VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/01/07

Dôchodkové poistenie osobných asistentov a opatrovníkov, ktorí pracujú aj na dohody

Dôchodkové poistenie osobných asistentov a opatrovníkov, ktorí pracujú aj na dohody...



Osobní asistenti a opatrovatelia, ktorí pracujú aj na dohodu 
si už musia od 1.1.2013 dôchodkové poistenie platiť sami!

 Sociálna poisťovňa upozorňuje,že  ak za vás platil štát do teraz  poistenie avšak naďalej pracujete aj na dohodu, musíte sa odhlásiť.
Platí to najmä pre mamičky na rodičovskej dovolenke, ale aj osobných  asistentov a osobné asistentky ako aj  poberateľov peňažného príspevku za opatrovanie.
Zmeny od januára čakajú aj nezamestnaných evidovaných na úrade práce, ktorí zároveň aj pracujú. 
Pôvodne im chceli privyrábanie na dohodu zakázať úplne. Od začiatku roka začínajú platiť nové pravidlá pre dohodárov. Aj pri tejto forme zamestnávania sa budú platiť odvody.
Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov štátu, že ak pracujú na dohodu, od 1. januára 2013 nebudú spĺňať jednu z podmienok byť poistencom štátu, pretože budú dôchodkovo poistení ako zamestnanci z tohto právneho vzťahu (z dohody),“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
Ide o tých poistencov, za ktorých poistné na dôchodkové poistenie platí štát z dôvodu starostlivosti o dieťa (napríklad matky na rodičovskej dovolenke), poberania peňažného príspevku na opatrovanie alebo z dôvodu výkonu osobnej asistencie.
To znamená, že ak takéto osoby v minulosti podali prihlášku na dôchodkové poistenie, sú povinné podať odhlášku z dôchodkového poistenia najneskôr do 9. januára 2013,“ upozorňuje Višváder. Odhlásia sa v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu.

Tí, ktorí vykonávajú len osobnú asistenciu alebo len opatrujú a nepracujú na dohody tých sa zmena netýka.
Zákon o sociálnom poistení hovorí, že: 
5) Štát platí poistné na starobné poistenie, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity za

- fyzickú osobu s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti,

- fyzickú osobu s trvalým pobytom na území SR, ktorá sa riadne stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom po dovŕšení šiestich rokov jeho veku s trvalým pobytom na území SR najdlhšie do 18 rokov jeho veku a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tejto starostlivosti,

- fyzickú osobu s trvalým pobytom na území SR, ktorej sa poskytuje peňažný príspevok na opatrovanie a fyzickú osobu, ktorá má podľa zmluvy o výkone osobnej asistencie vykonávať osobnú asistenciu fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne, v rozsahu najviac 12 rokov a podala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu tohto opatrovania alebo výkonu osobnej asistencie,
- zamestnanca povinne nemocensky poisteného, povinne dôchodkovo poisteného a povinne poisteného v nezamestnanosti, zamestnanca povinne dôchodkovo poisteného a povinne nemocensky poistenú a povinne dôchodkovo poistenú SZČO v období, v ktorom sa im poskytuje materské.


 http://www.csz.sk/?str=detail&sprava=708&koniec_vyberu=708

Žiadne komentáre: