VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/01/17

Zamietnutá žiadosť o invalidný dôchodok

Dobrý deň. Chel by som sa spýtať ako postupovať keď mi bola zamietnutá
žiadosť o invalidný dôchodok. Dôvod: nezískal som potrebný počet rokov
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Lenže
som študentom druhého ročníka na Vysokej škole, bakalárskeho štúdia, a
doteraz som nikde nepracoval, čiže som ani neplatil žiadne dôchodkové
poistenie. A miera funkčnej poruchy bola stanovená na 45%.

3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Všeobecné informácie ak niekto nesúhlasí s rozhodnutím Soc. poisťovne- odvolanie do 30 dní.
"Voči každému rozhodnutiu Sociálnej poisťovne sa môžete odvolať. Túto možnosť musíte mať výslovne uvedenú aj na samotnom rozhodnutí, ktoré vám poisťovňa musí vyhotoviť a doručiť v písomnej forme. Ak ste dostali takéto rozhodnutie od príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne a vy s ním nesúhlasíte, nevešajte hlavu, nie je všetko stratené. Odvolať sa môžete do 30 dní odkedy vám bolo rozhodnutie riadne doručené, lenže odvolanie treba poslať nie na pobočku, ale na ústredie Sociálnej poisťovne, ktoré sídli v Bratislave na ... Odvolanie musí byť tiež písomné, uveďte v ňom aj vaše dôvody, pre ktoré s rozhodnutím nesúhlasíte, resp. o aké rozhodnutie žiadate."
zdroj:http://www.branoondrus.sk/clanky/zobraz/pridelenie-invalidneho-dochodku

eporadca povedal(a)...

Adresa Ústredia Soc. poisťovne a bezplatná linka
http://www.socpoist.sk/kontakty--zsy/48002s

Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8 a 10, 813 63 Bratislava 1

tel. 0800 123 123

Anonymný povedal(a)...

Ak ste nikde nepracoval z čoho Vám majú vypočítať dôchodok - z akej sumy ???
Ak nie ste invalidný od narodenia a teda nie ste schopný sa pripravovať na akékoľvek budúce zamestnanie, máte síce priznaných 45 %, len ich niet z čoho vypočítať.
A teda, vy môžete študovať, ďalej, ste uznaný ako invalidný, len nebude dostávať žiadny financie, lebo sociálna poisťovňa nemá z akého vymeriavacieho základu Vám vypočítať dôchodok.
Od 16. roku života si každý občan môže platiť sociálne poistenie. Ak je študent, platí zaňho štát, ale to neznamená, že z odvodov, ktoré za vás platil štát vy môžete dostať invalidný dôchodok - to je to, že v budúcnosti nemáte povinnosť platiť - resp. doplatiť nedoplatok od 16.roku života, nakoľko ste preukázal, že v tom čase ste bol študentom denného štúdia, a teda rodičia poberali rodinné prídavky a patril im aj daňový bonus na nezaopatrené dieťa.
Toto platí do dovŕšenia 25.roku života. To končí podpora štátu, vy môžete študovať aj ďalej, ale už bez rodinných prídavkov a daňového bonusu. Možno b bolo pre vás vhodné, po ukončení bakalárskeho štúdia, prejsť na diaľkovú formu štúdia - neviem koľko máte rokov, začať pracovať - a po odpracovaní min. 5 rokov vám vznikne peňažný nárok na invalidný dôchodok, ktorý máte schválený. Je to komplikované, ako celý život. Ale prajem vám veľa síl. Anna