VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/23

Odľahčovacia služba

Moja mamka už roky opatruje moju ZP sestru. Nie má dovolenku, sviatky, Proste denno-denne. Snažíme sa jej pomáhať, ale všetci sme zamestnaní a máme svoje rodiny. Dozvedela som sa o odľahčovacej  službe, ale len toľko, že také dačo existuje. Dozviem sa viac?  Ďakujem, Hanka

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Táto sociálna služba je určená len fyzickým osobám – opatrovateľom/ opatrovateľkám, ktoré zabezpečujú opateru v rámci peňažného príspevku na opatrovanie.
V čase , keď je rodinným opatrovateľom poskytovaná odľahčovacia služba, opatrovanej osobe sa poskytuje iná sociálna služba (napr. opatrovateľská služba alebo pobytová sociálna služba). Počas týchto dní si môže opatrovateľ realizovať svoj program a plány (dovolenka, vybavenie osobných záležitostí, stretnutie s priateľmi). Odľahčovacia služba tak vytvára predpoklady na zníženie stresu a únavy, načerpanie nových síl a nadviazanie stratených sociálnych kontaktov. Takéto „voľno“ sa poskytuje sumárne na 30 dní v rámci jedného kalendárneho roka, pričom môže byť čerpané aj prerušované po jednotlivých dňoch, nie však po hodinách.
Počas poskytovania odľahčovacej služby sa opatrovateľovi naďalej poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie v plnej výške.

eporadca povedal(a)...

Cieľom odľahčovacej služby je nevyhnutný odpočinok opatrovateľa, ktorý počas doby, kedy sa poskytuje sociálna služba opatrovanému, má zároveň nárok na príspevok na opatrovanie (financovaný zo zdrojov štátneho rozpočtu).

Čo sa týka úhrady, opatrovaný klient za poskytovanie sociálnej služby počas odľahčovacej služby platí úhradu a pri stanovovaní jej výšky sa postupuje v súlade s § 72 a 73.

eporadca povedal(a)...

Odľahčovacia služba je sociálna služba poskytovaná osobe, ktorá opatruje osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorou sa poskytuje alebo zabezpečuje osobe s ťažkým zdravotným postihnutím sociálna služba počas obdobia, v ktorom osoba, ktorá opatruje, nemôže opatrovanie vykonávať.

Cieľom odľahčovacej služby je umožniť osobe, ktorá opatruje, nevyhnutný odpočinok na účel udržania jej fyzického zdravia a duševného zdravia a prevencie jeho zhoršenia.

Súčasťou pomoci, ktorá sa poskytuje osobe odkázanej na pomoc inej fyzickej osoby v rámci odľahčovacej služby terénnou sociálnou službou, je aj poskytovanie úkonov starostlivosti o jej domácnosť a zabezpečenie základných sociálnych aktivít.

Anonymný povedal(a)...

Ešte som sa nestretla z rodinou, ktorá ako kompenzáciu poberá príspevok na opatrovanie a aspoň raz by využila odľahčovciu službu. Možno o tejto možnosti ani nevedia. Janka

Anonymný povedal(a)...

Informácie o odľahčovacej službe poskytujeme pri schvaľovani príspevku na opatrovanie. Nie je záujem o tuto službu hlavne vzhľadom na financie, keďže opatrovaný klient za poskytovanie sociálnej služby počas odľahčovacej služby platí úhradu. Nina