VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2014/04/03

Mam dve otazky

Dobry den,

  Chcem sa spytat ak som student externej formy. Mam do 25r. Evidovana som dobrovolne (kvoli naroku na absolvesku prax) na urade prace od septembra ako znevyhodneny uchadzac. Poberam davku v hmotnej nudzi kedze nezijem s otcom a aj aktivacny prispevok.

Mam dve otazky:
1. Mam narok aj na prisveok na byvanie aj napriek tomu ze najomna zmluva nieje namna ale na priatela?
2. Mam narok nadalej poberat hmotnu nudzu a aktivacny prisveok aj napriek tomu ze sa planujem dat na dohodu o brigadnickej cinnosti?(nie absolvenska prax). Myslim ze cca 120.- eur mesacne.

Dakujem za odpoved

2 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Nárok na príspevok na bývanie má občan v hmotnej núdzi alebo niektorá z fyzických osôb, ktorá sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzuje, ak:

je vlastníkom bytu, vlastníkom rodinného domu, nájomcom bytu alebo nájomcom rodinného domu alebo nájomcom obytnej miestnosti v zariadení určenom na trvalé bývanie,
vlastník bytu, nájomca bytu alebo vlastník rodinného domu, nájomca rodinného domu uhrádza náklady spojené s bývaním a predloží doklad o zaplatení týchto nákladov za predchádzajúcich šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov alebo preukáže uznanie dlhu a dohodu o splátkach v prípade, že má nedoplatky spojené s úhradou nákladov spojených s bývaním,
ak je poberateľom starobného dôchodku - platí aj vtedy, ak ide o poberateľa inej dôchodkovej dávky alebo sociálneho dôchodku, ktorý dovŕšil 62 rokov veku,
má v byte, resp. rodinnom dome právo doživotného užívania.


Ak sú pri spoločnom nájme bytu viacerí občania a na účely hmotnej núdze sa posudzujú samostatne, patrí im len jeden príspevok na bývanie.

Za bývanie sa na účely príspevku na bývanie považuje aj bývanie spojené s poskytovaním starostlivosti v zariadení sociálnych služieb celoročne a bývanie v byte alebo v rodinnom dome, v ktorom má občan v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sa s občanom v hmotnej núdzi spoločne posudzujú právo doživotného užívania.

Z daného vyplýva, že potrebujete byť nájomcom.

eporadca povedal(a)...

2. Mam narok nadalej poberat hmotnu nudzu a aktivacny prisveok aj napriek tomu ze sa planujem dat na dohodu o brigadnickej cinnosti?(nie absolvenska prax). Myslim ze cca 120.- eur mesacne.

Pokiaľ vychádzam z informácii.
tak: máte absolventskú prax ? ak áno tak sa za prijem pri posudzovaní hmotnej núdzi absolventská neberie.
25% z príjmu zo závislej činnosti osôb / zo 120€ % je 24 € /

Výsledok: Myslím si, že máte nárok. Overte si spoľahlivosť informácie na UPSVaRe