VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/10/17

ČO znamená integrovaný žiak ?

Dobrý deň. Syn začal povinnú školskú dochádzku a je integrovaným žiakom. V škole má požiadali o doručenie žiadosti o jeho vzdelávanie formou školskej integrácie. Vysvetlite mi prosím, o čo sa jedna. Ďakujem, Marika

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Za integrovaného žiaka sa považuje žiak so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý bol prijatý do základnej školy alebo strednej školy, na základe písomného vyjadrenia zariadenia špeciálnopedagogického poradenstva (detského integračného centra alebo špeciálnopedagogickej poradne), po poradenským zariadením vykonaných diagnostických vyšetreniach, pričom žiak s vývinovými poruchami učenia alebo správania môže byť evidovaný a vykázaný ako integrovaný aj na základe písomného vyjadrenia pedagogicko-psychologickej poradne.

eporadca povedal(a)...

K integrácii žiaka je nevyhnutná písomná žiadosť zákonného zástupcu o jeho vzdelávanie formou školskej integrácie.
Škola prijíma žiaka po dôkladnom oboznámení sa s diagnózou a prognózou žiaka, po prerokovaní v pedagogickej rade školy a po zabezpečení nevyhnutných materiálno- technických a odborno-personálnych podmienok, nevyhnutných pre úspešné vzdelávanie žiaka.
Riaditeľ školy v spolupráci so školským špeciálnym pedagógom pred prijatím žiaka vytvorí podmienky na integrované vzdelávanie žiaka, úpravu triedy a školy, vybavenie kompenzačnými pomôckami, prípadne ďalšie požiadavky na zabezpečenie požadovanej úrovne integrovanej výchovy a vzdelávania žiaka.

eporadca povedal(a)...

Súčasťou povinnej dokumentácie individuálne integrovaného žiaka je individuálny výchovno-vzdelávací program žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý v spolupráci so školským špeciálnym pedagógom vypracuje a priebežne dopĺňa triedny učiteľ.
Individuálny výchovno-vzdelávací program obsahuje základné informácie o žiakovi, o osobitostiach vplyvu jeho diagnózy a prognózy na výchovno-vzdelávací proces, o požiadavkách na úpravy prostredia triedy, učebných postupov, organizácie výchovno-vzdelávacieho procesu, učebných plánov a učebných osnov, zabezpečení kompenzačných pomôcok a špeciálnych učebných pomôcok a personálnej pomoci.

Anonymný povedal(a)...

Integrácia nielen sociálna ale aj vzdelanostná zodpovedá stupňu ochorenia resp. problémov, ktorý daný žiak má. Pravdepodobne integráciu doporučil psychológ a teda o tom musí vydať na Vaše vyžiadanie doklad, kde aj škola sa dozvie, aké problémy má, čo môže a kde majú mať na neho znížené nároky. Samozrejme je veľmi dôležitá spolupráca rodičov a školy.

Anonymný povedal(a)...

V celom sociálno- vzdelávacom procese integrácie žiaka s poruchami správania alebo učenia má svoje miesto tím odborníkov - pedagóg, šp.pedagóg, psychológ,školský asistent,vychovávateľ soc. pracovník a hl rolu ako bolo vyššie spomenuté zohráva komunikácia rodičov,lenže podmienky v školstve sú inak nastavené a preklenuť určité prekážky sa dá ťažko. A

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň ja mam taktiež integrovaného syna a chcela bi som sa opýtať ze škola sfalsovala papiere aby mohli správy so syna abi bol integrovaný vedeli bi ste mi poradiť čo ďalej