VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/10/10

Chránené pracovisko doma

Dobrý deň.  som mama ťažko postihnutého 18 ročného syna Filipa. Mám otázku -  chcem vytvoriť chránené  pracovisko doma. Viete mi poradiť čo k tomu potrebujem. Za odpoveď ďakujem, Milka

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Super nápad Julka

eporadca povedal(a)...

Zdravotne postihnutí ľudia môžu nájsť svoju sebarealizáciu v chránených dielňach a chránených pracoviskách.
Dielňa získa štatút chránenej, keď v nej pracuje najmenej päťdesiat percent zamestnancov so zdravotným postihnutím. Chránené pracovisko si môže človek zriadiť aj vo svojej domácnosti.
Na zriadenie chránenej dielne alebo pracoviska poskytuje úrad práce v zmysle zákona o službách zamestnanosti príspevok. Novovytvorené pracovné miesto pre zdravotne postihnutého človeka musí byť funkčné najmenej dva roky.

eporadca povedal(a)...

Za zriadenie chráneného pracoviska sa považuje aj zriadenie jednotlivého pracovného miesta, ktoré právnická osoba alebo fyzická osoba vytvorila alebo prispôsobila zdravotnému stavu občana so zdravotným postihnutím podľa § 9 ods. 1. Chránené pracovisko môže byť zriadené aj v domácnosti občana so zdravotným postihnutím podľa § 9 ods. 1.
Postavenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska prizná úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na základe kladného posudku orgánu na ochranu zdravia (úradu verejného zdravotníctva)

Úrad prizná postavenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska na dobu neurčitú.

eporadca povedal(a)...

Chránená dielňa a chránené pracovisko sú určené predovšetkým na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím podľa § 9 ods. 1, ktorým zamestnávateľ nemôže poskytnúť vhodné zamestnanie na iných pracoviskách.
V chránenej dielni alebo na chránenom pracovisku môžu pracovať aj občania, ktorým sa poskytuje získanie odborných zručností alebo príprava na pracovné uplatnenie a zamestnanci, ktorí pre ohrozenie zdravia nie sú dočasne spôsobilí vykonávať doterajšie zamestnanie, ak pre nich zamestnávateľ nemá iné vhodné zamestnanie.

Právnická osoba alebo fyzická osoba je povinná viesť osobitnú evidenciu nákladov, výkonov a hospodárskeho výsledku chránenej dielne alebo chráneného pracoviska.

Žiadosti o priznanie postavenia chránenej dielne alebo chráneného pracoviska sú k dispozícii na webových stránkach úradov práce.

Anonymný povedal(a)...

Ak máte svoje dieťa ktoré je na vozíku alebo ťažkým postihom ktorí musí s tým žiť celý život .Aby prekonal strach z toho ako ho spoločnosť príme v nejakom dennom centre kde sa naučí veľa nových vecí ktoré mu pomôžu do života . Patria tu Centrá ktoré rady pomôžu rodičom aj ich dospelým dedom .Naučia sa tam napríklad pracovať z hlinou ,tancovať ,spievať .Netreba sa báť .Potom budete prekvapený čo dokáže sám.