VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/12

Pozvánka

Pozvánka
    Vo štvrtok, 19. mája 2011
 od 13:00 hod.
v prešovskom zábavno-obchodnom centre MAX
 sa uskutoční veľký exhibičný turnaj
v hre boccia.
Súťažiť budú proti sebe, ale za spoločnú vec, 
športové družstvá dvoch občianskych združení
 – OZ Barlička a ZOM Prešov.
 Obe združenia sa venujú aktivitám
na podporu kvality života najmä mládeže s ťažkým telesným postihnutím.

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Boli sme pri tom. Skvelá akcia. len tak ďalej, Eva

Anonymný povedal(a)...

Tiež som sa bola pozrieť na tú akciu...bolo to super zorganizované...malo by byť viac takýchto akcií...Jana

Anonymný povedal(a)...

Škoda, že som to nevidela...nabudúce si to nenechám újsť...ale musí sa uznať, že je dobré, ak sa uskutočňujú hry aj pre postihnutých!!! timea

eporadca povedal(a)...

Exhibičný turnaj v hre boccia.
Súťažiace družstvá budú tvoriť zástupcovia občianskych združení
OZ Barlička a ZOM Prešov.
Hlavným zámerom podujatia je dostať do povedomia verejnosti problematiku ľudí s ťažkým telesným postihnutím cez propagáciu poslania a aktivít oboch súťažiacich organizácií.
Jedným z cieľov je propagácia samotného športu boccia, ktorý stiera telesný hendikep.

eporadca povedal(a)...

Pokojnú atmosféru prešovského zábavno-obchodného centra MAX nedávno (štvrtok, 19. mája 2011, od 13:00 hod.) na 3 hodiny rozčeril exhibičný športový turnaj v hre boccia. Stretli sa v ňom dve 11-členné družstvá dvoch občianskych združení – OZ Barlička a ZOM Prešov.


Zámerom organizátorov priateľského zápolenia s názvom BOCCIA DUEL MAX bolo zviditeľniť problematiku ľudí s ťažkým telesným postihnutím. Pomoc a podpora kvality života tejto cieľovej skupiny je poslaním oboch zúčastnených organizácií.

Boccia je hra s malými loptami. Jej pravidlá si organizátori prisposobili vlastným podmienkam a možnostiam. Hrali proti sebe dvojice. Kazdý hráč dostal 4 plastové lopty rovnakej farby, odlišnej od súperových. V strede hracej plochy, ktorú tvoril koberec, rozhodca umiestnik bielu loptu, nazývanú tiež jack. Cieľom hry je dostať svoje lopty hádzaním, alebo kotúľaním, bližšie k jackovi, ako je k nemu najbližšia súperova lopta.

Atmosféra bola po celý čas konania turnaja napätá. Prítomní držali palce svojmu družstvu a hlasno povzbudzovali svoj tím. Víťazom sa stalo družstvo vyzývateľa, teda občianske združenie ZOM Prešov. Z jeho radov vzišiel aj absolútny víťaz turnaja v kategórii jednotlivcov, Boris Klohna, ktorý vyhral svoj duel s výsledkom 7:0. Zaujímavosťou je, že práve tento hráč mal najvýraznejšie postihnutie, preto musel používať na jeho kompenzáciu technickú pomôcku. Je to dôkaz, že táto hra stiera zdravotný hendikep a môžu ju hrať aj zdraví proti ľuďom s ťažkým telesným hendikepom.

Štvrtkový turnaj bol pripravovaný s cieľom pripomenúť širokej verejnosti, že je tu aj skupina ľudí, ktorú nemusí jej zdravotný hendikep obmedzovať, ak jej kompetentní nekladú umelé prekážky. Zriaďovatelia a prevádzkovatelia veľkých zábavno-obchodných centier chápu potrebu bezbariérových úprav svojich budov nielen pre zákazníkov používajúcich invalidný vozík, ale aj pre starších ľudí, či rodičov s deťmi v kočíkoch. Pre architektov takéto zadanie vôbec nie je zložité, a kým je projekt ešte iba na papieri, bezbariérové úpravy nestoja ani cent.

Účastníci sa lúčili s predsavzatím zorganizovať ešte tento rok viacero podobných podujatí na rôznych miestach. A najneskôr o rok opäť v ZOC MAX Prešov.
zdroj: http://www.zocmax.sk/presov