VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/05/18

Osobná asistencia

Dobrý deň
Moja mama chodí opatrovať staršiu zťp babičku ,ktorá nemôže chodiť a je iba na invalidnom vozíku.Opatrovateľku vykonáva iba cez obecný úrad a to iba dva dni do týždňa,nakoľko je babka imobilná musí tam chodiť skoro každý deň.Dočítal som sa že by mohla robiť babke osobného asistenta,len neviem kde si to ma vybaviť a aké podmienky musí spĺňať. Mohli by ste mi poradiť podrobne ,kde si to ma vybaviť a čo k tomu bude potrebovať?Za odpoveď Vám ďakujem.
S pozdravom Peter

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Osobná asistencia je pomoc fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím pri činnostiach uvedených v prílohe č. 4 zákona o peňažných príspevkov na kompenzáciu. Osobnú asistenciu vykonáva osobný asistent.

Účelom osobnej asistencie je aktivizácia, podpora sociálneho začlenenia fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a podpora jej nezávislosti a možnosti rozhodovať sa a ovplyvňovať plnenie rodinných rolí, vykonávanie pracovných aktivít, vzdelávacích aktivít a voľnočasových aktivít.
Oprávnenou osobou je fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím odkázaná na osobnú asistenciu, najskôr od 6. roku veku do dovŕšenia 65. roku veku fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.
Podmienky nároku :
fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím je podľa komplexného posudku v zmysle § 11 - 15 zákona č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia vydaného úradom práce, soc. vecí a rodiny ( príslušného podľa trvalého pobytu ) odkázaná na osobnú asistenciu,
právoplatné rozhodnutie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny

Tak treba začať od toho, koľko zťp babička ma rokov a či je oprávnenou osobou odkázanou na osobnú asistenciu.

Anonymný povedal(a)...

§ 20 - § 23 Peňažný príspevok na osobnú asistenciu (ďalej len „PP na OA“)

Podmienky nároku:
- PP na OA možno poskytovať fyzickej osobe s ŤZP, ktorá je podľa komplexného posudku, vydaného úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, v zmysle § 15 ods. 1 tohto zákona odkázaná na osobnú asistenciu, ak sa osobná asistencia vykonáva pri činnostiach uvedených v prílohe č. 4 k zákonu,
- najskôr od 6. roku veku do dovŕšenia 65. roku veku fyzickej osoby s ŤZP po dovŕšení 65. roku veku možno tento príspevok poskytovať, len ak bol fyzickej osobe s ŤZP poskytovaný pred dovŕšením 65 rokov veku,

Anonymný povedal(a)...

Osobná asistencia je forma kompenzácie do 65. roku veku. Aj žiadosť je nutné predložit pred dovršením tejto vekovej hranice.
Tomáš

eporadca povedal(a)...

O schválenie kompenzácie v podobe osobnej asistencie musí požiadať občan s ťažkým zdravotným postihnutím a nie prípadný osobný asistent.
Je to forma kompenzácie na základe komplexného posudku vydaného úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, v zmysle § 15 ods. 1 tohto zákona fyzická osoba s ŤZP je odkázaná na osobnú asistenciu a spĺňa podmienky na jej priznanie.