VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/01/31

Kto môže byť osobným asistentom

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môže byť osobným asistentom aj invalidný dôchodca - nie je ZŤP, len poberateľ invalidného dôchodku, ktorý by robil osobného asistenta svojmu kamarátovi, osobe so ZŤP. 

Vopred ďakujem za odpoveď.

15 komentárov:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Osobný asistent

Osobnú asistenciu môže vykonávať len fyzická osoba, ktorá dovŕšila najmenej 18 rokov veku a má spôsobilosť na právne úkony.

Osobnú asistenciu nemôže vykonávať fyzická osoba, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby v činnostiach, ktoré má vykonávať ako osobný asistent.

Osobný asistent môže vykonávať osobnú asistenciu najviac desať hodín denne. Toto obmedzenie neplatí, ak sa osobná asistencia vykonáva v čase, keď sa fyzická osoba s ŤZP zdržiava mimo miesta svojho trvalého pobytu alebo prechodného pobytu.

Ak osobnú asistenciu vykonáva rodinný príslušník fyzickej osoby s ŤZP (pozri hore), tak ju môže vykonávať najviac štyri hodiny denne.

Osobný asistent vykonávajúci tlmočenie (v posunkovej reči, artikulačné alebo taktilné) musí príslušnému úradu preukázať znalosť komunikovať s fyzickou osobou so sluchovým postihnutím osobitným potvrdením, osvedčením alebo certifikátom, ktoré vydáva osoba akreditovaná na vzdelávanie tlmočníkov.

Osobný asistent vykonáva osobnú asistenciu na základe zmluvy:

o výkone osobnej asistencie uzatvorenej medzi fyzickou osobou s ŤZP a osobným asistentom,
uzatvorenej medzi fyzickou osobou s ŤZP a agentúrou osobnej asistencie.

Osobný asistent je dôchodkovo poistený najviac po dobu 12 rokov, ak

vykonáva osobnú asistenciu v rozsahu najmenej 140 hodín mesačne a
podá prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu výkonu osobnej asistencie a
nie je dôchodkovo poistený z iných dôvodov (napríklad zamestnanie, výkon samostatne zárobkovej činnosti) a
mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok alebo nedovŕšil dôchodkový vek.

Ak je osobný asistent dôchodkovo poistený podľa predchádzajúceho odseku a je zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, tak príspevky na starobné dôchodkové sporenie zaňho uhrádza štát.

Štát platí poistné na zdravotné poistenie za osobného asistenta, ak nie je zamestnancom ani samostatne zárobkovo činnou osobou a jeho príjem nepresahuje stanovenú hranicu.

Z odmeny za osobnú asistenciu si osobný asistent platí daň z príjmu fyzických osôb.

Osobného asistenta si vyberá fyzická osoba s ŤZP sama. Jedna fyzická osoba s ŤZP môže mať viacerých osobných asistentov.

http://www.employment.gov.sk/pp-na-osobnu-asistenciu.html#podmienky

eporadca povedal(a)...

Čo môže byť prekážkou, ak osobnú asistenciu má vykonávať invalidný dôchodca.

Osobnú asistenciu nemôže vykonávať fyzická osoba, ktorá je odkázaná na pomoc inej fyzickej osoby v činnostiach, ktoré má vykonávať ako osobný asistent.

Anonymný povedal(a)...

A ako by vykonával osobnú asistenciu ak má pokles vykonávať akékoľvek sústavné zamestnanie vo výške X % - to neuvádzate.
Osobná asistencia sa spravidla schvaľuje ťažko zdravotne postihnutým občanom, ktorí vyžadujú pomoc, opateru, dohľad pri všetkých životných úkonoch.
Reálne si to neviem predstaviť a okrem toho asistent by mal byť zdravotne spôsobilý na výkon tejto práce ! 5ažko tomu rozumieť, že chorý sa bude starať o chorého a čo s prípadnými následkami ak Vám napr. opatrovaný spadne - kto bude niesť aj právnu zodpovednosť.
Anna

Anonymný povedal(a)...

Môže občan so ŤZP mať opatrovateľskú službu a súčasne aj príspevok na osobného asistenta?

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Peňažný príspevok na opatrovanie sa neposkytne, ak sa fyzickej osobe s ŤZP poskytuje:

peňažný príspevok na osobnú asistenciu,
opatrovateľská služba viac ako osem hodín mesačne,
týždenná sociálna služba alebo
celoročná pobytová sociálna služba.
http://www.employment.gov.sk/pp-na-opatrovanie.html

Unknown povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
julianka povedal(a)...

prosím vás chcem sa opýtať som zdravotne ťažko postihnutá na invalidnom vozíku. chcem sa opýtať priznali mi príspevok že mam narok na osobnu asistenciu ale chcem sa opýtať ked si dám môjho priatela ( frajera ľudovo povedané ) za osobneho asistenta, ktorý však somnou nebýva v jednej domácnosti a niesme ani zasnubeny ani zobratý niesme manželia ani v nijakom rodinnom vztahu.... môže byť môj osobný asistent ? a ešte sa chcem opýtať ked sa prehodnocuje môj majetok ako môj príjem...dáva sa tam aj príjem môjho priatela ktorý somonu nebýva...a niesme manžela ?

