VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/13

Nárok na invalidný dôchodok

Kedy vzniká nárok na invalidný dôchodok? Zdravotný postih mám od narodenia. Ale môj zdravotný stav bol posúdený ako 25% miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť / dúfam, že som sa správne vyjadril/.  a nemám nárok na invalidný dôchodok. Lukáš

5 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Invalidný dôchodok je upravený v §70 až §73 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.

Nárok na invalidný dôchodok vzniká:

1) poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav o viac ako 40 % v porovnaní zo zdravou fyzickou osobou
2) potrebným počtom rokov, počas ktorých bol žiadateľ dôchodkovo poistený
a) do 20 rokov menej ako jeden rok
b) nad 20 do 24 rokov najmenej jeden rok
c) nad 24 do 28 rokov najmenej dva roky
d) nad 28 do 34 rokov najmenej päť rokov
e) nad 34 do 40 rokov najmenej osem rokov
f) nad 40 do 45 rokov najmenej desať rokov
g) nad 45 rokov najmenej pätnásť rokov

Fyzickej osobe vznikne nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala invalidnou ako nezaopatrené dieťa a má trvalé bydlisko na území Slovenskej republiky. Nárok na invalidný dôchodok jej vznikne najskôr odo dňa dovŕšenia 18 roku veku.

eporadca povedal(a)...

Výška invalidného dôchodku závisí od priznanej percentuálnej miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.
Invalidný dôchodok v plnej výške dostane poistenec, ktorému bola priznaná miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Bližšie informácie môžete získať: v Sociálnej poisťovni bezplatná linka:
0800 123 123 www.socpoist.sk

Anonymný povedal(a)...

veľa ľudí to zneužíva a ktorí
to potrebujú musia sa snažiť,
aby dostali dôchodok a záleží
od zdravotného problému a musia
bojovať, aby ho dostali. Niektoré
rodiny bojujú pre svoje deti, aby sa mali dobre, a berú to z úsmevom. lebo nevedia, ako nato. Ale daktorí "šikovní" majú schválený invalidný dôchodok aj keď ich zdravotný stav ....
Klaudia

eporadca povedal(a)...

§ 71
Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

(3) Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje porovnaním telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby. Pri posudzovaní poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa neprihliada na zdravotné postihnutia, ktoré boli zohľadnené na nárok na invalidný výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu.2)

(4) Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje na základe

a) lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia a zhodnotenia liečby s určením diagnostického záveru, stabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby a

b) komplexných funkčných vyšetrení a ich záverov, pričom sa prihliada na zostávajúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, zostávajúcu schopnosť prípravy na povolanie, možnosti poskytnutia pracovnej rehabilitácie alebo rekvalifikácie.

eporadca povedal(a)...

(6) Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, a so zreteľom na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí.
(10) Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav na účely invalidity sa posúdi opätovne, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.