlzenej materskej navstevovat skolku len na par hodim alebo aj na cely den ??????
Dakujeme za odpoved .....

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Gratulujem k prírastkom do rodiny.
Z organizacnych dovodov dostala vypoved po nastupe na matersku dovolenku.
Neviem prečo dostala výpoveď po nástupe na materskú dovolenku. V čase materskej dovolenky je chránená.
Základná podmienka nároku na dávku v nezamestnanosti – poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený dobou účasti na poistení v nezamestnanosti.


Spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu nemá vplyv na nárok na dávku v nezamestnanosti, jej výšku ani na dobu jej poskytovania.

http://www.socpoist.sk/davka-v-nezamestnanosti/1361s

eporadca povedal(a)...


Môže nastať situácia, že po skončení poberania rodičovského príspevku do troch rokov veku dieťaťa sa poberateľ/ka tohto príspevku rozhodne ostať na predĺženej rodičovskej dovolenke.

1. Dôvodom je, že dieťa je choré a nie je možné umiestniť ho napr. do predškolského zariadenia. V tomto prípade existuje možnosť podať si žiadosť o predĺžený rodičovský príspevok z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.
2. Môžu existovať aj iné dôvody, pre ktoré sa rozhodne matka ostať s dieťaťom doma. Na predĺženej rodičovskej dovolenke môže ostať matka aj zo zdravým dieťaťom. Žiadosť sa podáva na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. (Matka dieťaťa sa dobrovoľne rozhodne starať o dieťa v domácom prostredí a poskytovať mu riadnu starostlivosť, a to bez nároku na finančnú podporu od štátu).
Čo v prípade, ak dieťa pre svoj zdravotný stav vyžaduje osobitnú starostlivosť?

1. Poberateľ/ka napíše žiadosť o posúdenie zdravotného stavu dieťaťa na účely štátnych sociálnych dávok (predĺženej rodičovskej dovolenky) z dôvodu dlhodobo nepriaznivého stavu. Táto žiadosť sa podáva na oddelení štátnych dávok úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť podáva oprávnená osoba, ktorá žiada o poskytovanie štátnej sociálnej dávky – rodičovského príspevku.
2. K žiadosti o rodičovský príspevok je potrebné priložiť odborné lekárske nálezy nie staršie ako šesť mesiacov a vyplnené tlačivo od detského lekára o jeho celkovom zdravotnom stave.
3. Posudzovanie vykonáva oddelenie peňažných príspevkov a posudkových činností tohto úradu podľa hodnotenia posudkového lekára. Ten určí závažnosť zdravotného postihnutia a konkretizuje požiadavky na osobitnú starostlivosť (doma, prípadne potrebu využívať rehabilitačné a iné služby). Posudkový lekár tiež určí termín kontroly alebo stanoví, že je stav trvalý, a teda kontroly nie sú potrebné.
4. Sociálni pracovníci tohto oddelenia do 30 dní od podania žiadosti vypracujú na základe posudku lekára posudok o dlhodobo nepriaznivom stave dieťaťa. Na základe posudku sa pokračuje ďalej vo vyplácaní rodičovského príspevku. Rodičovský príspevok vypláca oddelenie štátnych sociálnych dávok ÚPSVaR. O priznaní rodičovského príspevku sa teda nevydáva písomné rozhodnutie.

Praktická rada: Žiadosť podávajte aspoň 30 dní pred dovŕšením troch rokov veku dieťaťa. Tak prejdete plynulo od rodičovského príspevku do troch rokov veku dieťaťa na predĺžený rodičovský príspevok.

eporadca povedal(a)...

ešte k dávke v nezamestnanosti
Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie a zaniká uplynutím šiestich mesiacov „podporné obdobie v nezamestnanosti“ – do tohto obdobia sa nezapočítava obdobie počas ktorého poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti z dôvodov:

nemocenské
ošetrovné
materské
rodičovský príspevok

eporadca povedal(a)...

Dieťa môže navštevovať škôlku na 4 hodiny. No rodič/matka/ ostáva doma.