VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/10/04

Terminológia

Dobrý deň. Mám zmätok v terminológii spojenej so sociálnou prácou. Som na absolventskej praxi v DSS a bežne sa stáva, že klienti sa ma opýtajú: čo je hendikep,  integrácia, prevencia, princíp rovnakých práv..... . Vysvetľujem ako viem, ale či správne?  Matúš

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

V medzinárodnej klasifikácii zdravotných stavov a ich následkov sa používa nasledovná terminológia:

- postihnutie (impairment) sú problémy týkajúce sa telesných funkcií a telesných štruktúr
- tieto problémy môžu byť príčinou obmedzenia v činnostiach (aktivity limitations), na tejto úrovni je dôsledok popisovaný z hľadiska jednotlivca
- môžu byť tiež príčinou obmedzenia v spoločenských aktivitách (participation restrikcions), čím sú označované dôsledky širšie, sociálne.

Druhej a tretej úrovni by odpovedal u nás zaužívaný pojem hendikep.

Všetky tri termíny sa dajú zhrnúť pod pojmom disability čo možno prekladať ako znevýhodnenie.

eporadca povedal(a)...

Integrácia znamená účasť v sociálnych vzťahoch.

Segregácia znamená vyčlenenie zo spoločenských vzťahov, izoláciu, rezignáciu na spoločenské vzťahy, podvolenie sa hendikepu.

Znevýhodnenie sa stáva neprekročiteľnou bariérou medzi hendikepovanými a tými druhými.

Pomer medzi integračnými a segregačnými snahami je v súčastnosti chápaný ako jeden z ukazovateľov humanity, kultúrnosti a vyspelosti spoločnosti.

Prevencia znamená činnosť zameranú na zamedzenie vzniku fyzickej, intelektovej, psychickej alebo zmyslovej vady (primárna prevencia) alebo zamedzenie toho, aby vada spôsobila trvalé funkčné obmedzenie alebo postihnutie (sekundárna prevencia.)

eporadca povedal(a)...

Rehabilitácia je súbor postupov, ktorých cieľom je umožniť osobám so zdravotným postihnutím aby dosiahli a zachovali si optimálnu fyzickú, zmyslovú, intelektovú, psychickú alebo sociálnu úroveň funkcií a boli v najväčšej možnej miere nezávislí.
Rehabilitácia môže zahrňovať opatrenia pre zaistenie alebo obnovu funkcií aj opatrenia kompenzujúce stratu alebo absenciu funkcie alebo funkčného obmedzenia. Môže mať aj povahu základnej rehabilitácie i cielených aktivít podporujúcich napr. pracovnú rehabilitáciu.

Vyrovnávanie príležitostí je proces prostredníctvom ktorého sú rôzne systémy spoločnosti, ako napr. služby, činnosti, informácie a dokumentácie sprístupňované všetkým ľuďom, zvlášť osobám so zdravotným znevýhodnením.

eporadca povedal(a)...

Princíp rovnakých práv znamená, že potreby každého jednotlivca sú rovnako dôležité a tieto potreby musia byť v spoločnosti základom pre plánovanie.
Všetky zdroje musia byť rovnako prístupné každému.
Osoby so zdravotným znevýhodnením sú predovšetkým občania a majú právo žiť vo svojej pôvodnej komunite.
Mali by dostávať takú podporu, akú v rámci štandardných štruktúr vzdelávania, zdravotnej starostlivosti, zamestnávania a sociálnych služieb potrebujú.
Tak isto by mali mať aj rovnaké povinnosti.
Ako súčasť procesu vyrovnávania príležitostí by mali byť týmto osobám prevedené opatrenia, ktoré by im pomohli prijať plnú zodpovednosť členov spoločnosti.