VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/10/07

Bezodkladné umiestnenie občana

Poprosím o informácie o bezodkladnom umiestneniu občana do zariadenia sociálnych služieb. Dopočula som sa, že je to možné. ale neviem za kým mám isť. Budem vďačná za radu. Iveta

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Postup pri umiestňovaní občana do zariadenia sociálnych služieb bezodkladne

1. V prípade podania žiadosti o bezodkladné umiestnenie občana (s krátkou správou o stave občana – sociálny a zdravotný stav) do zariadenia sociálnych služieb Úrad samosprávneho kraja, odbor sociálnych vecí a zdravotníctva bezodkladne posúdi zdravotný stav a celkovú sociálnu odkázanosť občana.

2. Po zhodnotení, či situácia žiadateľa zodpovedá § 8 ods. 6 zákona o sociálnych službách, bude občan umiestnený bezodkladne do zariadenia v ktorom je voľné miesto.

3. Žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby bude Úradom samosprávneho kraja následne zaslaná do tohto zariadenia.
Žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu si občan podáva súčasne so žiadosťou o bezodkladné umiestnenie, resp. po uzatvorení zmluvy o poskytovaní sociálnej služby.

4. V deň bezodkladného nástupu do zariadenia sociálnych služieb je potrebné poskytnúť zariadeniu kompletnú informáciu o sociálnej situácii, o zdravotnom stave a o bezinfekčnosti občana.

eporadca povedal(a)...

Usmernenie pre zariadenia sociálnych služieb pri umiestňovaní občana do zariadenia bezodkladne

1. V prípade, ak sa občan alebo rodinný príslušník obráti so žiadosťou o bezodkladné umiestnenie priamo na zariadenie sociálnych služieb, je potrebné žiadosť postúpiť na odbor sociálnych vecí a zdravotníctva spolu s krátkou informáciou o sociálnom a zdravotnom stave občana, aby bolo možné zhodnotiť či ide o bezodkladné umiestnenie.

2. Ďalší postup je taký istý, ako pri podaní žiadosti priamo na Úrad SK. Ak toto zariadenie nemá v čase podania žiadosti voľné miesto, Úrad SK postupuje podľa § 8 ods. 3 zákona o sociálnych službách.

eporadca povedal(a)...

UPOZORNENIE:
Žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby podáva fyzická osoba, ktorá je žiadateľom o umiestnenie do zariadenia sociálnych služieb. V prípade, ak pre svoj zdravotný stav nemôže sama podať žiadosť, podáva ju na základe plnomocenstva podľa § 31 až 33 b Občianskeho zákonníka.