VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2011/10/03

Osobná asistencia a opatrovateľská služba

Dobrý deň. Ako občan  ZŤP  mám schválenú opatrovateľskú  službu.  Môžem žiadať o poskytnutie príspevku na osobnú asistenciu.? Volal som na UPSVaR, ale  neporozumel som vysvetleniu , ktoré mi poskytla úradníčka.
Skúste mi odpovedať. Ďakujem, Fero

7 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Žiaľ, musíte sa rozhodnúť, čo je pre Vás výhodnejšie, lebo nie je možné schválenie oboch kompenzačných príspevkov.

Zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu“), ktorý nanovo upravuje právne vzťahy pri poskytovaní peňažných príspevkov na kompenzáciu a nahradil zákon č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci v znení neskorších predpisov v oblasti poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu a peňažného príspevku za opatrovanie
§ 20 - § 23 Peňažný príspevok na osobnú asistenciu (ďalej len „PP na OA“)
hovorí:
Peňažný príspevok na OA nemožno poskytovať fyzickej osobe, ktorej sa poskytuje opatrovanie podľa § 40 tohto zákona alebo opatrovateľská služba podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov.

eporadca povedal(a)...

§ 20 - § 23 Peňažný príspevok na osobnú asistenciu (ďalej len „PP na OA“)

Podmienky nároku:
- PP na OA možno poskytovať fyzickej osobe s ŤZP, ktorá je podľa komplexného posudku, vydaného úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, v zmysle § 15 ods. 1 tohto zákona odkázaná na osobnú asistenciu, ak sa osobná asistencia vykonáva pri činnostiach uvedených v prílohe č. 4 k zákonu,
- najskôr od 6. roku veku do dovŕšenia 65. roku veku fyzickej osoby s ŤZP po dovŕšení 65. roku veku možno tento príspevok poskytovať, len ak bol fyzickej osobe s ŤZP poskytovaný pred dovŕšením 65 rokov veku,

Anonymný povedal(a)...

Osoba,ktorá vykonáva opatrovateľskú činnosť musí mať tomu adekvátne vzdelanie či už je to odborná zdravotnícka stredná,VŠ v danom odbore alebo musí mať absolvovaný opatrovateľský kurz. Následne môže žiadať o zverenie danej osoby do opatrovníctva.Všetko ostatné rieši ÚPSVaR v danom kraji.

eporadca povedal(a)...

Jedeným z najdôležitejších rozdielov je ten, že príspevok na opatrovanie je určený predovšetkým rodinným príslušníkom zdravotne ťažko postihnutej osoby.

Osobným asistentom naopak môže byť osoba z iného okruhu osôb, takže asistentom je osoba, ktorá nie je rodinným príslušníkom.

Osobným asistentom z okruhu rodinných príslušníkov môže byť iba za podmienok určených zákonom.

eporadca povedal(a)...

Podľa § 41 ods. 4 písm. c) popri príspevku na opatrovanie bude môcť občan poberať aj opatrovateľskú službu v rozsahu 8 hodín mesačne.
V zmysle tohto ustanovenia bude možné opatrovateľskú službu v rozsahu osem hodín mesačne poskytovať aj tomu občanovi, ktorého opatruje osoba v rámci príspevku za opatrovanie. Pôjde najmä o situácie, keď si opatrovateľ potrebuje vybaviť úradné záležitosti alebo si chce napríklad urobiť nákupy, nakoľko vykonáva opatrovanie prevažne po celý deň.
zdroj: http://www.employment.gov.sk

eporadca povedal(a)...

Podľa zákona 448/2008 Z.z. obce môžu poskytnúť opatrovateľskú službu ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc inej osoby.

Ceny za službu
- ceny určí obec vo všeobecnom záväznom nariadení,
- podľa zákona musí klientovi pri opatrovateľskej službe a ambulantnej službe bez poskytovania stravy zostať 1,3–násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je v súčasnosti 240,994 eura. Ak klient má nižší dôchodok, túto službu platí za neho rodina.

6. Výber opatrovateľskej služby a ceny
- klient, ktorý má rozhodnutie obce o odkázanosti, si môže službu vybrať sám,
- opatrovateľským službám, ktoré zriadila obec, dopláca klient toľko, ako udáva VZN obce,

- opatrovateľským službám, ktoré zriadil iný subjekt ako samospráva (nezisková organizácia, cirkev, fyzická osoba), platí poplatky, ktoré určuje každá opatrovateľská agentúra sama. Obec však musí takejto agentúre na službu za svojho občana prispieť.

Anonymný povedal(a)...

Opatrovateľské služby sú potrebné pre celú spoločnosť .Ako sa hovorí každý človek bude raz starší a bude potrebovať pomoc.Vezmite si že ste na vozíku .Treba si uvedomiť ako sa vedia klienti na vozíkoch radovať .pracovať ale aj zabávať .Ak máte dobré srdce pomôžte im ak to budú potrebovať . .Ale najprv sa ich treba opýtať.Keď chcete opatrovať musíte to robiť z láskou a pomôcť.