VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/31

Vysvetlenie pojmov

Stretávam sa z takýmito pojmami  - stupeň zdravotného postihnutia,  pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.  Pracujem ako asistent a  asi by som mal to vedeť. Budem vďačný za vysvetlenie.  Tomáš

8 komentárov:

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Najčastejšie pojmy používané v zákone o sociálnej pomoci:

Kompenzácia - je určená na prekonanie alebo na zmiernenie sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia za podmienok ustanovených zákonom.

Sociálny dôsledok ťažkého zdravotného postihnutia – je znevýhodnenie, ktoré má občan s ťažkým zdravotným postihnutím v porovnaní so zdravým človekom rovnakého veku, pohlavia a za rovnakých podmienoka a ktoré nie je schopná z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia prekonávať sama.

Anonymný povedal(a)...

Kompenzáciu straty funkčnosti jednotlivých orgánov, či telesných štruktúr a obmedzení z toho vyplývajúcich, je potrebné riešiť v systéme zdravotného poistenia.

Kompenzácia sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia spadá do pôsobnosti sociálneho zabezpečenia.

Univerzálne použiteľnou jednotkou pre účely kompenzácie sa stala miera funkčnej poruchy vyjadrujúca nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností určitého stupňa vyjadrená v percentách (od 0% - 100%).
Prostredníctvom percentuálneho vyjadrenia miery funkčnej poruchy je možné stanoviť kritickú hranicu, od ktorej sa občan považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím. Touto hranicou je 50% miery funkčnej poruchy.

eporadca povedal(a)...

Miera funkčnej poruchy vyjadruje stupeň zdravotného postihnutia.
Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť - pre účely stanovenia sumy invalidného dôchodku.

eporadca povedal(a)...

Sú to dva rôzne pojmy, ale často dochádza k nedorozumeniam , možno aj preto, že obidva sa vyjadrujú v percentách a tykajú sa zdravotného postihnutia.

Je potrebné uvedomiť si, že pre účely stanovenia sumy invalidného dôchodku sa neberie do úvahy miera funkčnej poruchy vyjadrujúca stupeň zdravotného postihnutia, ale pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ktorú určujú posudkoví lekári sociálneho poistenia jednotnou metodikou. Ak je pokles schopnosti viac ako 70 percent, suma invalidného dôchodku sa počíta vždy rovnako - ako súčin osobného mzdového bodu v hodnote hodnote 0,67 (ak vznikol nárok na tzv. invalidný dôchodok z mladosti podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 439/2004 Z. z.), súčtu obdobia dôchodkového poistenia a ,,pripočítaného obdobia“ a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

eporadca povedal(a)...

Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a jeho miera.
Poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.
Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok.
Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby.

eporadca povedal(a)...

Konkrétne miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je uvedená v prílohe č. 4 zákona. Ak v nej nie je uvedené zdravotné postihnutie, ktoré je príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, určí sa miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách podľa takého zdravotného postihnutia uvedeného v tejto prílohe, ktoré je s jeho funkčným dopadom najviac porovnateľné.
Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, a so zreteľom na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa pritom nesčítavajú.

eporadca povedal(a)...

Príloha č. 3 k zákonu 447/2008 Z.z.
Miera funkčnej poruchy a stupeň zdravotného postihnutia jednotlivých systémov.
Na hodnotenie miery zdravia a stanovenie percenta miery funkčnej poruchy skúmame jednotlivé telesné, zmyslové a psychické funkcie a ich poruchy.
k tomu patrí tabuľka - druh zdravotného postihnutia a zodpovedajúca miera funkčnej poruchy v %.