VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/27

Kontrola nelegálnej práce

Kto vykonáva kontrolu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania? Juraj

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
eporadca povedal(a)...

A ešte upozornenie.
Ponuka práce
Ak právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá je podnikateľom, ponúka prácu prostredníctvom informačných prostriedkov, je prevádzkovateľ informačných prostriedkov povinný na požiadanie bezplatne oznámiť kontrolnému orgánu (inšpektorát práce; Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny; úrad práce, sociálnych vecí a rodiny) meno a adresu alebo názov a sídlo objednávateľa ponuky.

eporadca povedal(a)...

Od 1.2.2010 nadobudol účinnosť nový zákon NR SR č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach, ktorý nahradil starý zákon č. 152/1998 Z. z. o sťažnostiach v znení zákona č. 164/2008 Z. z..

Podľa zákona NR SR č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach postupujú orgány verejnej správy, ktorými sú

* orgány štátnej správy a nimi zriadené organizácie,
* orgány územnej samosprávy a nimi zriadené organizácie,
* osoby, ktorým zákon zveril rozhodovanie o právach, právom chránených záujmoch alebo povinnostiach iných osôb.

Prijaté sťažnosti, na ktorých vybavenie nie je orgán verejnej správy príslušný, postúpi najneskôr do desiatich pracovných dní od doručenia orgánu verejnej správy príslušnému na jej vybavenie a zároveň o tom upovedomí sťažovateľa. Orgán verejnej správy však nepostúpi sťažnosť, v ktorej sťažovateľ požiadal o utajenie svojej totožnosti a na ktorej vybavenie orgán verejnej správy nie je príslušný - najneskôr do desiatich pracovných dní od jej doručenia vráti sťažovateľovi s uvedením dôvodu.

eporadca povedal(a)...

Kontrolu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania vykonávajú tieto kontrolné orgány:

inšpektorát práce,
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a
úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.

Právnická osoba, fyzická osoba, ktorá je podnikateľom, a fyzická osoba vykonávajúca závislú prácu sú povinné kontrolnému orgánu poskytovať informácie v rozsahu svojej pôsobnosti, poskytovať doklady, vyjadrenia a ďalšie písomnosti potrebné na zabezpečenie prípravy kontroly a výkonu kontroly.

Fyzická osoba je povinná predložiť kontrolnému orgánu vykonávajúcemu kontrolu nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania doklad, ktorý obsahuje identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia fyzickej osoby / rodné číslo/.