VITAJTE V E - PORADNI.

Vitajte!

Máte problém, potrebujete radu, vysvetlenie alebo chcete zverejniť svoje skúsenosti a názory?

Tak Ste na správnom mieste. Sme tu pre Vás.

Píšte....

2013/01/23

Pevná suma na dôchodok v roku 2013

Dobry den. Moji rodicia su na starobnom dochodku. Dnes dostali dochodok, matka dostala necelych 2 eur zvysenie a otec 4 eura. Toto je ta pevna suma ?





3 komentáre:

eporadca povedal(a)...

Dobrý deň

Od prvého januára budúceho roka až do roku 2017 sa dôchodky budú zvyšovať o pevnú sumu. V súčasnosti sa zvyšujú o rovnaké percento. Upozornil na to hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ako priblížil, starobný dôchodok sa v roku 2013 zvýši o 11,20 eur a starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 3,50 eur. Predčasný starobný dôchodok vzrastie o 11,50 eur a predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice o 4,10 eur.

eporadca povedal(a)...

V budúcom roku invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, invalidný dôchodok priznaný ako dôchodok za výsluhu rokov a sociálny dôchodok porastú zhodne o 10,10 eur, v prípade sumy jednej polovice pôjde o 3,60 eur s výnimkou sociálneho dôchodku. O 5,90 eur sa zvýši invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 % a pri sume jednej polovice o 2,40 eur. Nasledujúci rok vzrastie aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 7,30 eur, v sume jednej polovice o 3,20 eur, a sirotský dôchodok o 3,90 eur, v prípade jednej polovice o 1,90 eur. "Sociálna poisťovňa zvýši k 1. januáru 2013 vyplácané dôchodkové dávky automaticky, bez žiadosti klienta, pričom v zvýšenej sume budú vyplatené po prvý raz vo výplatnom termíne za mesiac január 2013," uviedol Višváder. Ako pokračoval, súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodkovej dávky od 1. januára budúceho roka do posledného dňa pred výplatným termínom za mesiac január 2013. Poberatelia dôchodkových dávok dostanú písomné rozhodnutie o zvýšení počas januára budúceho roka.

"O inú sumu, než je niektorá z vyššie uvedených pevných súm zvýšenia, sa dôchodková dávka zvýši v prípade, ak bola jej suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine," konštatoval Višváder. Ak vdovský, vdovecký alebo sirotský dôchodok, na ktorý nárok vznikol v roku 2013 bol vymeraný už z budúcoročného zvýšeného starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku, o príslušnú pevnú sumu sa už v roku 2013 navyšovať nebude.

Zdroj:http://openiazoch.zoznam.sk/cl/126641/Dochodky-sa-od-roku-budu-zvysovat-o-pevnu-sumu

Anonymný povedal(a)...

Pravdepodobne nespĺňajú podmienku odpracovaných rokov - alebo vaši rodičia išli do dôchodku ako polovičnéí invalidní dôchodcovia - asi otec a matka má dôchodok manželky - neviem koľko a kde pracovala.
Takže nie všetky dôchodky sa valorizovali rovnakou sumou 10,10 €, ale to bolo v tlači v každých novinách, určite ste to zachytili.
Ak niekto nepracoval, nemôže mať dôchodok ako ten, ktorý má odpracovaných 45 rokov.
Ak niekto mal polovičný invalidný dôchodok - tak tiež viac rokov nepracoval a poberal invalidný dôchodok - neviem v akej sume a podľa toho je aj valorizácia.
Tak isto boli posudované aj siroty a polosiroty - ktoré sú odkázané na tento príjem.
Vaši rodičia sa zdá, že vychovali dobré deti, ak sa aj vy informujete o valorizácii ich dôchodkov - takže teraz deti majú možnosť vrátiť rodičom, čo do nich vložili a spríjemniť im ich starobu - možno aj mesačným príspevom 10 € /napr. zrieknutím sa cigariet, piva, iných pôžitkov/.
Rodičia si to určite zaslúžia !
Ste dobré dieťa svojich rodičov a ja Vám prajem, aby ste v tom vytrval. Anna