julianka povedal(a)...

prosím vas mám priznanych 6,5 hodiny denne na jedneho osobneho asistenta. osobneho asistenta mi robí otec mojich detí pričom niesme manželia nieje moj snubenej nič nežijeme spolu v jednej domácnosti trvaly pobyt ma každý iný deti boli priznane obe mne.... osobnu asistenciu mi dali ked som ešte chodila teraz mam už 80 percent postihnutia nezdvihnem ani mobilny telefon nepresadim sa na wc pomaha mi pri česani atd...požiadala som si o zvyšenie hodin a hovoria mi že to si musim odznova žiadať o kompenzaciu prispevku o osobnu asistenciu. ale ja ju už mam desať rokov, chcela som len aby mi prehodnotili stav či mam narok na aspon 8 hodin denne. dali mi aj papiere... na vypisanie mojho príjmu a tam mi kažu napísať príjem otca detí ktori som monu ale nežije je otec deti ale jeho jediny príjem je prave osobna asistencia. kolonka kde je manžel, manželka, prečiarkli a napísali tam partner...postupuju dobre ? lebo toto by nebolo prvy krat kedy mi chcu nejako uškodiť pár krat už na mne ušetriť chceli......takže tri otázky : môže otec mojich detí ktori s nami ale nema jeden trvaly pobyt a deti boli prisudene mne môže byť mojim osobnym asistentom? jeho jediny príjem je osobna asitencia zahrna sa teda otec mojich deti ked s nami nežije do osob ktore su somnou spolu posudzovane ? lebo prave tam prečiarkli manžel a dopísali partner....mam tam dopísať aj jeho ked s nami nežije na jednej adrese? a po tretie ked žiadam len o zvýšenie hodín mam naozaj odznova žiadať o príspevok na asistenciu ? lebo som napísala ručne žiadosť a povedali žže to nestačí.....

eporadca povedal(a)...

1)môže otec mojich detí ktori s nami ale nema jeden trvaly pobyt a deti boli prisudene mne môže byť mojim osobnym asistentom?

1 Môže. Podmienky pravdepodobne spĺňa.
2 Jeho jediny príjem je osobna asitencia zahrna sa teda otec mojich deti ked s nami nežije do osob ktore su somnou spolu posudzovane ?
V tejto otázke nie som si istý, ak sa berú osoby žijúce v jednej domácnosti tak by enmal byť spolu posudzovaný. Ak sa berie do úvahy aj väzba medzi vami v podobe detí tak zrejme áno. Overte si informáciu na Ústredí Práce Soc. Veci a Rodiny - kontakt http://www.upsvar.sk/kontakt.html?page_id=233
3 a po tretie ked žiadam len o zvýšenie hodín mam naozaj odznova žiadať o príspevok na asistenciu ?
Hodiny sa prisudzujú v počte na celý kalednárny rok. Ak žiadate zvýšenie hodín UPSVaR má zavedený postup ako žiadať. Kompetentný pracovník Vám tieto náležitosti je povinný oznámiť.

Helenka povedal(a)...

Prosím Vás,môže robiť osobného asistenta aj samostatne zárobkovo činná osoba,konateľ firmy,ak si platí všetky odvody?

Anonymný povedal(a)...

1. Prosím,poraďte,som ŤZP,môže mi syn,ktorý je živnostník robiť asistenta,ak ano za akých podmienok? 2. Môže mi zamestnaná osoba,ktoránie je so mnou v príbuzenskom vztahu robiť asistenta a za akých podmienok? 3.Mala som priznané opatrovateľské,môže syn,ktorý je živnostník poberať opatrovatelský príspevok,prípadne cudzia osoba,ak je zamestnaná ako zamestnanec,ak ano za akých podmienok? ďakujem

Anonymný povedal(a)...

Prosím Vás poraďte mi, kto môže z rodinných príslušníkov robiť asistenciu ŤZP a kto sa berie ako rodinný príslušník. Jano









JANO povedal(a)...

prosim vas,poradte mi,kto sa berie ako blizky rodinny prislusnik,ktory nemôze vykonavat osobnu asistenciu a kto zo vzdialenych pribuznych uz asistenciu vykonavat môze JANO

JANO povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymous povedal(a)...

Zdravím všetkých, prišiel som o peniaze toľkým spoločnostiam, ktoré tvrdili, že sú skutočnými veriteľmi, ale všetko moje úsilie bolo márne. Stratil som viac ako 3 500 eur falošným veriteľom, ktorí o sebe tvrdia, že sú tým, čím nie sú. Kým mi môj priateľ predstavil správneho veriteľa, s ktorým som sa skontaktoval, a úspešne som od neho získal pôžičku iba za 48 hodín, odporučil by som každému, kto hľadá pôžičku bez strachu, aby ho kontaktoval e -mailom: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014