VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/04/11

Nie som spokojná s posúdením invalidity na 45%.


Dobrý deň.
Nie som spokojná s posúdením invalidity na 45%.
Odvolala som sa, bola som aj na súde,posudkový lekári tvrdia,že je táto miera poklesu  správna.Na súde soc.poisťovne na základe predložených výsledkov
vrátili  všetko na začiatok na nové posúdenie.
No skor,ako som bola znovu posúdená ma poslali na nové posúdenie astmy svojou určenou lekárkou.Na astmu sa liečim 35 rokov stredne ťažká astma,nedostatočne kontrolovateľná,spirometria stredná restrikcie,ťažká restrikce,T lymfocyty znížené-.imunodefic,stav,brala som inekcie imudon.a alergická nádchu.Leičila som sa viac krát v Tatranskej Polianke.Mám pohotovostný balíček,epipen,inhalátory...
Tu u novej určenej  lekárke, ktorá ma videla prvý krát  a na základe jednej spirometrie mi zmenili diagnózui na astmu ľahkú až stredne ťažkú.
Je vobec možné,aby takto spochybnili 35 ročnú liečbu?
Vlastne spochybnili aj diagnózu alergologičky.

Odvolala som sa vlastne  na túto diagnózu kde je miera poklesu 50% a majú to tak aj určené moje spolupracovníčky.
Hlavná diagnóza bola určená na 35% na pohybové problémy,prasknuté platničky v lumbálnej časti,jedna platnička široká ruptúra, jedna sterdná ruptúra a dve málo.Opuch nervu L4-L5.Polytopný vas,skolióza,bolesti kolien ,rúk...absolvovala som dvakrát ozonoterapiu .Dg chronická neznesiteľná bolesť.
Trpím bolesťami vo dne v noci, takže ani s týmto posudkom som nesúhlasila.
Ako sa možem brániť proti takýmto praktikám?

1 komentár:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň
Ako má postupovať poistenec, ktorý sa domnieva, že rozhodnutie o invalidnom dôchodku nie je správne?

Po doručení rozhodnutia o invalidnom dôchodok má poistenec právo, podať proti nemu opravný prostriedok, a to v lehote do 30 dní, od jeho doručenia. Opravný prostriedok sa podáva v Sociálnej poisťovni, ústredie alebo na krajskom súde príslušnom podľa miesta jeho bydliska, a to písomne alebo ústne do zápisnice.

Druhá možnosť, ktorú má poistenec k dispozícií, je možnosť po doručení rozhodnutia, a to pred uplynutím 30 dňovej lehoty na podanie opravného prostriedku, požiadať Sociálnu poisťovňu, ústredie, o oznámenie podkladov, na základe ktorých sa rozhodovalo, ak mu nie je určitá skutočnosť zrejmá. Po doručení oznámenia o podkladoch na základe, ktorých sa rozhodovalo, plynie nová lehota na podanie opravného prostriedku, v ktorej môže poistenec využiť svoje právo na podanie opravného prostriedku, ak sa naďalej domnieva, že rozhodnutie nie je správne.

O podanom opravnom prostriedku rozhoduje krajský súd, ktorý preskúma správnosť rozhodnutia o invalidnom dôchodku, vrátane postupu, ktorý vydaniu rozhodnutia predchádzal. Preskúmavanie správnosti rozhodnutia sa predovšetkým zameria na tie časti rozhodnutia, ktoré poistenec namieta. Spravidla ide o nesúhlas s posúdením invalidity, stanoveným percentom miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, prípadne určeným dátumom vzniku invalidity alebo nesúhlas s určenou sumu invalidného dôchodku (napr. nezhodnotenie určitého obdobia ako obdobia dôchodkového poistenia).

Ak Sociálna poisťovňa, ústredie, po podaní opravného prostriedku zistí, že je potrebné mu v celom rozsahu vyhovieť, vydá nové rozhodnutie. Ide najmä o také situácie, keď sa žiadosť o invalidný dôchodok zamietla z dôvodu, že poistenec nie je invalidný, avšak opätovným preskúmaním invalidity vykonaným na účely súdneho konania posudkovým lekárom na základe podaného opravného prostriedku, sa zistilo, že dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav odôvodňuje invaliditu v dôsledku čoho sú splnené všetky podmienky nároku na invalidný dôchodok, a preto sa dôchodok novým rozhodnutím prizná.

Ak opravnému prostriedku Sociálna poisťovňa, ústredie, v plnom rozsahu, tzn. vyhovie len čiastočne, prípadne vôbec nevyhovie, predloží opravným prostriedok spolu so svojím vyjadrením a spisovým materiálom krajskému súdu na rozhodnutie.

Krajský súd vo veci rozhodne buď tak, že

opravný prostriedok poistenca odmietne z dôvodu, že bol podaný oneskorene (po uplynutí 30 dňovej lehoty), nepodala ho oprávnená osoba, (poistenec), smeruje proti rozhodnutiu, ktoré preskúmaniu nepodlieha (napr. rozhodnutie o prerušení konania), podávateľ neodstránil nedostatky, ktorých odstránenie súd nariadil, a ktoré bránia vecnému vybaveniu opravného prostriedku (napr. z podaného opravného prostriedku nie je zrejmé, proti ktorému rozhodnutiu Sociálnej poisťovne, ústredie, smeruje),
opravný prostriedok poistenca zamietne a potvrdí rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie, z dôvodu, že je vecne správne a v súlade s právnymi predpismi, pritom proti takémuto rozhodnutiu môže poistenec podať odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia, o ktorom rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky.
preskúmavacie konanie o opravnom prostriedku zastaví z dôvodu, že poistenec vzal opravný prostriedok späť alebo z dôvodu, že Sociálna poisťovňa, ústredie, novým rozhodnutím v celom rozsahu vyhovela podanému opravnému prostriedku poistenca,
vyhovie opravnému prostriedku poistenca tak, že rozhodnutie Sociálnej poisťovne zruší a vráti je vec na nové konanie a rozhodnutie, pritom v novom dávkovom konaní je Sociálna poisťovňa viazaná právnym názorom súdu.
http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/odchadzam-z-prace/dochodok/ake-su-prava-a-povinnosti-poberatela-invalidneho-dochodku/43496