VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/26

Práca súbežne u dvoch zamestnavatelov

Môže občan so zdravotným postihnutím pracovať súbežne u dvoch zamestnavatelov na dohody o pracovnej činností ?  Na čo si treba dávať pozor? Je zákonom určený počet odpracovaných hodín? Ďakujem, Sisa

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Áno, môžete mať i viacero súbežných pracovných pomerov či dohôd.

Anonymný povedal(a)...

Občan so zdravotným postihnutím môže pracovať v 2 firmách na 4 hod. pracovný úväzok. Samozrejme po súhlase lekára, ktorý musí dať potvrdenie o zdravotnom stave pre výkon konkrétneho zamestnania.

Anonymný povedal(a)...

Samozrejme aj podľa nového zákonníka práce môže občas so zdravotným postihnutím pracovať v 2 firmách na parciálny pracovný úväzok. Je ale treba na pracovnej zmluve vyznačiť, že napr. 4 hod. pracuje vo firme A, od 7-11,00 hod. a vo firme B od 12,00-16 hod. Môže prísť kontrola z inšpektorátu práce a toto je dosť dôležité. Ján

eporadca povedal(a)...

Každý občan, nie len občan so zdravotným postihnutím, môže súbežne mať uzatvorených viac dohôd o pracovnej činnosti, maximálny rozsah pracovnej činnosti - 10 hodín týždenne sa sleduje u každej dohody o pracovnej činnosti osobitne.
§ 228a
Dohoda o pracovnej činnosti

eporadca povedal(a)...

§ 50 Zákonník práce

Zamestnávateľ môže dohodnúť niekoľko pracovných pomerov s tým istým zamestnancom len na činnosti spočívajúce v prácach iného druhu; práva a povinnosti z týchto pracovných pomerov sa posudzujú samostatne.

eporadca povedal(a)...

Zamestnanávateľ môže s Vami uzatvoriť aj viac ako jeden trvalý pracovný pomer súbežne za predpokladu, že každý z pracovných pomerov charakterizuje iný druh vykonávanej práce.
Týždenný pracovný čas súbežného pracovného pomeru býva zvyčajne kratší ako ustanovený týždenný pracovný čas, ale môže sa stať, že uzatvoríte dva súbežné trvalé pracovné pomery u jedného zamestnávateľa, pričom stanovený týždenný pracovný čas (§ 85, ods.8 ZP) je dodržaný pri oboch pracovných pomeroch.
Každý z tých pracovných pomerov je posudzovaný samostatne, napríklad aj z hľadiska:
• rozvrhnutia pracovného času (pri každom z nich môžete mať k dispozícii stanovený týždenný čas)
• dovoleniek: pri každom zo súbežných pracovných pomerov máte k dispozícii zákonom stanovené množstvo dovolenky a iných.
zdroj: http://kariera.zoznam.sk

Anonymný povedal(a)...

zamestnanec má dva súbežné trvalé pracovné pomery u jedného zamestnávateľa na rozdielny druh práce, môže na prvý pracovať 8 hodín a druhý na 4 hodiny? neprekračuje tým týždenný limit?