VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/24

Klasické a alternatívne metódy liečby DMO

Dobrý deň. Pozeral som na Vašej stránke príspevky týkajúce sa DMO.  Snažím sa pomôcť synovi priateľky, ktorý má tuto diagnózu. Zaujímajú ma klasické a alternatívne metódy liečby DMO. Podeľte sa skúsenosťami. Jaro

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Klasickou formou rehabilitácie je cvičenie podľa Bobathových a Vojtova metóda.

Bobathových metóda je označovaná ako neurovývojová liečba, ktorá spočíva v znalosti vzniku abnormálnych pohybových vzorcov u detí s DMO, cieľom tejto metódy je „brzdiť“ tieto chybné pohybové vzorce a nahrádzať ich správnymi pohybmi.

Vojtova metóda je označovaná ako reflexné cvičenie, ktorého cieľom je „nácvik“ správnych pohybových vzorcov.

eporadca povedal(a)...

V snahe o zlepšenie kvality života pacientov s DMO sa využívajú aj novšie, alternatívne liečebné metodiky, obvykle v kombinácii s klasickými formami rehabilitácie.

Osvedčená a najrozšírenejšia je hydroterapia, založená na precvičovaní hrubej motoriky v bazéne.

Hipoterapia – jazda na koníkoch- je rehabilitačná metodika, pri ktorej pohyb (chôdza) koníka vysiela pohybové impulzy pacientovi, dochádza ku koordinácii pohybu koníka a pacienta, zlepšuje sa celková koordinácia, uvoľňuje sa zvýšené svalové napätie. Nezanedbateľný je aj citový kontakt a emocionálna väzba.

Kraniosakrálna terapia ovplyvňuje psychický a fyzický stav pacienta, je založená na „uvoľňovaní blokov“ ľahkým tlakom alebo ťahom v určitých miestach osi, ktorú tvorí lebka a chrbtica .

Adeli terapia je založená na princípe kladenia odporu niektorým pohybom so snahou zlepšenia senzorickej a senzitívnej spätnej väzby (kontroly) pohybov.

Feldenkraisova metóda kladie dôraz na uvedomovanie si tela pomocou opakovaných drobných pohybov a dotykov.

Rolfing je metóda mobilizácie kĺbov, založená na hĺbkovom uvoľnení svalstva, napomáha obnoveniu normálnych pohybových vzorcov.

Skenar (Samo Kontrolujúci Energo Neuro Adaptívny Regulátor) slúži na stimuláciu všetkých typov nervových vlákien elektrickými impulzmi, napomáha pri regenerácii tkanív, odstránení chronických bolestí , udáva sa efekt pri celom spektre rozličných ochorení.
zdroj. http://www.zzz.sk

eporadca povedal(a)...

Dávam do pozornosti ŠLÚ Marína v Kovačovej.

LIEČBA

Charakteristika špecifických liečebných rehabilitačných metód v ŠLÚ Marína.

Reflexná metodika (podľa Dr.Vojtu)
Jej východiskom je poznanie zákonitostí riadenia pohybu a úloha aferentácie. Opakovaným nastavovaním správnych pohybových vzorcov - t. j. úpravou aferentácie je možné správne modulovať CNS a "donútiť" ho prijať globálny vzorec správneho pohybu podľa stupňa kineziologického vývoja.

Metodika Bobathovej v rehabilitácii u detí
Východiskom je presné poznanie vývojového radu hybnosti a rozčlenenie každého pohybu do fáz.

Cvičenie podľa Kabata - propriocentívna neuromuskulárna facilitácia
Využívame pohyb vedený v diagonálach so súčasnou rotáciou, pri ktorej sa využíva maximálne pretiahnutý sval a predpokladá sa iradiácia podráždenia so silnejších synergistov na slabšie.

Cvičenie podľa Kaltenborna
Ide v podstate o zostavu troch cvikov, ktoré sa využívajú najmä pri vertebrogénnych poruchách chrbtice, na uvoľnenie stuhnutosti určitého pohybového úseku tam, kde recidivujú blokády. Pohyby sa musia robiť pomaly.

Metodika podľa R. Brunkowej
Princíp cvičenia vychádza z toho, že cesta k normálnemu pohybu je niekde blokovaná. Cieľom je odstrániť blokádu a obnoviť prerušené spojenie.
Ďalej využívame: postizometrickú relaxáciu (PIR), mäkké techniky, loptičkovanie, orofaciálnu stimuláciu a klasické kondičné cvičenie, cvičenie na FIT loptách.
zdroj http://www.marinakovacova.sk/php/liecba.php

Anonymný povedal(a)...

Myslím si, že treba vyskušať všetky možností liečby. Nikdy nevieme, co nám pomôže. Klára