VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/01/16

Dohoda o brigádnickej práci študenta 2013

Vážená poradňa,
prosím o informácie ohľadom môjho problému.
Dcéra je študentka VŠ a popri škole  pracuje na dohodu v pizzérií a zároveň roznáša regionálne reklamné  noviny. V oboch firmách má uzavretú Dohodu o vykonaní prac. činnosti. Z agentúry jej prednedávnom poslali novú Dohodu a čestné vyhlásenie v ktorom prehlasuje, že inú brigádu nemá, inak s ňou budú musieť skončiť prac. pomer. Je toto správny postup, študent nemôže mať viacero brigád, odvody do zdravotnej poisťovne platí z každej brigády?
Ďakujem pekne

4 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Dobre a zrozumiteľne sú opísané zmeny pre študentov na adrese

http://ekonato.tvnoviny.sk/clanok/sekcia/pracuj-a-zarabaj/studenti-pozor-na-lacnejsie-brigady-potrebujete-toto-tlacivo.html

eporadca povedal(a)...

Výber z článku

Od nového roku platia pre študentov zmeny pri brigádach. Najpodstatnejšou je povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Výhodou však je, že do istej sumy sú príjmy z brigád oslobodené od platenie odvodov na dôchodok.

Študenti si totiž môžu v jednom mesiaci vybrať jednu brigádu, z ktorej nebudú platiť odvody. Mesačne však v nej nesmú študenti do 18 rokov zarobiť viac ako 66 eur a študenti do 26 rokov viac ako 155 eur mesačne.

Zdroj:http://ekonato.tvnoviny.sk/clanok/sekcia/pracuj-a-zarabaj/studenti-pozor-na-lacnejsie-brigady-potrebujete-toto-tlacivo.html

eporadca povedal(a)...

Študent môže mať viac dohôd. Limitovaný je však zárobok podľa veku.

Anonymný povedal(a)...

Doporučujem študovať nový zákonník práce a tam je to čierne na bielom.
Anna