VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/10/05

Evidencia uchádzačov o zamestnanie

Musím sa zaradiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, keď mam invalidný dôchodok 50% ?  Z dôchodku nevyžijem, tak potrebujem prácu. Kamarátka mi hovorí, že nie potrebujem sa vláčiť po úradoch.  Potrebujem vedeť, čo mám robiť . Ďakujem za odpoveď. Jana

6 komentárov:

eporadca povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Jasné. že výhodnejšie pre teba sa do tej evidencie zapísať. Keď zháňaš si prácu, , možno skôr zoženieš. alebo takto - treba zobrať hocijakú robotu, lebo bolo by dobré mať odpracované aké roky. to len tak radím. Oľga

eporadca povedal(a)...

Nikto sa nemusí zaradiť do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
Ale môžete. Treba zvážiť, čo je pre Vás vyhodenejšie.
Pretože ste poberateľkou invalidného dôchodku poistné do zdravotného poistenia platí za Vás štát.
Ak máte pokles schopnosti vykonávať vykonávať zárobkovú činnosť na 50% , a potrebujete využívať štátne služby zamestnanosti najmä pri uplatnení na trhu práce, je to vo Vašom záujme.
Ale pozor! Ak nebudete pracovať Váš invalidný dôchodok bude Vašim starobným dôchodkom.
Tak je len na Vás ako sa rozhodnete.

eporadca povedal(a)...

Uchádzač o zamestnanie, ktorý sa uchádza na základe osobného podania písomnej žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade, v ktorého územnom obvode má trvalý pobyt, zaradí sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie odo dňa osobného podania písomnej žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Uchádzač o zamestnanie je povinný aktívne si hľadať zamestnanie a aktívne hľadanie zamestnania osobne preukazovať úradu najmenej raz za kalendárny mesiac v termíne a na mieste určenom úradom.

eporadca povedal(a)...

Úrad je povinný uchádzačovi o zamestnanie najmenej raz za kalendárny mesiac ponúknuť vhodné zamestnanie alebo účasť na niektorom z aktívnych opatrení na trhu práce. Uchádzač o zamestnanie je povinný na tento účel byť k dispozícii úradu do troch pracovných dní od doručenia písomnej výzvy alebo ústneho vyzvania úradom pri osobnom kontakte s uchádzačom o zamestnanie.

eporadca povedal(a)...

Zákon rozlišuje uchádzačov o zamestnanie a záujemcov o zamestnanie. Prví sú nezamestnaní, druhí sú tí, ktorí chcu zamestnanie zmeniť.

Požiadať o sprostredkovanie zamestnania príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrad“), je právom každého občana hľadajúceho zamestnanie, nie je to však jeho povinnosťou.
zdroj: http://portal.gov.sk